Domofon wymiana i upgrade

Albert

Hej.

Mam pytanie techniczne. W teorii może ogarnę ale myślę, że tu na forum są lepsi znawcy ode mnie. Szwagier ma domofon w bloku jak na foto. Kupił drugi nowy, który będę mu podłączał w miejsce starego i dodatkowo chce go osuplowac, żeby mógł suplą otwierać drzwi od klatki.

Problem jest taki, że on mieszka w Szwajcarii a ja będę tam za kilka miesięcy i chciałbym się przygotować do tej operacji należycie i bez błędów :mrgreen: podpowie ktoś jak to ogarnąć?

Wiem, że w Nowym trzeba zasymolowac wciśnięcie przycisku odebrania słuchawki i potem wciśnięcie otwierania drzwi. Widze, że w nowym domofonie mam wyprowadzone styki pod dzwonkowy, do otwierania drzwi. Tu wepne przekaznik od otwierania. Ale gdzie wpiąć się drugim przekaźnikiem? Po prostu w tego microswitcha od odbierania połączenia?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Pytanie czy bez wywołana z dołu można podnieść słuchawkę i otworzyć drzwi ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Albert

Dobre pytanie. Zaraz napiszę je szwagrowi :P
Duch__
Been thanked: 6 times

Niektóre domofony mają możliwość otwarcia rygla poprzez zwarcie przewodów audio.
Albert

pzygmunt wrote: Mon Feb 19, 2024 11:50 am Pytanie czy bez wywołana z dołu można podnieść słuchawkę i otworzyć drzwi ?
Mam wiadomość zwrotną. Da się :mrgreen:
pzygmunt

Sprawdź czy podniesienie słuchawki rozwiera obwód czy zwiera.
Albert

Ten nowy domofon nie ma fizycznej słuchawki, tylko przycisk odbierający połączenie. I wygląda jak zwierny na foto. Niestety domofon jest u szwgara za granicą a on nie umie i nie ma czym nawet sprawdzić, czy zwierny czy rozwierny..
pzygmunt

Dowiedz się w takim razie czy można otworzyć bez podnoszenia słuchawki.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

@Albert, a może podaj chociaż jaki to model tego domofonu, jego producenta, itp. Może coś się uda poszukać w Necie. Ze zdjęć które podesłałeś nic nie wynika. Nawet nie bardzo wiadomo, za co odpowiadają te trzy przyciski. Przypuszczalnie jeden to odebranie rozmowy (skoro nie ma słuchawki), a drugi to otwieranie drzwi.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Albert

Jestem u szwagra na miejscu i jestem w kropce. Rozebrałem stary domofon. Znalazłem jego instrukcję po niemiecku w necie i wychodzi że tam jest jakaś komunikacja BUS. Pomierzyłem te 4 przewody i tak:

Pomiędzy P a E jest 20V DC
Pomiędzy P a a jest 1,2V
Pomiędzy a i b jest 22V DC
Pomiędzy E i A jest 21,5V

Po całkowitym wypięciu P i E a zostawieniu tylko dwóch przewodów a i b po wciśnięciu odebrania rozmowy da się otworzyć drzwi przyciskiem. Ich zwarcie po prostu robi zwarę 😂
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”