Powiadomienie o zaniku jednej fazy

bartek_k

Witam

Potrzebuję pomocy ze scenami na komunikat o braku jednej fazy(MEW-01). Może ktoś podać jakby to miało wyglądać na skryptach?

Z tego co się tak orientuję to te sceny które mam zrobione zadziałają przy stanie gdy mewka będzie rozłączona z suplą(brak zasilania)

Chciałem to zrobić na reakcjach ale albo coś wpisałem źle albo to niestety nie działa tak jak powinno.

Dodaje ss tak jak to mam zrobione. Prosiłbym o weryfikację.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Skromny dobytek :
6x Sonoff Mini
6x SRW-01
3x DS18B20
2x MEW-01, Gosund_SP111, Sonoff Basic R2 ; Sonoff Dual R3
1x mROW-02, SBW-02
5x THW-01
A w planach dużo więcej :)
myxhir

Poniekąd dobrze. Jeśli napięcie spadnie poniżej 20v to dostaniesz powiadomienie ale kolejne jak napięcie osiągnie najpierw 240v a potem spadnie zatem wyższy próg ustaw sobie na np 200v. W załączniku moje reakcje które działają. :-)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Na reakcjach to chyba nie działa (chyba, że była jakaś zmiana clouda). "Napięcie <20V" a "brak pomiaru napięcia" (czyli sytuacja przy awarii) to różne stany.
Na razie z tego co pamiętam dzizałało na skryptach not state connected wpisane w wyzwalacz i w warunek. Nie mam jak teraz przetestować.
YoMan

Zadziała, testowałem wyjmując bezpieczniki. Natomiast jeśli urządzenie bedzie offline to nie zadziała. Brak pomiaru napięcia czyli napięcie = 0 a urządzenie połączone zadziala Wg. Mnie
YoMan

myxhir wrote: Fri Dec 29, 2023 5:45 pm Zadziała, testowałem wyjmując bezpieczniki. Natomiast jeśli urządzenie bedzie offline to nie zadziała. Brak pomiaru napięcia czyli napięcie = 0 a urządzenie połączone zadziala Wg. Mnie
No właśnie skoro zniknie zasilanie to pomiar nie działa chyba że jest zasilany z innego obwodu niż mierzy
YoMan

Zadziała jak licznik mamy 3 faz i brakuje jednej fazy a mamy dwie jeszcze :)
Jak padnie wszystko to nie zadziała
myxhir

cinas wrote: Fri Dec 29, 2023 9:08 pm Zadziała jak licznik mamy 3 faz i brakuje jednej fazy a mamy dwie jeszcze :)
Jak padnie wszystko to nie zadziała
Dokładnie. Ja w swoich założeniach brałem pod uwagę fakt że chociaż 1 obwod jest mierzony i jest połączenie z chmura. Szkoda ze na razie nie ma natywnego wsparcia dla utraty polaczenia

Return to “SUPLA Scripts”