R0W 1 Problem

Sterownik jednokanałowy
Witek20F
Posts: 2
Joined: Fri Feb 23, 2024 7:43 am

Post

Witam . Kupilem.ROW01.do.sterowania oświetleniem , ale po podaniu zasilania nie da się zresetować (przyciskam config 5 sekund i nic ) mruga 5 razy i zaświeca się i potem gaśnie dioda.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Witek20F wrote: Fri Feb 23, 2024 7:49 am Witam . Kupilem.ROW01.do.sterowania oświetleniem , ale po podaniu zasilania nie da się zresetować (przyciskam config 5 sekund i nic ) mruga 5 razy i zaświeca się i potem gaśnie dioda.
Prawdopodobnie to tzw. "problem routera Tenda". Na starym oprogramowaniu urządzenia Supli miały problemy, gdy w okolicy (w domu, u sąsiada) była sieć z routerów marki Tenda. Objawiało się to tym, że po wejściu w tryb konfiguracyjny (który jest domyślnie włączony na nowym urządzeniu), urządzenie po kilku sekundach od uruchoamienia się resetuje i ogólnie nic nie da się z nim zrobić.

Spróbuj wyłączyć domową sieć Wi-Fi i wtedy skonfiguruj urządzenie (jeśli robisz to przez http://192.168.4.1 to pamiętaj zaznaczyć "firmware update" na "yes". Jak już będzie miało wpisaną poprawnie sieć wifi i dane do serwera Supli, to będzie wolno migać diodą (cykl 2s), co oznacza, że próbuje się połączyć do sieci. Wtedy włącz domową sieć wifi. Urządzenie powinno się połączyć, następnie zrobi aktualizację softu (bardzo szybkie miganie diody).
Po aktualizacji softu, problem już nie powinien występować.

Natomiast jest szansa, że to nie Twoja domowa sieć zakłóca pracę ROW-a, tylko sąsiad. Wtedy spróbuj ROW podłączyć w innej loklaizacji (w pracy, w garażu, itp). I skonfiguruj tymczasowo na WiFi np z hotspota z telefonu. Jak się zaktualizuje to potem w domu jeszcze raz zrobisz konfigurację i będzie już pracować poprawnie.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Witek20F
Posts: 2
Joined: Fri Feb 23, 2024 7:43 am

Post

Ok dzieli mam taki router sprwdze w wekend
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4117
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Najlepiej zrób tak:

1. Wyłącz w domu swój router (routery/AP jeśli masz tego więcej).
2. Na drugim telefonie komórkowym (np. żony) udostępnij sieć Wi-Fi z nazwą i hasłem takim jakie masz w domowym Wi-Fi.
3. Podłącz do Cloud przy pomocy swojego smartfona ROW-01 do Supla Cloud. Przy pierwszym połączeniu urządzenie się zaktualizuje do najnowszej wersji oprogramowania. Trwa to około 1 minuty i objawia się szybkim miganiem diody na ROW-01. Nowa wersja oprogramowania jest odporna na Tendę.
4. Wyłącz udostępnianie Wi-Fi na smartfonie żony i włącz domowe Wi-Fi.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Pajzon
Posts: 1
Joined: Fri May 03, 2024 10:18 am

Post

Witam
Możecie mi pomóc? potrzebuje dwa moduły wprowadzic w tryb konfiguracji żeby jeszcze raz wpisać wifi i dane mojej supli.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pietras81
Posts: 1863
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Pajzon wrote: Fri May 03, 2024 10:41 am Witam
Możecie mi pomóc? potrzebuje dwa moduły wprowadzic w tryb konfiguracji żeby jeszcze raz wpisać wifi i dane mojej supli.
W youshan w standardzie jest D3 do masy 10x ale co ktoś ustawi to tylko ten co co to zrobił wie. Może też być 5s a może być inny pin albo jakiś autorski soft. Nie łatwiej podłączyć się do starej sieci i zmienić dane.
Miejsce posta też jakieś takie nie do końca poprawne Youshan ma nawet swoją zakładkę na forum.
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “ZAMEL ROW-01”