Dodanie czujnika ruchu do reflektorów

Safrad

Cześć, posiadam reflektory i potrzebuję czujki ruchu, która by nimi sterowała (jednocześnie aby był dostęp z apki). Fajnie by było, jakby czujka była podłączona kablowo do lampy i pomimo braku internetu, mogła sterować.

Jeśli to co wyżej jest niemożliwe, może po prostu znacie dobrą zewnętrzną czujkę która poprzez Clouda wzbudzałaby światło:).
Albert

Bawiłem się taką czujką z ACTION. Ma w środku ESP i wybudza się po wykryciu ruchu (coś jak deep-sleep) - trzeba zewrzeć z masą jedno z gpio i je zaprogramować jako kontaktron - wtedy jak czujka wykryje ruch, powinna zewrzeć to gpio do masy, zmienić stan kontaktronu i wtedy to już ustawiasz reakcje w cloud.

https://allegro.pl/oferta/czujnik-ruchu ... gLsQfD_BwE
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Albert wrote: Mon Jan 29, 2024 10:19 am Bawiłem się taką czujką z ACTION. Ma w środku ESP i wybudza się po wykryciu ruchu (coś jak deep-sleep) - trzeba zewrzeć z masą jedno z gpio i je zaprogramować jako kontaktron - wtedy jak czujka wykryje ruch, powinna zewrzeć to gpio do masy, zmienić stan kontaktronu i wtedy to już ustawiasz reakcje w cloud.

https://allegro.pl/oferta/czujnik-ruchu ... gLsQfD_BwE
a jak z dostępem do pinów ESP celem wgrania softu?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Albert

Normalnie rozbierasz i można łatwo się wlutować
Robi

Ja coś podobnego zrealizowałem na wirtualnych przekaźnikach i najtańszej czujce ruchu. Dzięki temu mogę włączyć światło na stałe, wzbudzać czujką lub zgasić.
Safrad

Robi wrote: Sat Mar 09, 2024 7:35 pm Ja coś podobnego zrealizowałem na wirtualnych przekaźnikach i najtańszej czujce ruchu. Dzięki temu mogę włączyć światło na stałe, wzbudzać czujką lub zgasić.
Właśnie na tym mi zależy, opisałbyś jak to zrobiłeś/czego użyłeś?
Robi

To tak, mam coś takiego w 3 miejscach zrobione i każde trochę inaczej.
wariant 1
Moduł jedno przekaźnikowy i wyjście z przekaźnika i z czujki ruchy spięte razem. Mogę dzięki temu włączyć światło na stałe lub jest sterowane czujką ruchu.
wariant 2
Moduł dwuprzekaźnikowy i tu na jednym przekaźniku jest podpięta faza pod złącze NO, pod złącze NC drugiego przekaźnika jest faza poprzez czujkę ruchu. Złącza COM obydwu przekaźników są połączone razem i idą do żarówki. W tym wariancie mogę tak samo jak poprzednio włączyć na stałe lub jest sterowane czujką ruchu, ale dodatkowo mogę odłączyć czujkę ruchu i wyłączyć światło w ogóle.
wariant 3
Moduł jednoprzekaźnikowy. Tutaj czujka zwiera pin na płytce tak jak by to był klawisz i uruchamia wirtualny przekaźnik (w tym momencie dostaje powiadomienie na telefon), następnie sygnał z tego przekaźnika idzie na kolejny wirtualny przekaźnik i nim włączam lub wyłączam czy sygnał idzie na przekaźnik fizyczny. Tutaj światło działa tylko z czujki ruchu o ile na to pozwolę w aplikacji, albo jest zgaszone.

Mam nadzieję że wystarczająco jasno to opisałem. Żeby osiągnąć pełnię szczęścia można połączyć wariant 2 i 3, wtedy można włączyć na stałe lub z czujki oraz w ogóle wyłączyć. Na pewno też przez kolejny wirtualny przekaźnik też by dało się to ogarnąć, ale już tak daleko nie myślałem bo nie było mi to potrzebne. Uważam że to jest głupio zrealizowane, ale wychodząc z założenie że coś jest głupie, ale działa to nie jest głupie. Co do modułów to są te https://www.olx.pl/d/oferta/multi-stero ... Pj20f.html ale podejrzewam że na wielu innych konstrukcjach da się ten sam efekt osiągnąć.
Safrad

Robi wrote: Sun Mar 10, 2024 5:04 pm To tak, mam coś takiego w 3 miejscach zrobione i każde trochę inaczej.
wariant 1
Moduł jedno przekaźnikowy i wyjście z przekaźnika i z czujki ruchy spięte razem. Mogę dzięki temu włączyć światło na stałe lub jest sterowane czujką ruchu.
wariant 2
Moduł dwuprzekaźnikowy i tu na jednym przekaźniku jest podpięta faza pod złącze NO, pod złącze NC drugiego przekaźnika jest faza poprzez czujkę ruchu. Złącza COM obydwu przekaźników są połączone razem i idą do żarówki. W tym wariancie mogę tak samo jak poprzednio włączyć na stałe lub jest sterowane czujką ruchu, ale dodatkowo mogę odłączyć czujkę ruchu i wyłączyć światło w ogóle.
wariant 3
Moduł jednoprzekaźnikowy. Tutaj czujka zwiera pin na płytce tak jak by to był klawisz i uruchamia wirtualny przekaźnik (w tym momencie dostaje powiadomienie na telefon), następnie sygnał z tego przekaźnika idzie na kolejny wirtualny przekaźnik i nim włączam lub wyłączam czy sygnał idzie na przekaźnik fizyczny. Tutaj światło działa tylko z czujki ruchu o ile na to pozwolę w aplikacji, albo jest zgaszone.

Mam nadzieję że wystarczająco jasno to opisałem. Żeby osiągnąć pełnię szczęścia można połączyć wariant 2 i 3, wtedy można włączyć na stałe lub z czujki oraz w ogóle wyłączyć. Na pewno też przez kolejny wirtualny przekaźnik też by dało się to ogarnąć, ale już tak daleko nie myślałem bo nie było mi to potrzebne. Uważam że to jest głupio zrealizowane, ale wychodząc z założenie że coś jest głupie, ale działa to nie jest głupie. Co do modułów to są te https://www.olx.pl/d/oferta/multi-stero ... Pj20f.html ale podejrzewam że na wielu innych konstrukcjach da się ten sam efekt osiągnąć.
Dzięki za opisanie:), moduły w każdym wariancie są takie same?
Robi

Tak, moduły są takie same. W wariancie 1 i 3 po prostu drugi przekaźnik fizyczny mam wykorzystany do czegoś innego, a nie pisałem o tym żeby dało się zrozumieć moją logikę :lol:

Return to “Ogólna dyskusja”