Sonoff BASIC + T1 (dotykowy) sterowanie basic przy pomocy T1

salat

Witam,
Koledzy czy jest jakiś prosty, niezbyt skomplikowany sposób na sterowanie sonoff basic przy pomocy przycisku dotykowego Sonoff T1?

Jest sobie prawidłowo osuplowany włącznik 3 przyciskowy, jest osuplowany sonoff basic, chciałbym aby jeden z kanałów/przycisków włączał i wyłączał poprzez serwery supli urządzenie podłączone do sonofa basic. Jednocześnie chciałbym aby sonoff basic był sterowalny z supli czyli włączam przyciskiem dotykowym ale mogę również włączyć i wyłączyć z aplikacji.

Reasumując:
włączam światło przyciskiem dotykowym, jednocześnie zapala się oświetlenie podłączone do sonofa basic w jakiejś innej oddalonej lokalizacji.

Pozdrawiam
Tomek
Gitman

Do tego celu służy wyzwalacz akcji (action trigger AT) pytanie czy miałeś tą opcję zaznaczoną podczas suplowania T1. Wówczas na claud wchodzisz w kanał i tam masz zakładkę wyzwalacze akcji, ustawiasz kanał innego urządzenia w twoim przypadku basica i masz to co chcesz :D
salat

No pewnie jak suplowałem parę lat temu to jeszcze tej opcji nie było więc pozostaje mi wgranie nowego softu.

Mam nadzieję że uda się to zrobić bez demontażu włącznika poprzez interfejs www softu w T1.

W każdym razie dzięki za podpowiedź co i jak.

Pozdrawiam
salat

Mam mały problem:
- firmware wgrany (pojawiła się opcja wyzwalacze akcji)
- po ustawieniu w "wyzwalaczach akcji" kanału sonofa basic i akcji "włącz": sonof włącza się
- po ustawieniu w "wyzwalaczach akcji" kanału sonofa basic i drugiej akcji "wyłącz": sonoff robi on i od razu off szybkie włączenie i wyłączenie bez względu na to czy przycisk na T1 jest na on czy na off.

Gdzie tkwi problem?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

salat wrote: Sat Dec 30, 2023 4:00 pm Mam mały problem:
- firmware wgrany (pojawiła się opcja wyzwalacze akcji)
- po ustawieniu w "wyzwalaczach akcji" kanału sonofa basic i akcji "włącz": sonof włącza się
- po ustawieniu w "wyzwalaczach akcji" kanału sonofa basic i drugiej akcji "wyłącz": sonoff robi on i od razu off szybkie włączenie i wyłączenie bez względu na to czy przycisk na T1 jest na on czy na off.

Gdzie tkwi problem?
Pewnie robisz 2xAT na ten sam wyzwalacz czyli na 1 kliknięcie ustawiasz załącz i wyłącz jednocześnie
Musisz ustawić np. 1x klik - załącz, długie przytrzymanie - wyłącz albo 1x klik - przełącz
YoMan

To zapytam tak:
czy da się po jednym kliknięciu na włącznik T1(zapalam oświetlenie) równocześnie załączyć podłączoną do sonoffa np choinkę?

czy da się po jednym kliknięciu na włącznik T1 (teraz wyłączam oświetlenie) równocześnie wyłączyć podłączoną do sonoffa choinkę?

Zależy mi na tym aby jeżeli T1 jest na on to choinka podłączona do basica jest na on i odwrotnie T1 na off to choinka na off.

Pozdrawiam
Tomek
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

salat wrote: Sat Dec 30, 2023 4:22 pm To zapytam tak:
czy da się po jednym kliknięciu na włącznik T1(zapalam oświetlenie) równocześnie załączyć podłączoną do sonoffa np choinkę?

czy da się po jednym kliknięciu na włącznik T1 (teraz wyłączam oświetlenie) równocześnie wyłączyć podłączoną do sonoffa choinkę?

Zależy mi na tym aby jeżeli T1 jest na on to choinka podłączona do basica jest na on i odwrotnie T1 na off to choinka na off.

Pozdrawiam
Tomek
Przeczytaj post wyżej i spróbuj. Jak nie będzie działać jak chcesz to spróbuj z reakcjami
YoMan

Oczywiście przeczytałem i próbowałem wprowadzić w życie, niestety nie działa.

Najbardziej zbliżone do zamierzonego jest kopiowanie stanu T1 na basicu - ale to też raz działa a raz nie działa, więc lipa.

Reakcje działają.

Dzięki.

Pozdrawiam

Return to “Ogólna dyskusja”