Sterowanie zworą

Pajak1995
Been thanked: 1 time

Witam ,

Chciałem zapytać czy jest możliwe sterowanie taką zwora ?
https://sklep.delta.poznan.pl/?page=sho ... ry_id=1003

Chodzi o to że zwora ma być ciągle zamknięta (ma przepływać przez nią prąd) . I supla miałaby ją otwierać zdalnie .

Jeżeli się da to pytanie jak to podłączyć i jaki model sterownika ?

Z góry dziękuję !
Gitman

Każdy moduł zasilany napięciem bezpiecznym się nada od razu wykorzystasz zasilacz ze zwory do zasilenia modułu.
kiler88

W miejsce przycisku otwierania z instrukcji użyj styku NC przekaźnika, np.:
https://zamel.com/pl/exta/przekaznik-el ... -pem-01012
jeśli zamierzasz zasilić układ 12V, lub użyj wersji 24V, a cewkę przekaźnika podepnij np. pod SBW-02. Wg instrukcji zwora ma wyjście informując o otwarciu drzwi, które możesz podpiąć pod IN w SBW i mieć informację w aplikacji.
PawelGawel

1/ po pierwsze i wogole musisz rozroznic dwa typy . NO i NC . Normal-Open i Nornal-Close.

2/Musisz wiedziec jaka zwore chcesz
3/Musisz wiedziec co chcesz klikac w aplikacji zeby zwora zadzaialala ( np "otworz drzwi" - musisz uzyc zwory NC ( normalnie zamknieta i dzialamy np ROW-01 i podajemy prad zeby ją otworzyc )

jesli zrozumiales powyzsze 3 linijki spokojnie sam dobierzesz zwore i zasterujesz ROW01 tak aby "otwieral drzwi"
Gitman

PawelGawel wrote: Tue Feb 13, 2024 10:20 pm 1/ po pierwsze i wogole musisz rozroznic dwa typy . NO i NC . Normal-Open i Nornal-Close.

2/Musisz wiedziec jaka zwore chcesz
3/Musisz wiedziec co chcesz klikac w aplikacji zeby zwora zadzaialala ( np "otworz drzwi" - musisz uzyc zwory NC ( normalnie zamknieta i dzialamy np ROW-01 i podajemy prad zeby ją otworzyc )

jesli zrozumiales powyzsze 3 linijki spokojnie sam dobierzesz zwore i zasterujesz ROW01 tak aby "otwieral drzwi"
Napisał ci co chce podał link i opisał sposób działania więc raczej wie jaką chce. Ale może wytłumaczę :) w przypadku zawory NC które jest normalnie zamknięta i potrzebuje zasilania do otworzenia, takową obslużysz praktycznie każdym modułem (bezpiecznym ;) ) w przypadku zwory NO którą trzeba zasilać ciągle aby była zamknięta, najodpowiedniejsze będą moduły które posiadają przekaźnik typu NO/COM/NC moduły które mają tylko styk NO też można wykorzystać tylko trzeba dołożyć dodatkowy przekaźnik ze stykami NC
Duch__
Been thanked: 6 times

Zwory są tylko NO (beznapięciowo otwarte). To nie są elektrozaczepy które mogą być NO lub NC! Zwora (elektromagnes) by trzymała wymaga podania zasilania na stałe. Odłączenie od niej zasilania powoduje zwolnienie przejścia. Podany pobór prądu 500mA jest w momencie trzymania drzwi przez zworę (przy zasilaniu 12V). Dodatkowo do prawidłowego (bezpiecznego) działania takiego przejścia wymagane jest dodanie przycisku wyjścia monostabilnego i bezwzględnie przycisku ewakuacyjnego zamontowanego na wysokości 1.4m od podłogi by osoba niepełnosprawna na wózku mogła do niego dosięgnąć (nikt w czasie ucieczki przed pożarem nie będzie szukał gdzie ma telefon by odblokować przejście!!!) Dodatkowo wymaga się aby po obu stronach przejścia była klamka - klamka, ewentualnie zestaw gałka - gałka pod warunkiem że w drzwiach nie będzie języka. Takie przejście musi być wykorzystywane jako bezkluczowe. Dodatkowo wymagane jest podrzymanie zasilania pracy zwory na wypadek braku zasilania poprzez zasilacz z akumulatorem, w przeciwnym wypadku drzwi otworzą się jak tylko zostanie odcięte od nich zasilanie. Omówiony w ofercie zwory styk NC i NO dotyczy tylko informacji czy sztaba prawidłowo przylega do zwory. Ogólnie nie wiem czy autor posta wie o tym że montaż zwory wiąże się z trwałym zniszczeniem drzwi i futryny, a montaż musi być bardzo precyzyjny by to dobrze działało. Wiem co mówię bo montuje podobne.
Gitman

Duch__ wrote: Wed Feb 14, 2024 8:33 am Zwory są tylko NO (beznapięciowo otwarte). To nie są elektrozaczepy które mogą być NO lub NC! Zwora (elektromagnes) by trzymała wymaga podania zasilania na stałe. Odłączenie od niej zasilania powoduje zwolnienie przejścia. Podany pobór prądu 500mA jest w momencie trzymania drzwi przez zworę (przy zasilaniu 12V). Dodatkowo do prawidłowego (bezpiecznego) działania takiego przejścia wymagane jest dodanie przycisku wyjścia monostabilnego i bezwzględnie przycisku ewakuacyjnego zamontowanego na wysokości 1.4m od podłogi by osoba niepełnosprawna na wózku mogła do niego dosięgnąć (nikt w czasie ucieczki przed pożarem nie będzie szukał gdzie ma telefon by odblokować przejście!!!) Dodatkowo wymaga się aby po obu stronach przejścia była klamka - klamka, ewentualnie zestaw gałka - gałka pod warunkiem że w drzwiach nie będzie języka. Takie przejście musi być wykorzystywane jako bezkluczowe. Dodatkowo wymagane jest podrzymanie zasilania pracy zwory na wypadek braku zasilania poprzez zasilacz z akumulatorem, w przeciwnym wypadku drzwi otworzą się jak tylko zostanie odcięte od nich zasilanie. Omówiony w ofercie zwory styk NC i NO dotyczy tylko informacji czy sztaba prawidłowo przylega do zwory. Ogólnie nie wiem czy autor posta wie o tym że montaż zwory wiąże się z trwałym zniszczeniem drzwi i futryny, a montaż musi być bardzo precyzyjny by to dobrze działało. Wiem co mówię bo montuje podobne.
Nie rozpatrywałem czy są zwory tylko NO (chociaż nie pomyślałem bo jest napisane że brak części ruchomych więc to logiczne) ale pytanie było o samo wysterowanie a nie owadach, zaletach, sposobie montażu czy będzie trwałe uszkodzenie drzwi ani o przepisach czy można zakładać czy nie. Jeśli kolega o powyższym nie wiedział to się dowiedział a przynajmniej ja się dowiedziałem :D
Duch__
Been thanked: 6 times

To wyda się zabawne co napiszę ale miałem kiedyś nieprzyjemność zatrzasnąć się na obiekcie w pomieszczeniu gdzie nie było okien i żadnych dodatkowych drzwi. Nie było również przycisku wyjścia, ewakuacyjnego, ani nic innego czym mógłbym opuścić pomieszczenie. Tylko ta cholerna zwora na drzwiach. Dobrze że miałem telefon do kierownika. Było im do śmiechu jak mnie wypuszczali. Ja odwdzięczyłem się protokołem na 15 stron, że się nogami nakryli. Były tam zlekceważone wszelkie możliwe procedury bezpieczeństwa. Bardzo szybko było zapytanie o modernizację.
Pajak1995

Duch__ wrote: Wed Feb 14, 2024 8:33 am Zwory są tylko NO (beznapięciowo otwarte). To nie są elektrozaczepy które mogą być NO lub NC! Zwora (elektromagnes) by trzymała wymaga podania zasilania na stałe. Odłączenie od niej zasilania powoduje zwolnienie przejścia. Podany pobór prądu 500mA jest w momencie trzymania drzwi przez zworę (przy zasilaniu 12V). Dodatkowo do prawidłowego (bezpiecznego) działania takiego przejścia wymagane jest dodanie przycisku wyjścia monostabilnego i bezwzględnie przycisku ewakuacyjnego zamontowanego na wysokości 1.4m od podłogi by osoba niepełnosprawna na wózku mogła do niego dosięgnąć (nikt w czasie ucieczki przed pożarem nie będzie szukał gdzie ma telefon by odblokować przejście!!!) Dodatkowo wymaga się aby po obu stronach przejścia była klamka - klamka, ewentualnie zestaw gałka - gałka pod warunkiem że w drzwiach nie będzie języka. Takie przejście musi być wykorzystywane jako bezkluczowe. Dodatkowo wymagane jest podrzymanie zasilania pracy zwory na wypadek braku zasilania poprzez zasilacz z akumulatorem, w przeciwnym wypadku drzwi otworzą się jak tylko zostanie odcięte od nich zasilanie. Omówiony w ofercie zwory styk NC i NO dotyczy tylko informacji czy sztaba prawidłowo przylega do zwory. Ogólnie nie wiem czy autor posta wie o tym że montaż zwory wiąże się z trwałym zniszczeniem drzwi i futryny, a montaż musi być bardzo precyzyjny by to dobrze działało. Wiem co mówię bo montuje podobne.
Nie jest to moja pierwsza zwora . Wiem z czym to się je . Zwora jest już zamontowana . Pytanie moje jest odnośnie tego jak sterować tym za pomocą supli ?
Z tego co zrozumiałem w odpowiedziach taki przekaźnik wystarczy :

https://zamel.com/pl/exta/przekaznik-el ... -pem-01012
Gitman

To źle zrozumiałeś to tylko część układanki sam ten przekaźnik nie współpracuje z suplą ale w połączeniu np.z SBW-01 już tak a jest on potrzebny tylko po to by wykorzystać styk NC których oryginalne moduły zamel/supla nie posiadają.
Ja bym polecił coś od chinczyka co ma przekaźnik NC na pokładzie dużo taniej i nic więcej nie potrzeba.

Return to “Pomoc”