TH-11 i ESP-01S
-
jackar
Witam.Mam pytanie odnośnie czujnika th11 i modułu esp01s.Podłączone według schematu soft ściągnięty z gui generic .problem polega na tym że pokazuje kompletne głupoty. Temperatura jest w miarę ok. różnica kilku stopni można skorygować w supli natomiast wilgotność to różnica dwudziesu kilku procent a w supli korekta to max.10 procent natomiast próby korekty w ustawieniach niby można wykonać dane się zapisują ale po restarcie modułu nic się nie zmienia. po ponownym wejściu w konfigurację dalej jest zero
-
jackar
No właśnie mam 47% a pokazuje 29% tylko czemu nie można tego zmienić w konfiguracji esp
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Od niedawna konfiguracja korekty temperatury i wilgotności jest wspólna na urządzeniu i w Cloud. A Cloud zezwala jedynie na korektę +- 10 %.jackar wrote: Mon Jan 08, 2024 2:11 pm No właśnie mam 47% a pokazuje 29% tylko czemu nie można tego zmienić w konfiguracji esp
Możesz mieć 5 DHT11 obok siebie i każdy pokaże Ci zupełnie inne pomiary. Temperatura będzie +- kilka stopni, a wilgotność +- kiladziesiąt %.
Nie wiem czy stała korekta tutaj coś pomoże, bo nie wiem, czy błąd pomiaru jest stały. Prawdopodobnie nie, bo jeśli np. DHT11 zaniża pomiar wilgotności o 20%, to on nigdy nie wyśle pomiaru wilgotności powyżej 100%, a więc w takiej sytuacji nigdy byś nie uzyskał pomiaru powyżej 80%.
Wymień te DHT11 na jakieś sensowniesze czujniki.
Najlepsze suple dla Twojego domu