Niewyłumaczalne otwarcie bramy

Grzesp
Posts: 2
Joined: Tue Feb 20, 2024 11:20 am

Post

Właśnie przyszło powiadomienie że brama została otwarta.
Nikogo nie ma w domu.
Sprawdzałem w sterowniku, że żaden użytkownik nie właczał sterownika.
Fizycznie brama zotała otwarta, sprawdzilem to na kamerze.
Jest moje logowanie, gdy ją zamknąłem o 12:01

Czy mozńa gdzieś znależć wszystkie komendy które zostały wysłane lub określić przycznę ewentualnej usterki?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
klew
Posts: 8708
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Grzesp wrote: Tue Feb 20, 2024 11:24 am Właśnie przyszło powiadomienie że brama została otwarta.
Nikogo nie ma w domu.
Sprawdzałem w sterowniku, że żaden użytkownik nie właczał sterownika.
Fizycznie brama zotała otwarta, sprawdzilem to na kamerze.
Jest moje logowanie, gdy ją zamknąłem o 12:01

Czy mozńa gdzieś znależć wszystkie komendy które zostały wysłane lub określić przycznę ewentualnej usterki?
Niestety nie ma żadnych logów i tego nie sprawdzisz.
Jaki sterownik tam masz? Sprawdź w aplikacji na ikonce (i) czy np. "czas pracy" lub "czas połączenia" się nie zresetowały? Może był jakiś reset zasilania. Przy SBW żadne spadki napięcia nie powinny być problematyczne, ale jeśli masz jakieś własnej urządzenie DIY, to ogólnie "wszystko jest możliwe".
Poza tym bramy często mają piloty radiowe oraz wejścia na przyciski. Także nie tylko z poziomu Supli da się coś otworzyć.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
pzygmunt
Posts: 18526
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Nie gromadzimy historii.
Masz włączone jakieś integracje ?
Generowałeś linki bezpośrednie ?
Jakim moduł masz podłączony (jeśli jakiś Sonoff z custom-owym softem to może być różnie) ?
Sprawdź czy masz włączone automatyczne zamykanie bramy i czy czujnik otwarcia działa stabilnie. Jak nie będzie działać to Supla może myśleć, że jest otwarta próbując ją zamknąć co wywoła efekt odwrotny.
Grzesp
Posts: 2
Joined: Tue Feb 20, 2024 11:20 am

Post

Sterownik to SONOF R2 mini
SOFT: GG v5.9.11

Logi sprawdziłem na: https://scripts.supla.io/

Mam w miejscu sterownika słaby zasieg Wifi z tego powodu są częste rozłączenia i sterownik jest oFFline. W sobotę to się zmieni, zakładam zewnętrzny AP.

w logach widac kiedy brama się fizycznie otwierała ale nie widac kto i zjakeij apki dał impuls

Widać wyjscie do pracy, ale to o 12 jest nieplanowane.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18526
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Odłącz mu zasilanie i ponownie podłącz. Będziesz widział czy przypadkiem przy powrocie zasilania nie klika przekaźnikiem.
kurus
Posts: 1082
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Sonoff mini nie ma przekaźnika beznapieciowego, a zasilany jest z 230V więc jak ty nim sterujesz brama? Brama napewno jest na jakimś niskim napięciu DC.
karnasw
Posts: 188
Joined: Fri Oct 02, 2020 10:22 am

Post

kurus wrote: Tue Feb 20, 2024 1:27 pm Sonoff mini nie ma przekaźnika beznapieciowego, a zasilany jest z 230V więc jak ty nim sterujesz brama? Brama napewno jest na jakimś niskim napięciu DC.
Ma beznapięciowy.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4098
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Ale nie ma separacji zasilania.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
karnasw
Posts: 188
Joined: Fri Oct 02, 2020 10:22 am

Post

Tak, mój błąd, nie zdążyłem usunąć posta ;)
kurus
Posts: 1082
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Robert Błaszczak wrote: Tue Feb 20, 2024 6:56 pm Ale nie ma separacji zasilania.
Tam bez gadania na wyjściu przekaźnika złącze L out masz 230.

Autorowi tematu zalecam wymienić moduł na coś innego, zamela albo jak ma być taniej to shelly 1 tam masz przekaźnik beznapięciowy i możesz zasilić moduł niskim napięciem dc, bądź wemos z przekaźnikiem ale to już rozwiązanie DIY.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”