Dzień dobry,
Mam problem z połączeniem modułu RNW-01 z siecią wifi w domu.
Po przejrzeniu kilku tematów i wykonaniu rad od Was jestem na etapie:
1) status modułu Last State: WiFi Connecting, bez zmian
2) sieć jest dwuzakresowa, próbowałem wyłączyć 5GHz, próbowałem ustawić dwa różne SSID, router TpLink Archer + jeden repeater sygnału z TP Linka w technologii OneMesh.
3) siła sygnału mocna
4) co ciekawe udało się raz połączyć moduł z Couldem, nawet zacząłem konfigurować, działało może przez 10 minut i go rozłączyło, dalej nic, próbowałem wyłączyć prąd, w końcu usunąłem go z Clouda i jestem tu gdzie jestem, nie mam pomysłu co dalej?
Jeśli macie jakieś inne pomysły dajcie znać
Pozdrawiam
Łukasz
Problem z WiFi
-
Jaki masz internet, może masz zablokowane porty?
Zrób wifi z telefonu i zobacz czy moduł podłączy się do chmury.
Zrób wifi z telefonu i zobacz czy moduł podłączy się do chmury.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Dzięki za sugestie od tym zapomniałem, działa bez problemu, chociaż często mimo że stałem obok gubił sieć.
Jest jakiś sposób na WiFi ? Może inny system, nie Zamel ?
Jest jakiś sposób na WiFi ? Może inny system, nie Zamel ?
-
Większość problemów tego typu jest jednak spowodowana konfiguracją sieci Wi-Fi.
Oczywiście nie jest wykluczy, że Twoje rnw ma jakąś wadę. Ale jednak najpierw bym dokładnie sprawdził ustawienia sieci
Oczywiście nie jest wykluczy, że Twoje rnw ma jakąś wadę. Ale jednak najpierw bym dokładnie sprawdził ustawienia sieci
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
-
Czy masz może wiedzę co może pod pojęciem konfiguracja sieci wifi ?
Cena modułu Supli to 100zl cena routera to min kilkaset więc jeśli nie są kompatybilne to może powinienem kupić coś innego ? Co myślisz? Moduły mam w rozdzielnicy więc z miejscem nie mam problemu.
Dzieki
Cena modułu Supli to 100zl cena routera to min kilkaset więc jeśli nie są kompatybilne to może powinienem kupić coś innego ? Co myślisz? Moduły mam w rozdzielnicy więc z miejscem nie mam problemu.
Dzieki
-
Na próbę wystaw HOTSPOTa ze smartfona i wtedy połącz moduł. Jeżeli się połączy to problem leży po stronie Wi-Fi. Czy jest to sieć firmowa czy prywatna?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
-
Praktycznie wszystkie urządzenia do autoamtyki domowej na Wi-Fi (czy to Zamel, czy dowolny inny) pracują wyłącznie na sieci 2,4 GHz w trybach b/g/n.L_AC wrote: ↑Thu Feb 22, 2024 9:41 am Czy masz może wiedzę co może pod pojęciem konfiguracja sieci wifi ?
Dzieki
Niektóre routery próbują przerzucać urządzenia na sieć 5 GHz. Dlatego ustawienie osobnych nazw sieci dla 2,4 i 5 GHz czasem na to pomaga. Ja mam w domu osobną sieć dla urządzeń na 2,4 GHz, a do pozostałych (telefony itp) mam sieć o innej nazwie, postawioną na 2,4 oraz 5 GHz.
Także spróbuj:
- osobnej sieci 2,4 GHz dla urządzeń automatyki
- sprwadź czy ta sięć jest na standardach b/g/n
- sprawdź, czy nie masz przenoszenia urządzeń na 5 GHz włączonego, wszelkie routingi i zaawansowane opcje wyłącz na tej sieci.
Czasem zbyt mała odległość do routera jest problematyczna. Urządzenia też powinny być w pewnej odległości od siebie nawzajem.
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
-
Ten krok już jest za mną i niestety zadziałało, stąd moje późnijesze pytanie o konfigurację WiFi bo wyglada na to, że to tutaj jest problemMirosław F. wrote: ↑Thu Feb 22, 2024 10:15 am Na próbę wystaw HOTSPOTa ze smartfona i wtedy połącz moduł. Jeżeli się połączy to problem leży po stronie Wi-Fi. Czy jest to sieć firmowa czy prywatna?
-
Zaloguj się do routera i w ustawieniach Wifi wpisz na na testy proste hasło bez znaków specjalnych itp może masz jakiś znak specjalny który nie jest przyjmowany przez moduł.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Podstawa to dwie różne sieci dla 2,4 i 5GHz.
W 2,4 wyłączyć ax i ac zostawić b,g,n.
Powinno działać.
No i jeszcze upewnić się, że router to nie Tenda (lubią płatać figle z sygnałem, choć u mnie działa normalnie z 15 urządzeniami).
W 2,4 wyłączyć ax i ac zostawić b,g,n.
Powinno działać.
No i jeszcze upewnić się, że router to nie Tenda (lubią płatać figle z sygnałem, choć u mnie działa normalnie z 15 urządzeniami).
Nec Hercules contra plures!