Witam,
Mam zamiar dodać do już istniejącego sterownika opartego o płytkę Arduino integrację z SUPLA poprzez UART.
Dane monitorowane w Arduino takie jak napięcie DC, natężenie i moc wyrażoną w watach wyświetlam na wyświetlaczu LCD, a mam zamiar bez rozbieranie wszystkiego zamienić moduł BLUETOOTH na ESP-01s.
Tutaj pytanie:
Czy istnieje jakiś gotowe rozwiązanie na przesłanie tych parametrów przez UART?
Jak należało by przygotować dane na płytce Arduino, aby przesłać je bez zakłóceń na ESP?
Odczyt danych licznika przez UART z Arduino
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Nie kojarzę gotowców w tym stylu.dgproject wrote: Sun Jan 14, 2024 2:08 am Czy istnieje jakiś gotowe rozwiązanie na przesłanie tych parametrów przez UART?
Jak należało by przygotować dane na płytce Arduino, aby przesłać je bez zakłóceń na ESP?
Na pewno znajdziesz jakiś projekt, który się komunikuje przez uart z innym modułem, ale to niewiele pomoże w Twojej sytuacji.
Tutaj trzeba przede wszystkim zadbać o napięcia. Bo Arduino używa z reguły 5 V, a ESP 3,3 V.
W google znajdziesz dużo przykładów i filmików pokazujących jak to może działać, z przykładowymi programami.
Ja bym zaczął od tego typu tutoriali z sieci i najpierw ogarnąłbym komunikację bez Supli. Jak już będziesz umiał przesyłać wszystkie parametry, to wtedy można je wstawić do Supli.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
dgproject
Z napięciami i odrębnym zasilaniem sobie poradziłem.
Przesłanie ogarnąłem na dwa sposoby (do wyboru przełącznikiem)
Oczywiście przez mały dzielnik napięcia
Aktualnie wszystko pracuję na zasadzie licznika impulsów dla zliczania energii, po przełączeniu mogę wymieniać dane po UART nad czym jeszcze pracuję.
Z racji że złącze wykorzystuję sporadycznie do ustawiania parametrów pracy Arduino, muszę Suplę zmusić do wywołania polecenia po którym otrzyma swoje dane.
Polecenie "G" - aktualnie wysyła jednorazowo wartości - V, A, W.
Dzięki za dobre naprowadzenie
Przesłanie ogarnąłem na dwa sposoby (do wyboru przełącznikiem)
Oczywiście przez mały dzielnik napięcia
Aktualnie wszystko pracuję na zasadzie licznika impulsów dla zliczania energii, po przełączeniu mogę wymieniać dane po UART nad czym jeszcze pracuję.
Z racji że złącze wykorzystuję sporadycznie do ustawiania parametrów pracy Arduino, muszę Suplę zmusić do wywołania polecenia po którym otrzyma swoje dane.
Polecenie "G" - aktualnie wysyła jednorazowo wartości - V, A, W.
Dzięki za dobre naprowadzenie