Mam pewien pomysł, by usprawnić działanie 5-cio letniego kotła węglowego. Uprzedzając dalsze porady, mam w kotle miarkownik ciągu (z boku). Nie mam możliwości podłączenia dmuchawy, jaka powinna dmuchać od dołu. Po zasypie i wypaleniu części węgla, ilość przepuszczanego powietrza przez otwór miarkownika nie jest wystarczająca, by reszta węgla dopalila się. Potrzebne jest powietrze wtórne. W moim kotle sposobem na to jest rozszczelnienie, a później otwarcie dolnej furtki (popiołowej), tak, by węgiel dopalił się w 80-90%.
Używam już Sonoff WiFi z czujnikiem temperatury DS18B20, lecz tylko do samego pomiaru. Chciałbym teraz (o ile to możliwe) podpiąć pod niego siłownik elektryczny liniowy, który w późniejszej fazie otwierałby bramke, gdyby na piecu spadła temperatura przykładowo poniżej 60 stopni. Gdyby temperatura zaczęła wzrastać np. powyżej 70 stopni, przymykałby się. Wiem, że przekaźnik ma opcje otwierania lub zamykania furtek, bram, jednak nie wiem, co jeszcze potrzebowałbym, aby utworzyć tak działający układ.
Pozdrawiam, Łukasz