Problem z połączeniem przez wifi

Bartekk_42

Witam Wszystkich bardzo serdecznie a w szczególności adminów😀
Mam Sonoff Basic R2 i działa jako termostat w terrarium.
Wszystko pięknie ładnie ale mam problem z użyciem aplikacji na Androidzie. Podczas pobytu poza domem gdzie korzystam z danych mobilnych nie ma problemu i aplikacja się otwiera, natomiast jak jestem w domu to podczas połączenia wifi czasem się otworzy a czasem nie i wyskakuje zielony ekran a potem żółty jak w załączniku. Wyłączenie i włączenie wifi w telefonie pomaga ale tylko na chwilę bo za parę minut znowu się nie łączy. Czy ktoś miał podobny problem? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam życząc Wszystkim Wesołych Świąt 😀

Bart
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

To oznacza problemy z DNS-ami albo po prostu z siecią.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Bartekk_42

pzygmunt wrote: Sun Dec 24, 2023 10:31 pm To oznacza problemy z DNS-ami albo po prostu z siecią.
Nie jestem informatykiem i nie znam się na tym. Sieć ogólnie chodzi perfekcyjnie na kilku urządzeniach w domu już od lat. Czy są jakieś ustawienia tych DNS? Na pewno mam wyłączony DDNS.
Załączam screen z ustawień routera.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Zmień na 1.1.1.1 i 8.8.8.8
Bartekk_42

pzygmunt wrote: Mon Dec 25, 2023 11:31 am Zmień na 1.1.1.1 i 8.8.8.8
W sensie preferowany na 1.1.1.1 a alternatywny na 8.8.8.8.
Wybacz że takie durne pytania zadaję ale dla mnie to czarna magia;)
pzygmunt

Tak
Bartekk_42

Zrobiłem tak, ale wyskakuje komunikat jak poniżej i nie przyjmuje mi tych wartości:(
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Bartekk_42 wrote: Tue Dec 26, 2023 10:41 am Zrobiłem tak, ale wyskakuje komunikat jak poniżej i nie przyjmuje mi tych wartości:(
Pokaz pełny screen jak to wpisałeś bo chyba coś pomieszałeś 😉
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

DNS tłumaczy nazwy domen na adresy IP. Możliwy problem to brak w odpowiedzi adresu serwera. Drugi możliwy problem to brak ruchu do serwera przy użyciu domowej sieci spowodowany brakiem trasy, lub blokadą portów.

Jaki masz router?
Czy masz dodatkowe urządzenia rozszerzające zasięg sieci Wi-Fi?
Kto jest dostawcą internetu?
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Bartekk_42

lesny8 wrote: Tue Dec 26, 2023 1:34 pm DNS tłumaczy nazwy domen na adresy IP. Możliwy problem to brak w odpowiedzi adresu serwera. Drugi możliwy problem to brak ruchu do serwera przy użyciu domowej sieci spowodowany brakiem trasy, lub blokadą portów.

Jaki masz router?
Czy masz dodatkowe urządzenia rozszerzające zasięg sieci Wi-Fi?
Kto jest dostawcą internetu?
Router to Tenda. Dostawca internetu światłowodowego jest lokalny i też już tam dzwoniłem czy czasem nie blokują. Najlepsze że czasem działa to bez problemu a czasem jest blokowane i właśnie tego nie rozumiem, bo skoro gdzieś byłby problem to blokowało by cały czas tak myślę....

Return to “Ogólna dyskusja”