Problemy z harmonogramem

haksed

Cześć wszystkim,

Jestem jak widać nowy na forum i choć szukałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania niestety takowych nie znalazłem więc postanowiłem w końcu zarejestrować się i zapytać Was o radę.

Posiadam Sonoff'a Mini 10A (z zmienionym softem) do którego podłączony jest zasilacz do ledów podświetlających nazwę ulicy z nr domu.
Dla powyższego zestawu w Supli utworzyłem harmonogram że ma sie włączyć o zachodzie słońca i wyłączyć np. o 23 i znów włączyć o 5 rano i wyłączyć o wschodzie słońca. Przez dłuższy czas wszystko śmigało ale od nowego roku zauważam że co chwile jakaś akcja w harmonogramie nie została wykonana więc usunąłem poprzedni harmonogram i napisałem go na nowo i tym razem może z 2 tygodnie było dobrze ale znów co chwile nie wykonuje jakiś akcji stąd moje pytania

1) Mam zaznaczoną opcje "Powtórz, gdy niewykonane" a w logach Wykonania widze tylko że jakaś akcja jest nieudana i nigdy jeszcze sie nie spotkałem żeby próbował powtórzyć akcje żeby doszła do skutku. Dlaczego ta opcja nie działa?
2) Czy da się zrobić jakiś backup harmonogramów\scen?
3) Czy można gdzieś podejrzeć jakieś logi czy ten Sonoff nie rozłącza sie z sieci wifi?
4) Pytanie otwarte pt. "Co tu poszło nie tak że nie działa?" xD

Z góry dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi ;)

Pozdrawiam
Pietras81
Been thanked: 1 time

haksed wrote: Thu Feb 15, 2024 6:02 am Cześć wszystkim,

Jestem jak widać nowy na forum i choć szukałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania niestety takowych nie znalazłem więc postanowiłem w końcu zarejestrować się i zapytać Was o radę.

Posiadam Sonoff'a Mini 10A (z zmienionym softem) do którego podłączony jest zasilacz do ledów podświetlających nazwę ulicy z nr domu.
Dla powyższego zestawu w Supli utworzyłem harmonogram że ma sie włączyć o zachodzie słońca i wyłączyć np. o 23 i znów włączyć o 5 rano i wyłączyć o wschodzie słońca. Przez dłuższy czas wszystko śmigało ale od nowego roku zauważam że co chwile jakaś akcja w harmonogramie nie została wykonana więc usunąłem poprzedni harmonogram i napisałem go na nowo i tym razem może z 2 tygodnie było dobrze ale znów co chwile nie wykonuje jakiś akcji stąd moje pytania

1) Mam zaznaczoną opcje "Powtórz, gdy niewykonane" a w logach Wykonania widze tylko że jakaś akcja jest nieudana i nigdy jeszcze sie nie spotkałem żeby próbował powtórzyć akcje żeby doszła do skutku. Dlaczego ta opcja nie działa?
2) Czy da się zrobić jakiś backup harmonogramów\scen?
3) Czy można gdzieś podejrzeć jakieś logi czy ten Sonoff nie rozłącza sie z sieci wifi?
4) Pytanie otwarte pt. "Co tu poszło nie tak że nie działa?" xD

Z góry dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi ;)

Pozdrawiam
Pytanie na jakim poziomie masz tam sygnał wifi. Jak dla mnie problem jest z zasięgiem. Jeśli go czasami nie ma lub są chwilowe przerwy to harmonogram może się nie wykonać. Sprawdź na początek zasięg.
https://pietras-81.aqi.eco/
mdi87

Pytanie kolejne jak to sprzęt i jaka sieć, jeden router czy rozbudowany mesh itd. U mnie na tp linkach zrywało bardzo czesto, jeśli u ciebie tak jest że zrywa co chwilę to trafia na harmonogram i się nie wykonuje.
stugraj
Has thanked: 1 time

U mnie była dokładnie taka sama sytuacja z harmonogramem rolet i oświetlenia zewnętrznego. Siła sygnału modułów na poziomie 80-90%, uporałem się powtarzając ten sam harmonogram o minutę później np. 1. Od 20:00 a 2. Od 20:01 i problem zniknął
haksed

Dzięki za pochylenie się nad tematem.

Z zasięgiem raczej nie powinno być problemu bo router (ASUS RT-AC1200) jest oddalony od puchy (w której jest Sonoff Mini) ok. 1m dlatego pytałem czy gdzieś można sprawdzić czy ten Sonoff ma z moją siecią stałe połączenie czy może sie rozłącza co jakiś czas.

Wczorajszy harmonogram wykonał cały bez problemu ale jak znów nie będzie wykonywać akcji to chyba zrobie jak stugraj i powtórze akcje o 1min później chociaż nadal nie rozumie czemu trzeba tak kombinować jak ma sie włączoną opcje "Powtórz, gdy niewykonane"

Panowie, a jak sie ma sprawa z backupem harmonogramu/scen?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

haksed wrote: Fri Feb 16, 2024 5:41 am Panowie, a jak sie ma sprawa z backupem harmonogramu/scen?
Co masz na myśli ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
haksed

pzygmunt wrote: Fri Feb 16, 2024 8:05 am
haksed wrote: Fri Feb 16, 2024 5:41 am Panowie, a jak sie ma sprawa z backupem harmonogramu/scen?
Co masz na myśli ?
Czy jak bede miał dużo harmonogramów/scen i coś np. przestanie działać to zamiast szukać gdzie jest jakiś błąd czy istnieje możliwość podgrania tych wszystkich ustawień z jakiegoś backupu? Pytam o to bo jak miałem problemy z wykonalnością to po wprowadzeniu harmonogramu na nowo dało to jakiś efekt choć na krótką mete i mógł to być akurat przypadek że harmonogram zaczął lepiej działać. Przy 1 harmonogramie wprowadzenie go na nowo nie jest problemem ale jak będe miał już ich kilkanaście z jakimiś scenami to już słabo to widze.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Nie ma backupu konfiguracji.
Harmonogramy działają dobrze i niezawodnie :P
Jeśli coś nie działa, to trzeba to poprawić, ale na 99% problem jest po stornie urządzenia wykonawczego, a nie w harmongoramach na serwerze (choć nie jest to wykluczone).

Sprawdź ikonkę (i) na telefonie przy tym Sonoffie. Tam jest czas połączenia z serwerm. Ogólnie połączenie powinno być stabilne. Serwer aktualnie rozłącza urządzenia, gdy robisz jakieś zmiany w konfiguracji po stronie Clouda, ale jak nie grzebiesz tam nic, to powinno trzymać połączenie.
Jeśli czas połączonia jest relatywnie krótki u Ciebie, to wskazuje to na problem z połączeniem.

Odnośnie odległości od routera ~1 m. To też może być problem. Na forum przewijało się to nie raz, że zbyt mała odległość od routera prowadziła do problemów z połączeniem. Spróbuj oddalić router i sprawdź czy to pomoże.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
haksed

klew wrote: Fri Feb 16, 2024 10:03 am Sprawdź ikonkę (i) na telefonie przy tym Sonoffie. Tam jest czas połączenia z serwerm. Ogólnie połączenie powinno być stabilne. Serwer aktualnie rozłącza urządzenia, gdy robisz jakieś zmiany w konfiguracji po stronie Clouda, ale jak nie grzebiesz tam nic, to powinno trzymać połączenie.
Jeśli czas połączonia jest relatywnie krótki u Ciebie, to wskazuje to na problem z połączeniem.

Odnośnie odległości od routera ~1 m. To też może być problem. Na forum przewijało się to nie raz, że zbyt mała odległość od routera prowadziła do problemów z połączeniem. Spróbuj oddalić router i sprawdź czy to pomoże.
Dzięki za wskazówki ;)

Faktycznie jak sprawdzałem (i) to jest tam pozycja "Powód restartu połączenia" i teraz mam obok komunikat "1: brak odpowiedzi serwera", a raz miałem "3: problem z restartem" <== akurat treści nie pamiętam dokładnie bo teraz jest cały czas ten pierwszy komunikat ale przypuszczam że te cyfry odpowiadają jakimś kodom błędów.

Pokombinuje z routerem bo może faktycznie coś nie gra z tym że jest on tak blisko.

PS.
Rozumiem że jak rozłącza sie z sieci czy tam resetuje połączenie to opcja "Powtórz, gdy niewykonane" właśnie przez to nie działa?

Return to “Ogólna dyskusja”