Odczyt danych licznika przez UART z Arduino

dgproject

Witam,
Mam zamiar dodać do już istniejącego sterownika opartego o płytkę Arduino integrację z SUPLA poprzez UART.
Dane monitorowane w Arduino takie jak napięcie DC, natężenie i moc wyrażoną w watach wyświetlam na wyświetlaczu LCD, a mam zamiar bez rozbieranie wszystkiego zamienić moduł BLUETOOTH na ESP-01s.
Tutaj pytanie:
Czy istnieje jakiś gotowe rozwiązanie na przesłanie tych parametrów przez UART?
Jak należało by przygotować dane na płytce Arduino, aby przesłać je bez zakłóceń na ESP?
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

dgproject wrote: Sun Jan 14, 2024 2:08 am Czy istnieje jakiś gotowe rozwiązanie na przesłanie tych parametrów przez UART?
Jak należało by przygotować dane na płytce Arduino, aby przesłać je bez zakłóceń na ESP?
Nie kojarzę gotowców w tym stylu.
Na pewno znajdziesz jakiś projekt, który się komunikuje przez uart z innym modułem, ale to niewiele pomoże w Twojej sytuacji.

Tutaj trzeba przede wszystkim zadbać o napięcia. Bo Arduino używa z reguły 5 V, a ESP 3,3 V.
W google znajdziesz dużo przykładów i filmików pokazujących jak to może działać, z przykładowymi programami.

Ja bym zaczął od tego typu tutoriali z sieci i najpierw ogarnąłbym komunikację bez Supli. Jak już będziesz umiał przesyłać wszystkie parametry, to wtedy można je wstawić do Supli.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
dgproject

Z napięciami i odrębnym zasilaniem sobie poradziłem.
Przesłanie ogarnąłem na dwa sposoby (do wyboru przełącznikiem)
Oczywiście przez mały dzielnik napięcia 😉
Aktualnie wszystko pracuję na zasadzie licznika impulsów dla zliczania energii, po przełączeniu mogę wymieniać dane po UART nad czym jeszcze pracuję.
Z racji że złącze wykorzystuję sporadycznie do ustawiania parametrów pracy Arduino, muszę Suplę zmusić do wywołania polecenia po którym otrzyma swoje dane.
Polecenie "G" - aktualnie wysyła jednorazowo wartości - V, A, W.
Dzięki za dobre naprowadzenie 👍

Return to “Pomoc”