google home asystent

pablobenio

Witam. Proszę o pomoc. Mam taki problem że jak chcę otworzyć przez asystenta google bramę wjazdową (SBW-02) i garaż (SBW-1)jednocześnie mówiąc otwórz bramę i garaż otwiera mi dodatkowo drugi garaż który mam nazwany box (SBW-02) Gdzie tkwi problem ...w google home czy w Supla ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

pablobenio wrote: Mon Feb 12, 2024 8:28 am Witam. Proszę o pomoc. Mam taki problem że jak chcę otworzyć przez asystenta google bramę wjazdową (SBW-02) i garaż (SBW-1)jednocześnie mówiąc otwórz bramę i garaż otwiera mi dodatkowo drugi garaż który mam nazwany box (SBW-02) Gdzie tkwi problem ...w google home czy w Supla ?
To raczej kwestia Google Home. GH grupuje rzeczy po funkcjach i jak mówisz "otwórz bramę" albo "otwórz garaż", to otwiera wszystko co pasuje. Musiałbyś nadać inne nazwy kanałom i mówić po nazwie, ale nazwy nie mogą być ogólne.

Ewentualnie możesz dodać scenę: "wjeżdżam do domu", która otwiera te dwie bramy, i mówić "uruchom wjeżdżam do domu".

Osobiście z GH nie korzystam i tylko od czasu do czasu testuję jak to działa. Moje odczucice jest takie, że za każdym razem to działa trochę inaczej ;). Pamiętam, że kiedyś mówiąć "włącz światlo w kuchni", zapalał też światła oznaczone jako "jadalnia" itd. Ogólnie nigdy nie udało mi się znaleźć do tego jakiejś "instrukcji" i zawsze trzeba było gadać na czuja.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pablobenio

OK dzięki A może utworzyć nową lokalizację w Supla dla jednego z garaży ?
klew

pablobenio wrote: Mon Feb 12, 2024 8:45 am OK dzięki A może utworzyć nową lokalizację w Supla dla jednego z garaży ?
Nie wiem jak GH dopasowuje "treść" do kanałów. Na pewno robi to po nazwach kanałów i po funkcjach. Możliwe, że po lokalizacjach też. Ale problematyczne na pewno będzie "otwórz bramę", bo "bram" masz kilka.
pablobenio

no tak ale są trzy nazwy brama ,box,garaż
klew

pablobenio wrote: Mon Feb 12, 2024 9:06 am no tak ale są trzy nazwy brama ,box,garaż
Ale funkcje masz dwie (lub jedną, zależnie od ustawień)
pablobenio

Chodzi o zmienienie funkcji ?Teraz mam otwieranie /zamykanie bramy garazowej .Zmienić na któreś z otwieranie furtki ...? to będzie ok ?
pablobenio

Ale chyba to też lipa bo jak ustawie na otwieranie bramy wjazdowej to tam jest słowo brama Więc jak powiem otwórz garaż to mi się brama otworzy ,...
Leszekbialy
Has thanked: 2 times

Witam, swoje bramy mam w oddzielnych lokalizacjach (podwórko-brama wjazdowa i garaż-brama garażowa) mówiąc otwórz bramę otwiera bramę wjazdową a otwórz garaż otwiera garażową. Wydaje mi się że od pół roku tak to u mnie działa i tylko czasem trzeba powtórzyć komendę.
piksiak

Ja mam bramy w jednej lokalizacji i nazwane: brama wjazdowa, brama lewa i brama prawa. Wszystko otwiera się w GH bez problemu na komendy: otwórz brama wjazdowa, zamknij brama lewa.
Screenshot_2024-02-13-07-48-00-382_org.supla.android.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---

Return to “Ogólna dyskusja”