Problem z WiFi

L_AC

Dzień dobry,

Mam problem z połączeniem modułu RNW-01 z siecią wifi w domu.
Po przejrzeniu kilku tematów i wykonaniu rad od Was jestem na etapie:

1) status modułu Last State: WiFi Connecting, bez zmian
2) sieć jest dwuzakresowa, próbowałem wyłączyć 5GHz, próbowałem ustawić dwa różne SSID, router TpLink Archer + jeden repeater sygnału z TP Linka w technologii OneMesh.
3) siła sygnału mocna
4) co ciekawe udało się raz połączyć moduł z Couldem, nawet zacząłem konfigurować, działało może przez 10 minut i go rozłączyło, dalej nic, próbowałem wyłączyć prąd, w końcu usunąłem go z Clouda i jestem tu gdzie jestem, nie mam pomysłu co dalej?

Jeśli macie jakieś inne pomysły dajcie znać
Pozdrawiam
Łukasz
wojtas567

Jaki masz internet, może masz zablokowane porty?
Zrób wifi z telefonu i zobacz czy moduł podłączy się do chmury.
Pozdrawiam
Wojtek
L_AC

Dzięki za sugestie od tym zapomniałem, działa bez problemu, chociaż często mimo że stałem obok gubił sieć.

Jest jakiś sposób na WiFi ? Może inny system, nie Zamel ?
klew

Większość problemów tego typu jest jednak spowodowana konfiguracją sieci Wi-Fi.
Oczywiście nie jest wykluczy, że Twoje rnw ma jakąś wadę. Ale jednak najpierw bym dokładnie sprawdził ustawienia sieci
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
L_AC

Czy masz może wiedzę co może pod pojęciem konfiguracja sieci wifi ?
Cena modułu Supli to 100zl cena routera to min kilkaset więc jeśli nie są kompatybilne to może powinienem kupić coś innego ? Co myślisz? Moduły mam w rozdzielnicy więc z miejscem nie mam problemu.
Dzieki
Mirosław F.

Na próbę wystaw HOTSPOTa ze smartfona i wtedy połącz moduł. Jeżeli się połączy to problem leży po stronie Wi-Fi. Czy jest to sieć firmowa czy prywatna?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
klew

L_AC wrote: Thu Feb 22, 2024 9:41 am Czy masz może wiedzę co może pod pojęciem konfiguracja sieci wifi ?
Cena modułu Supli to 100zl cena routera to min kilkaset więc jeśli nie są kompatybilne to może powinienem kupić coś innego ? Co myślisz? Moduły mam w rozdzielnicy więc z miejscem nie mam problemu.
Dzieki
Praktycznie wszystkie urządzenia do autoamtyki domowej na Wi-Fi (czy to Zamel, czy dowolny inny) pracują wyłącznie na sieci 2,4 GHz w trybach b/g/n.
Niektóre routery próbują przerzucać urządzenia na sieć 5 GHz. Dlatego ustawienie osobnych nazw sieci dla 2,4 i 5 GHz czasem na to pomaga. Ja mam w domu osobną sieć dla urządzeń na 2,4 GHz, a do pozostałych (telefony itp) mam sieć o innej nazwie, postawioną na 2,4 oraz 5 GHz.

Także spróbuj:
- osobnej sieci 2,4 GHz dla urządzeń automatyki
- sprwadź czy ta sięć jest na standardach b/g/n
- sprawdź, czy nie masz przenoszenia urządzeń na 5 GHz włączonego, wszelkie routingi i zaawansowane opcje wyłącz na tej sieci.

Czasem zbyt mała odległość do routera jest problematyczna. Urządzenia też powinny być w pewnej odległości od siebie nawzajem.
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
L_AC

Mirosław F. wrote: Thu Feb 22, 2024 10:15 am Na próbę wystaw HOTSPOTa ze smartfona i wtedy połącz moduł. Jeżeli się połączy to problem leży po stronie Wi-Fi. Czy jest to sieć firmowa czy prywatna?
Ten krok już jest za mną i niestety zadziałało, stąd moje późnijesze pytanie o konfigurację WiFi bo wyglada na to, że to tutaj jest problem
wojtas567

Zaloguj się do routera i w ustawieniach Wifi wpisz na na testy proste hasło bez znaków specjalnych itp może masz jakiś znak specjalny który nie jest przyjmowany przez moduł.
Pozdrawiam
Wojtek
Zibi_007

Podstawa to dwie różne sieci dla 2,4 i 5GHz.
W 2,4 wyłączyć ax i ac zostawić b,g,n.
Powinno działać.
No i jeszcze upewnić się, że router to nie Tenda (lubią płatać figle z sygnałem, choć u mnie działa normalnie z 15 urządzeniami).
Nec Hercules contra plures!

Return to “ZAMEL RNW-01”