Czujnik ruchu - sterowanie pompką obiegową CWU

[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Czujnik ruchu z pomiarem temperatury, ciśnienia i wilgotności.

Mam go zamontowanego przy drzwiach do jednej z łazienek, tak aby reagował na wejście do niej.
czujka.jpg
Części:
czujka ruchu Bosch isc-bpr2-wp12
D1 Mini ESP32 lub coś mniejszego ze względu na brak miejsca w czujce ruchu
zasilacz do ESP na 5V i drugi na 12V do czujki ruchu lub można kupić przetwornicę 12-> 5V, ja chciałem mieć możliwość zasilenia przez USB
Kabel micro USB do przecięcia i rozebrania wtyczki micro USB gdyż inaczej się nie zmieści do obudowy.
czujnik ATH20 + BMP280

Koszt niecałe 100zł

Podłączenie:
ESP32 do zasilania 5V przez USB
Czujka do zasilania 12V
ESP32 do czujki :
D0 (26)-> NC
GND -> NC
ESP32 do czujnika ATH20+BMP280
SCL (D1/22) -> SCL
SDA (D2/21) -> SDA
3.3v -> VCC
GND -> GND

Konfiguracja w GG:
Krańcówki
Sensor AHT10/20
Sensor BMP280

no i trzeba podać odpowiedni piny - tu UWAGA, ten ESP jest z... dziwny i trzeba uważać bo w GG GPIO jest od 1 do 40 a tu są dwie numeracje

Jest trochę rzeźby w obudowie czujki jeśli chce się wyciągnąć na zewnątrz przewody, polecam nawiercić sobie poziome otwory w plecach oraz usunąć niebieską kostkę na rzez przylutowania przewodów, bo inaczej ESP32 wraz z pinami nie wejdzie, a nie chciałem go lutować na stałe.

Konfiguracja w Cloud:
Scena uruchamiająca pompkę wody, czekająca określony czas( do testów miałem 10 sek ), a potem wyłączająca tę pompkę
czujka_cloud.png
Reakcja na czujniku ruchu (otwarcia okna bo nie ma ruchu :roll: )
czujka_cloud_reakcja.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Duch__
Been thanked: 6 times

Źle wprowadziłeś kable do czujki, to nie dziwię się że Ci się to nie mieści. Tam jest specjalny otwór na przewody. Pomysł ogólnie OK, ale wykonanie... Esp32 do odczytu stanu wejścia.
[email protected]

Duch__ wrote: Sun Dec 31, 2023 11:09 pm Źle wprowadziłeś kable do czujki, to nie dziwię się że Ci się to nie mieści. Tam jest specjalny otwór na przewody. Pomysł ogólnie OK, ale wykonanie... Esp32 do odczytu stanu wejścia.
Otworu nie ma żadnego gotowego, miejsce jest na środku, które w końcu wykorzystałem, wyciagajac 4 przewody na zewnątrz.
ESP wchodzi na styk a problemu sobie dołożyłem chcąc zasilić przez USB i podłączyć czujnik na i2c.

Wiem wiem przerost formy nad treścią, w sumie z powodu termometru i wilgotności tam jest ESP, jak mi się znudzi to przerzucę to esp do szafki w kotłowni gdzie się schodzą czujki.

Za to cel osiągnięty 🤣 pompka wody steruję się jak chciałem
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

[email protected] wrote: Sat Dec 30, 2023 7:07 pm Czujnik ruchu z pomiarem temperatury, ciśnienia i wilgotności.
Mam go zamontowanego przy drzwiach do jednej z łazienek, tak aby reagował na wejście do niej.
... i wisi równo... :) Poziomiczka w obudowie... A myślałem że już mnie nic nie zaskoczy :D
Duch__
Been thanked: 6 times

Jeśli mnie pamięć nie myli to w samej czujce jest dostępne 5V na płytce jej elektroniki. Nie wiem tylko jak z wydajnością prądową.
[email protected]

Duch__ wrote: Mon Jan 01, 2024 6:22 am Jeśli mnie pamięć nie myli to w samej czujce jest dostępne 5V na płytce jej elektroniki. Nie wiem tylko jak z wydajnością prądową.
Az tak się nie zagłębiałem ale następna otworze, dzięki za podpowiedź!

Return to “Projekty użytkowników”