Witam
Mam problem z samoistnym przełączaniem się sterownika przy wyłączaniu/ włączaniu światła z poziomu aplikacji.
Podczas sterowania wyłącz urządzenie po okolo 1 s załącza ponownie obwód świetlny.
Dzieje się to na obu wyjściach. Nie mam nic podłączone na wejściach.
Wyjście zasila cewkę stycznika. Stycznik zasila lampy.
Czy trzeba to jakoś specjalnie konfigurować utworzyłem już reakcje na włącz i wyłącz ale to nie pomaga nadal występuje samoczynne przełączanie przy sterowaniu z aplikacji mam takie coś:
ROW2 sam się przelacza
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Który wyzwalacz masz ustawiony i jak ?
Co masz w reakcjach ?
Odłącz stycznik i zaobserwuj czy tak samo się dzieje.
Co masz w reakcjach ?
Odłącz stycznik i zaobserwuj czy tak samo się dzieje.
-
Generalnie nie ustawiałem wyzwalacza ustawiłem sterownik jako wyłącznik światła i tyle na obu wyjściach.
Reakcje dopisałem że jak wyłącz to ma się wyłączyć jak włącz to ma się włączyć. Nie wiem jak powinien być prawidłowo skonfigurowany ten sterownik. Według mnie nic nie powinienem ustawiać tylko jak ma pracować czyli wyłącznik oświetlenia.
Nie mogę podpiąć bezpośrednio bo za duże obciążenie jest na wyjściu (za dużo lamp zapalam po to dałem stycznik).
Reakcje dopisałem że jak wyłącz to ma się wyłączyć jak włącz to ma się włączyć. Nie wiem jak powinien być prawidłowo skonfigurowany ten sterownik. Według mnie nic nie powinienem ustawiać tylko jak ma pracować czyli wyłącznik oświetlenia.
Nie mogę podpiąć bezpośrednio bo za duże obciążenie jest na wyjściu (za dużo lamp zapalam po to dałem stycznik).
-
Ze zrzutów ekranu wynika, że dodałeś 2 reakcje i jeden wyzwalacz. Usuń to i powinno działać.
Domyślnie aby uzyskać to co chcesz nie musisz nic dodatkowego ustawiać.
Domyślnie aby uzyskać to co chcesz nie musisz nic dodatkowego ustawiać.
-
Generalnie zawsze tak było że nie trzeba było nic ustawiać a nie mogę usunąć wyzwalacza mam na nim wykrzyknik przy 1xprzełączenie
-
Jak klikniesz w ten wykrzyknik to się dowiesz co oznacza.wojtas-222@wp.pl wrote: Sat Feb 24, 2024 10:51 pm Generalnie zawsze tak było że nie trzeba było nic ustawiać a nie mogę usunąć wyzwalacza mam na nim wykrzyknik przy 1xprzełączenie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Próbowałem odtworzyć przypadek opisany przez @wojtas-222, ale przy różnych konfiguracjach nie udało mi się.
Jedyne co przychodzi mi na myśl, to to że moduł w momencie wyłączania stycznika (impuls indukcyjny) "resetuje" się, lub traci na chwilę zasilanie.
A że moduł pamięta ostatni stan (przed zanikiem napięcia) dlatego ponownie załącza stycznik.
Albo coś jest źle podłączone, albo stycznik "resetuje" na chwilę moduł
.
Edit.
@wojtas-222, piszesz, że masz wejścia nie podpięte.
Spróbuj zmienić w trybie konfiguracji "Sensitivity of inputs" z HIGH na NORMAL.
Jedyne co przychodzi mi na myśl, to to że moduł w momencie wyłączania stycznika (impuls indukcyjny) "resetuje" się, lub traci na chwilę zasilanie.
A że moduł pamięta ostatni stan (przed zanikiem napięcia) dlatego ponownie załącza stycznik.
Albo coś jest źle podłączone, albo stycznik "resetuje" na chwilę moduł

Edit.
@wojtas-222, piszesz, że masz wejścia nie podpięte.
Spróbuj zmienić w trybie konfiguracji "Sensitivity of inputs" z HIGH na NORMAL.
-
Aby sprawdzić czy to powód włączania stycznika daj kondensator na jego cewkę. 100n/275V MKT.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
-
Kondensator ma być wpięty równolegle na cewkę czy szeregowo?
-
Co do źle podpiętego stycznika to nie ma jak go źle spiąć. N na cewkę a z wyjścia sterownik idzie faza L. W momencie wysterowania sterownika powinna zadziałać cewka stycznika zmieniając stan stykow roboczych.