dobór zabezpiecznia do MEW-01

michu_m

Witam
Mam pytanie mianowicie chcę zabezpieczyć mewkę i pytanie jak dobrać szklany bezpiecznik do niej czy ma to jakieś znaczenie z jaka mocą pracują przekładniki ?

posiadam MEW-01 oraz MRP 400A w sieci prąd około 100A pytanie jaki bezpiecznik do zabezpieczenia MEW-01 ? jakiś przelicznik ?
i ewentualnie przekrój przewodu? 2.5mm2 czy mniejszy może być ?
asobik

Cześć

Zabezpieczenie MEW-01 zgodnie z tabelą producenta.
Urządzenie 1,5W/230V
Przekładnik cewka < max 33,3 mA
Kabel mierzony 100A
michu_m

Witam
Gdzie znajdę tabele producenta ?
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

michu_m wrote: Sat Feb 17, 2024 8:37 am Witam
Mam pytanie mianowicie chcę zabezpieczyć mewkę i pytanie jak dobrać szklany bezpiecznik do niej czy ma to jakieś znaczenie z jaka mocą pracują przekładniki ?

posiadam MEW-01 oraz MRP 400A w sieci prąd około 100A pytanie jaki bezpiecznik do zabezpieczenia MEW-01 ? jakiś przelicznik ?
i ewentualnie przekrój przewodu? 2.5mm2 czy mniejszy może być ?
My sprzedajemy do zabezpieczenia MEW-01 takie urządzenie jak GBM-03, który posiada w zestawie WTA-T 500mA. Do zasilania samego MEWa nie musisz stosować przewodów 2,5mm2, mogą być o mniejszym przekroju.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
michu_m

Witam
Ale jest jakieś minimum ?
czy jest zalecane coś ? proszę o info jakimi przewodami (przekrój) spiąć miedzy sobą GBM-03 z MEW-01 oraz mew z MRP 400A

dziękuje i pozdrawiam
Mirosław F.

michu_m wrote: Mon Feb 19, 2024 7:04 am Witam
Ale jest jakieś minimum ?
czy jest zalecane coś ? proszę o info jakimi przewodami (przekrój) spiąć miedzy sobą GBM-03 z MEW-01 oraz mew z MRP 400A

dziękuje i pozdrawiam
Przekrój nie ma większego znaczenia w tym przypadku. Ważne by izolacja była odpowiednia.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
michu_m

a stosować do zabezpieczenia tego GBM-03 czy nie bo ktoś w tym wątku twierdzi ze nie ma sensu.

cyt :
Wartość zabezpieczenia MEW-01 nie ma nic wspólnego z prądem mierzonym poprzez przekładniki. Obwód mierzony przez MEW-kę jest zabezpieczony swoimi bezpiecznikami (bezpieczniki mocy).
MEW-01 to układ pomiarowy, który potrzebuje niewielkiego prądu do działania, więc jego zabezpieczenie jest odpowiednio mniejsze. Proponowany w tym wątku GBM-03 z wkładkami 500mA prawdopodobnie jest już odpowiednio dobrany do MEW-ki. Na stronie Zamel-a nie znalazłem takiej informacji.
Co do przewodów zasilających MEW-01 (łącznie z MRP 400A) i ew. GBM-03, to przekrój jest zależny od zabezpieczenia z jakiego będą zasilane te urządzenia.
edit;
Pytanie, co zrobić w przypadku zasilania MEW-ki z obwodu mierzonego, gdzie mogą być założone bezpieczniki np. 250A, 315A....?
W takim przypadku GMB-03 nie nadaje się (nie powinien być użyty) do zabezpieczenia MEW-ki!
Mirosław F.

michu_m wrote: Mon Feb 19, 2024 7:14 am a stosować do zabezpieczenia tego GBM-03 czy nie bo ktoś w tym wątku twierdzi ze nie ma sensu.

cyt :
Wartość zabezpieczenia MEW-01 nie ma nic wspólnego z prądem mierzonym poprzez przekładniki. Obwód mierzony przez MEW-kę jest zabezpieczony swoimi bezpiecznikami (bezpieczniki mocy).
MEW-01 to układ pomiarowy, który potrzebuje niewielkiego prądu do działania, więc jego zabezpieczenie jest odpowiednio mniejsze. Proponowany w tym wątku GBM-03 z wkładkami 500mA prawdopodobnie jest już odpowiednio dobrany do MEW-ki. Na stronie Zamel-a nie znalazłem takiej informacji.
Co do przewodów zasilających MEW-01 (łącznie z MRP 400A) i ew. GBM-03, to przekrój jest zależny od zabezpieczenia z jakiego będą zasilane te urządzenia.
edit;
Pytanie, co zrobić w przypadku zasilania MEW-ki z obwodu mierzonego, gdzie mogą być założone bezpieczniki np. 250A, 315A....?
W takim przypadku GMB-03 nie nadaje się (nie powinien być użyty) do zabezpieczenia MEW-ki!
Obwód, na którym zostanie zainstalowany MEW-01 powinien być zabezpieczony zgodnie z obowiązującymi normami. Instalacji zaś powinna dokonać osoba posiadająca stosowne uprawnienia.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Huziol

Do zabezpieczenia linii napięciowej masz GMB-03, przewód 0,5-2,5 mm2 - zabezpieczenie licznika przeciwzwarciowe.

W przypadku pomiaru obwodu do 100A korzystasz z przekładników dołączonych do MEW-01.
W przypadku obwodów o większym prądzie korzystasz z modułu rozszerzeń MRP-200A lub MRP-400A z odpowiednimi przekładnikami w zestawie.
Pomiary liczników wykonywane są na przewodach z zainstalowanym przed przekładnikiem odpowiednim zabezpieczeniem, tak więc nie ma potrzeby dobezpieczać linii pomiarowej prądu, w tym wypadku maksymalny prąd z przekładnika 400A to 133 mA.

Tak jak pisze Mirosław F. podłączenie licznika powinna wykonać osoba z odpowiednimi uprawnieniami.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

michu_m wrote: Mon Feb 19, 2024 7:14 am a stosować do zabezpieczenia tego GBM-03 czy nie bo ktoś w tym wątku twierdzi ze nie ma sensu.

cyt :
edit;
Przyznaję się do napisania powyższego, ale muszę też dodać, że nie jestem projektantem i nie znam norm ani przepisów.
...i też zastanawiam się, jak praktycznie w tym przypadku zabezpieczyć MEW-01!
Jednak z dawnych szkolnych czasów (przełom lat 70/80) pamiętam(?), że zabezpieczenie zwarciowe powinno zadziałać na całą strefę objętą tym zabezpieczeniem.
Instalując GBM-03 należy też ten aparat zabezpieczyć i właśnie dlatego zadałem pytanie "co zrobić w przypadku zasilania MEW-ki z obwodu mierzonego, gdzie mogą być założone bezpieczniki np. 250A, 315A...". Nawet podłączając GBM-03 najgrubszym możliwym przewodem - 2,5mm - nie będzie on i jego linia zasilająca zabezpieczone zwarciowo. Skoro autor postu wykorzystuje MRP 400A więc myślę, że bezpieczniki w obwodzie siłowym mają wartość minimalną = 100A (na pewno nie zabezpieczą linii o przekroju 2,5mm.).
Napisałem, że w konkretnie przytoczonym przypadku "nie powinien być użyty", ale chyba nieprecyzyjnie to ująłem. Chodzi o konkretny przypadek.
Czy twierdzę, że zastosowanie GBM-a nie ma sensu? Absolutnie nie! Na pewno lepiej go założyć, bo zabezpieczy całą strefę za nim, ale on sam (GBM-03) i przewody zasilające nie będą zabezpieczone. Co może się stać w przypadku wypadnięcia lub oderwania się przewodu (przewodów) na dopływie do GBM-a?

Pisząc to wszystko chciałem zasygnalizować istnienie poważnego (w moim subiektywnym odczuciu) problemu podłączania urządzeń do obwodów o dużo większych prądach.

edit;
Problem powyższy raczej nie będzie dotyczył większości standardowych podłączeń w instalacji domowej, gdzie napięcie mierzone może być zbierane za bezpiecznikami o niższej wartości.

Return to “ZAMEL MEW-01”