Offline a zliczanie impulsów

djalex
Posts: 514
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Niedawno zamontowano mi pompę ciepła więc żeby być na bieżąco dołożyłem licznik 3-fazowy z wyjściem impulsowym oraz LIW-01 aby również mieć podgląd w apce na jego obecny stan. Niestety po jakimś czasie okazało się iż pojawiły się okresy że LIW nie był połączony z siecią (przełożyłem wzmacniacz w inne miejsce i od 2 tygodni już jest ok) i z tego okresu pozostała pewna niedogodność a więc inny stan licznika w stosunku do tego co pokazuje apka. Pytanie, jak długo może LIW być offline aby zliczone w tym czasie impulsy dodał do ogólnego stanu po ponownym pojawieniu się w sieci (rozumie to tak że był za długo offline dlatego brakło mu wewnętrznej pamięci do której zlicza impulsy jak jest nie połączony z serwerem). Drugie pytanie co i jak zrobić by ten stan wyrównać między stanem faktycznym licznika a tym co mi pokazuje apka? Jak dam reset i ponownie w pole "wartość dodana" wpiszę tą właściwą, obecną wartość to w historii wyskakuje ujemna wartość.
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

LIW zapamiętuje tylko sumę zliczonych impulsów i może być offline nawet przez lata i nic się nie zapełni.
Po połączeniu powinien przesłać aktualny stan na serwer i suma powinna się zgadzać. Oczywiście nie będzie historii pomiarów (czyli nie będziesz wiedział, o której godzinie ile pobrało), ale pomiary powinny być równomiernie rozłożone.

Stan można "wyrównać" wpisując "wartość dodaną". Tam powinna też być opcja "uwzględnia wartość dodaną w historii" - tego nie zaznaczaj, bo jeśli zaznaczysz, to w następnym wpisie w historii, pojawią się dopisane kWh jako pobrane w tym momencie.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
djalex
Posts: 514
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Pal licho z historią ale dlaczego nie dodało tych zliczonych impulsów do całości w momencie w którym wrócił na serwer? Tak już od 2 tygodni mam tą samą różnicę między faktycznym a tym pokazywanym w apce. Właśnie już raz tak zrobiłem: w momencie uruchomienia LIW pompa już działała ok doby więc musiałem w pole "wartość dodana" wpisać ile było zużycia za tą dobę i było ok, to co licznik pokazywała apka. Aż do czasu jak pojawiły się problemy z połączeniem z siecią, najpierw wpisałem w wartość dodana tą różnicę która była między licznikiem a apką i wtedy wyskoczyła jakas kosmiczna wartość. Wtedy w tym momencie zresetowałem i wpisałem obecny na tą chwilę stan licznika i znów parę dni szło równo. Od tego czasu ciągnie się różnica która nie chce się "uzupełnić" a powinna w momencie pojawienia się LIW w sieci.
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

A na pewno miał tylko problem z połączeniem do sieci? Czy może musiałeś go restartować, aby się połączył?
Czy masz najnowszy soft 2.8.58?
Jeśli nie masz najnowszego softu i reset zasilania pomagał, to może masz ten problem: viewtopic.php?t=13761 ?

Aktualizacja powinna rozwiązać go.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
djalex
Posts: 514
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Soft najnowszy. Faktycznie, teraz sobie przypomniałem że na chwilę wyłączyłem zasilanie i się od razu połączył ale równocześnie dałem bliżej wzmacniacz do którego jest podłączony LIW i od tego czasu nie zauważyłem żeby się rozłączył, cały czas zliczał ale jak wspomniałem z tą jednakową różnicą która "powstała" te 2 tygodnie temu. Właśnie zrobiłem reset i podałem obecną wartość i na razie jest wszystko ok.

Return to “ZAMEL LIW-01”