Watchdog dla kanału pomiarowego

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
DoktorPio

Witam jako że wciąż walczę z zawieszającym i wynikami pomiarów temperatury. Na które to problemy najlepszy jest reset :) Rozmyślam co by mogło pomóc ? I tak sobię myślę że przydatną funkcją była by możliwość watchdog czyli resetu portu pomiarowego wówczas jak np. przez określony czas nie zmienia się wartości na zaznaczonych kanałach pomiarowych. Czy istnieje możliwość dorobienia takiej opcji ?
Last edited by DoktorPio on Fri Jan 26, 2024 2:14 pm, edited 1 time in total.
zzrr

DoktorPio wrote: Fri Jan 26, 2024 9:51 am Witam jako że wciąż walczę z zawieszającym i wynikami pomiarów temperatury. Na które to problemy najlepszy jest reset :) Rozmyślam co by mogło pomóc ? I tak sobię myślę że przydatną funkcją była by możliwość watchdog czyli resetu portu pomiarowego wówczas jak np. przez określony czas nie zmienia się wartości na zaznaczonych kanałach pomiarowych. Czy istnieje możliwość dorobienia takiej opcji ?
Watchdog to naprawdę bardzo przydatna rzecz. Jednak z tego co jedyne napisałeś można wywnioskować że walczysz z zawieszającym się wynikiem pomiaru tempetatury. Termostat? termometr? Co by to nie było nikomu się to nie wiesza i szukał bym odpowiedzi gdzieś w błędzie po stronie użytkownika. A sama funkcja poprzez cloud robiąca reset po spełnieniu jakiegoś warunku to kto wie... Jednak zauważ że kanał na cloudzie nie wie jakie Ty urządzenie połączysz. A jak urządzenie zrobi "zwiechę" i nie gada z niczym to żadne funkcje resetu czy inne z clouda też nie zadziałają. Watchdog robi się w oprogramowaniu.
DoktorPio

Tak walczę z zawieszającym i się wynikami pomiarów 8 DS-ów czujników podłączonych pod ESP32 co ciekawe jak były podłączone pod ESP-01 celem testów to działały bez najmniejszej zwiechy 😳 Jak wszystko działało to założyłem izolację osłony itp a teraz dupa. Jestem w kropce ? Może międzyczasie któryś czujnik się zespół ??? Jeszcze będę kombinował może znów podłącze ESP-01
zzrr

Coś źle działa w urządzeniu. ESP32 a ESP01 to przepaść. W ESP01 masz tylko WIFI. Może sam moduł jakiś wadliwy. Nawet na Ali jak się kupuje to czasami dają do wyboru czy chip ma być espressif czy jakiś inny noname. Może to jest problemem. Nie wiele opisałeś od strony hardwere co tam masz.
krycha88

oj myślę, że to nie wina modułu :) ESP32 jest bardzo wrażliwy na WDT co działa na ESP8266 na ESP32 już niekoniecznie. Musisz unikać funkcji które blokują procesor.
https://gui-generic-builder.supla.io/
DoktorPio

No właśnie wsad wygenerowany na GG a procek nie jest Espressif 😭 Może w ESP32 jest problem ? Może kupić na Ali "oryginał'
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
DoktorPio

krycha88 wrote: Fri Jan 26, 2024 1:25 pm oj myślę, że to nie wina modułu :) ESP32 jest bardzo wrażliwy na WDT co działa na ESP8266 na ESP32 już niekoniecznie. Musisz unikać funkcji które blokują procesor.
Jestem dość że zielony podpowiedz jakie funkcje mogą stwarzać problemy ?
zzrr

DoktorPio wrote: Fri Jan 26, 2024 2:19 pm No właśnie wsad wygenerowany na GG a procek nie jest Espressif 😭 Może w ESP32 jest problem ? Może kupić na Ali "oryginał'
No niestety to loteria. Czasami z tego co niektórzy opisują używają takie bez problemów. Ja osobiście wolę dopłacić kilka złotówek z nadzieją że się właśnie ustrzegę przed jakimiś czasami dziwnymi do zdiagnozowania problemami, a wiadomo że sam Chip czy napis na nim to też nie jest gwarancja oryginalności czy braku problemów w działaniu.
Najlepsza metoda zdiagnozowania w czym jest problem to metoda podstawiania czyli podłączasz pod drugi ESP32 i sprawdzasz czy działa. Najlepiej jak by to drugie nie było z tej samej partii czy np z takim samym czipem jak na zdjęciu. Masz inny ESP32?
I druga sprawa... jeśli działało Ci to na ESP-01 i zabezpieczało potrzeby to zostaw to na ESP-01. Bo do niczego bardziej skomplikowanego tego ESP już nie użyjesz a ESP32 jak najbardziej.
Sprawdź czy GPIO które przypisałeś są zgodne z tymi oznaczonymi OK przy kolumnie Input i Output https://randomnerdtutorials.com/esp32-p ... nce-gpios/
Robert Błaszczak

DoktorPio wrote: Fri Jan 26, 2024 2:19 pm No właśnie wsad wygenerowany na GG a procek nie jest Espressif 😭 Może w ESP32 jest problem ? Może kupić na Ali "oryginał'
A skąd ta pewność, że to nie Espressif? Procesor jest pod metalowym ekranem. To co pokazujesz na zdjęciu, to gotowy moduł z procesorem i innymi niezbędnymi elementami do działania.

Tu na temat modułu: https://www.espressif.com/sites/default ... eet_en.pdf, a tu na temat samego procesora https://www.espressif.com/sites/default ... eet_en.pdf
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
zzrr

Robert Błaszczak wrote: Fri Jan 26, 2024 3:48 pm A skąd ta pewność, że to nie Espressif?
Pewności brak. Tak samo jak na tym na którym jest napisane Espressif
Jest propozycja aby w imię nauki kolega odciął obudowę i zobaczymy czy procesor jest zgodny lub nie zgodny z tym co jest napisane na ekranie :D ;)

Return to “Pomysły i koncepcje”