Licznik Energii - reakcje dla określonej mocy czynnej + historia zmian reakcji

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Zelu

Mam zainstalowany licznik energii mierzący całą energię wysłaną i pobieraną z sieci przez cały dom. Na tej podstawie chcę ustawić reakcję by przy wysyłaniu (oddawaniu) energii do sieci np. POW. 1.8 kW nastąpiło załączenie grzałki elektrycznej 1.5 kW nr 1, a gdy nastąpi pobieranie energii z sieci np. POW. 500 W wtedy grzałka zostanie wyłączona. Ustawiłem odpowiednio reakcje jeśli energia czynna <-1800 W to włącz przełącznik x i nie wykonuj reakcji jeśli będzie >= - 1800 W. Następnie analogicznie do wyłączenia jeśli moc czynna będzie > 500 W to wyłącz i nie zmieniaj reakcji jeśli <=500 W. Zauważyłem, że po włączeniu i następnie spełnieniu parametru pow 500 W nie nastepuje wyłączenie.
Istotnym byłoby mieć również informację o tym w jakich godzinach nastąpiła reakcja czyli zapis zmian jak to się ma w przypadku logów w sonoff ewelink. Wgląd w pełna historię zdarzeń.
Proszę o pomoc czy wprowadzone przeze mnie warunki są właściwe dla oczekiwanego rezultatu i czy jest możliwość odczytania historii zaistnialych reakcji dla danego przełącznika.
Z góry dziękuję za odpowiedź
pzygmunt

Nie gromadzimy historii wykonania reakcji. To zbyt dużo danych do udźwignięcia.
Jakim urządzeniem sterujesz ?
Dodaj drugą reakcję (kopia tej na > 500W) i ustaw tam powiadomienie PUSH. Zobaczysz czy rzeczywiście reakcja działa.
klew

Pokaż też zdjęcia z ustawień obu reakcji. Wg Twojego opisu powinno działać, ale co tam w rzeczywistości jest ustawione, to nie wiemy :)
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
Zelu

Dodałem drugą (kolejną identyczną) reakcję zgodnie z Waszymi wskazówkami (gdzie mam ustawić powiadomienia PUSH bo nigdzie tego nie widzę?)
Poniżej zrzuty ekranu z moich ustawień.
Chcę zasterować dwoma przełącznikami sonoff basic R3 (supla), a docelowo poprzez styczniki załączające załączać grzałki na dwa różne boilery.
Czy da się w jakiś sposób wymusić współzależność dla dwóch środowisk ewelink i supla? Mianowicie, licznik energii mam Zamel Supla, te dwa sonoffy basic r3 z wgranym oprogramowaniem supla (termostaty). Ale jednocześnie mam bardzo dużo sonoffów pracujących w środowisku Ewelink. Przez google home nie widzę możliwości by wymusić akcje dla np. jeśli urządzenie supla ON to sonoff ewelink ON.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Zelu on Wed Feb 14, 2024 10:19 am, edited 1 time in total.
pzygmunt

Grzałka jest 1 czy 3 fazowa ?
Obserwujesz obciążenie sumaryczne czy na pojedynczych fazach ?
Zelu

Na chwilę obecną obserwuje moc czynną sumaryczną dla 3 faz chodzi mi o właściwą reakcję i warunki, reszta jest opanowana. Mam duży układ i dużo urządzeń. Na chwile obecną chcę ustawić, współdziałanie w automacie z fotowoltaiką. Mam grzałkę do np. 1 bufora 3 fazową 12 kW po 4 kW na fazę sterowaną obecnie poprzez 3 styczniki załączane ręcznie przez sonoff ewelink, ale mam kilka zbiorników do CWU w których dodatkowo chcę zamontować grzałki jednofazowe sterowane przez styczniki i sonoff basic R2 lub 3 dla ewelink lub supla.
Jeśli będę ustawiał dla pojedynczych faz to będę obserwował moc czynną dla konkretnej fazy, ale na chwile obecną zależy mi jedynie na właściwym działaniu reakcji włącz gdy i wyłącz gdy suma faz wynosi X lub y
Last edited by Zelu on Wed Feb 14, 2024 10:37 am, edited 2 times in total.
pzygmunt

Odpowiedz proszę na moje pytanie.
Również na to jakim urządzeniem sterujesz. Dodatkowo czym mierzysz.
pzygmunt

OK, czym sterujesz to widzę już po screen-ach.
Sprawdź powiadomieniem PUSH czy reakcja na >500W zachodzi.
Pamiętaj, że reakcja dotyczy sumy faz.
Zelu

Licznik wpinany w listwę ZAMEL MEW-01 SUPLA - na tym ustawiam reakcję dla przełącznika sonoff basic R3 z wgranym sofetm supla
pzygmunt

Tak jak pisałem wyżej, ustaw powiadomienie. Może coś jest nie tak z tym sonofem lub softem jaki tam jest wgrany.

Return to “Pomysły i koncepcje”