Przerwy w połączeniach Basic R2-Si7021

iM@rek

Witam,
mam testowo 3 moduły Basic R2 v1.3 z Suplą 7.10 z czujnikami Sonoff Si7021 podłączonymi przez 1Wire: 3.3V+Rx+GND.
Dodatkowo mam 1 moduł Sonoff TH10 z Suplą 7.10 i tym samym czujnikiem.
Czyli 4 zestawy testowe: moduły + czujniki.
Wszystkie moduły tracą co kilka minut połączenie z Suplą na czas około minuty i w efekcie wykresy wyglądają następująco:
Basic #3 TH.jpg
Basic #2 TH.jpg
W aplikacji też widać, że losowo któryś "wypada" np. na minutę i pokazuje "---" zamiast temp. i wilgotności.
Następnie odczyty pojawiają się ponownie, a za chwilę znikają wskazania kolejnego Basic'a.
Czasem zaniki nakładają się i brakuje odczytów z dwóch modułów - nie ma powtarzalności, regularności.
Na wykresach te przerwy są dużo dłuższe, np. 30 min.
To chyba efekt wtórny, chodzi mi o to gubienie połączenia, które widać w aplikacji.
Wykluczam moduły, czujniki raczej też - wszystko to różne urządzenia.
Sieć LAN jest ok, działają w niej inne rzeczy bez problemów.
Może ktoś już miał podobne efekty?
Nie podłączać przez Rx? Zmienić wersję GG?
A może ma znaczenie, że mam w GG wkompilowany zarówno moduł Si7021 jak i DS18b20?
Z tym, że w konfiguracji jest zaznaczony tylko Si7021, DS = 0
Planuję używać obydwu czujników.
A może trzeba dać R pull up? - Teraz mi to przyszło do głowy. Chociaż te Si7021 są na 7cm przewodzie...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
DanteX

Zrywanie połączenia nią ma związku z brakiem rezystora. Jeśli tego rezystora by nie było urządzenie by nie zrywało połączenia w sieci, tylko przekłamywało pomiar albo wyświetało co jakiś czas wartość -275.
Jak masz możliwość to wgraj starsze GUI 7.6 i niżej do 7.4.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Możesz też wgrać najnowszy soft (jest już v7.12.20). Jeśli to nic nie da, zrób jak pisze kolega powyżej (wgraj jakiś stary soft <7.7).
Wyeliminujesz przynajmniej winę softu, jeśli to nic nie da i będzie można szukać dalej...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
iM@rek

Dziękuję za uwagi.
Sprawdziłem w 7.12.20 - dalej występują przerwy w odczytach.
Nie mam starszych wersji softu do sprawdzenia.

Za to zrobiłem rzecz następującą:
1. Zmodyfikowałem pętle w pliku źródłowym DHT.cpp
2. Skompilowałem bin ze zmodyfikowanym DHT.cpp
3. Podłączyłem do różnych modułów z tą binarką czujniki Si7021 Sonoffa (mam ich 6) jako DHT22 (po zmodyfikowaniu kodu)

Działa stabilnie (Stan: wtorek 12:17) na:
- ESP32 (WROOM) od niedzieli 22:30
- Wemos 1d Mini (ESP8266) i Basic R2 (ESP8285) od poniedziałku 18:30

Wygląda na to, że zmiana jednej wartości w pliku czujnika DHT umożliwia stabilne i poprawne odczyty z czujnika Si7021 Sonoff zadeklarowanego jako DHT22.
Za radą Krycha88 posprawdzam ustawienia w Si7021_sonoff.cpp - może uda mi się ustawić opóźnienia tak, żeby działało stabilnie.

Przy okazji: te Si7021 Sonoff to jakieś hybrydy: to AM2301 (I2C) z dołożonym układem umożliwiającym podłączenie do magistrali 1W.

Return to “Pomoc”