Gui-generic - informacje dot. funkcji czujników

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
puszkow

Czy byłaby możliwość podlinkować np.nazwę czujnika/funkcji do strony www tego czujnika- lub strony-wątku na forum, w którym będzie krótka instrukcja do czego się ten czujnik używa, do jakich pinów podpina, itd jak używa i jakie występują lub mogą występować problemy. Przybywa tych czujników, a na forum dużo postów i niektóre ciężko znaleźć ;)

Np.

Nazwa: DS18B20
Czujnik: temperatury -55 do +125 stopni C;
dokładność 0,5 stopnia C -10 do +85 st. C
Piny: GND; V 3 -5,5; Data - do dowolnego wolnego pinu

Urządzenia fabryczne, w których zastosowano dany czujnik:
- tu akurat wszędzie ;), ale chodzi o to, co można zasuplować, a jest gotowcem

Uwagi:
1.Można zastosować do 8 czujników do jednej płytki
2. Należy zastosować rezystor 4,7 kohm pomiędzy nóżkamiv V i Data lub mniejszy w przypadku długiego przewodu powyżej 2 metrów. Jeden rezystor wystarczy do wszystkich czujników.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zzrr

Mi się pomysł podoba. Kiedy zaczynasz podlinkowywać? :)
rafalekkalwak@wp.pl

puszkow wrote: Wed Jan 03, 2024 9:49 pm Czy byłaby możliwość podlinkować np.nazwę czujnika/funkcji do strony www tego czujnika- lub strony-wątku na forum, w którym będzie krótka instrukcja do czego się ten czujnik używa, do jakich pinów podpina, itd jak używa i jakie występują lub mogą występować problemy. Przybywa tych czujników, a na forum dużo postów i niektóre ciężko znaleźć ;)

Np.

Nazwa: DS18B20
Czujnik: temperatury -55 do +125 stopni C;
dokładność 0,5 stopnia C -10 do +85 st. C
Piny: GND; V 3 -5,5; Data - do dowolnego wolnego pinu

Urządzenia fabryczne, w których zastosowano dany czujnik:
- tu akurat wszędzie ;), ale chodzi o to, co można zasuplować, a jest gotowcem

Uwagi:
1.Można zastosować do 8 czujników do jednej płytki
2. Należy zastosować rezystor 4,7 kohm pomiędzy nóżkamiv V i Data lub mniejszy w przypadku długiego przewodu powyżej 2 metrów. Jeden rezystor wystarczy do wszystkich czujników.
Przecież lista jest tu : https://gui-generic-builder.supla.io/
A informacje o czujnikach są w necie tylko trzeba poszukać.

No i lista urządzeń które można osuplowac też w sumie tam jest, a przynajmniej tych których ktoś próbował.

Czego więc brakuje czego nie ma w internecie? 😀
puszkow

Przecież lista jest tu : https://gui-generic-builder.supla.io/
A informacje o czujnikach są w necie tylko trzeba poszukać.

No i lista urządzeń które można osuplowac też w sumie tam jest, a przynajmniej tych których ktoś próbował.
Lista jest taka
sensor xyz - umożliwia obsługę sensora xyz itd

jak ktoś siedzi w czujnikach/sensorach itd to może wie do czego służąm, jak nie to co 3 miesiące szukać w internecie co to za czujnik.... i z czym to się je bo się nie pamięta.

Po to powstaje społeczność SUPLI żeby sobie pomagać i upraszczać życie.

oczywiście można poszukać wszystkiego w internecie i na forum, ale szukając czegoś tu na forum wyskakuje np. komunikat "zbyt duża ilość rekordów" czy coś takiego. Lub 200 odpowiedzi na zapytanie - i czytaj to wszystko. Czasem czytam - teraz podłączałem jeden czujnik BMP280- były problemy - szukałem ok. 3 godzin i nie tylko na naszym forum - w końcu się udało. Gdyby była taka instrukcja - zrobiłbym to w kilka chwil, teraz jestem mądrzejszy ;) i mogę się podzielić tą wiedzą, której niektórzy nie mają i muszą wywalać otwarte drzwi, a niektórzy mają i mają to gdzieś.... stąd pomysł.

Tak mogę przygotować jeszcze kilka instrukcji czujników, ale o reszcie nie wiem...
safek1

Pomysł bardzo dobry na pewno przyda się taka wiedza spisana w pigułce dla tych co wiedział że gdzieś dzwoni tylko nie wiedzą w którym koście

Return to “Pomysły i koncepcje”