Postanowiłem zrobić sobie gniazdko z pomiarem energii i do tego jeszcze ds18b20.
Gniazdko Tuya, ze zmianą na esp 02s i ds podpięty do TX -wolny pin.
Wszystko śmiga tylko nie można dokonać kalibracji napięcia. Na drugim gniazdku bez termostatu kalibracja bez problemu. Tu nie pokazuje się "Dane zostały zapisane". Obojętne co wpiszę w napięciu pokazuje cały czas zawyżone. Próbowałem kilka razy.
Nie wiem czy to jakieś ferelne gniazdko - bo już trochę zrobiłem tego - to jest pierwsze z ds18b20 i funkcją termostatu
Kalibracja licznika energii błąd - z opcją termostatu
-
puszkow
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by puszkow on Sun Feb 25, 2024 8:03 pm, edited 2 times in total.
-
wojtas567
DS podepnij pod RX
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
puszkow
RX zajęty fabrycznie - funkcja przycisku
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by puszkow on Sun Feb 25, 2024 8:11 pm, edited 1 time in total.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jesteś pewien że to gniazdko ma separację galwaniczną? Czy też podajesz 230 V na wystającego DS? Zwróć na to uwagę, bo może stwarzasz zagrożenie dla życia i zdrowia swojego, osób i zwierząt ze swojego otoczenia
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Miałem właśnie pisać, żeby kolega jak będzie testował tego DS'a, to podgrzewał go językiem.
Oczywiście to co napisałem to szyderstwo. Ale szyderstwo celowe. Zadziwiają mnie pomysły co poniektórych forumowiczów.
Oczywiście to co napisałem to szyderstwo. Ale szyderstwo celowe. Zadziwiają mnie pomysły co poniektórych forumowiczów.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
wojtas567
To sprawdź czy jak odepniesz tego DS to uda Ci się kalibracja
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
puszkow
Nie- nie podaje 230 na Ds - czy ma separacje - tu Ci nie powiem. Wpinam się bezpośrednio do esp zgodnie ze zdjęciem wyżej.
Do tej pory przerobiłem tych gniazdek trochę - to jest pierwsze z ds i funkcją termostatu.
Chciałem zrobić termostat do akwarium - czujnik ds przyklejony do szyby - od strony zewnętrznej. I tak żebym wiedział ile grzałka ciągnie prądu.....
Do tej pory przerobiłem tych gniazdek trochę - to jest pierwsze z ds i funkcją termostatu.
Chciałem zrobić termostat do akwarium - czujnik ds przyklejony do szyby - od strony zewnętrznej. I tak żebym wiedział ile grzałka ciągnie prądu.....
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
To zrób prosty test. Weź próbnik fazy (śrubokręt z neonówką) i dotknij masy ESP. Obróć wtyczkę w gnieździe bez bolca i sprawdź masę. Podziel się wynikiem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
puszkow
Po zrobieniu testu z próbnikiem faz:
Wynik: nie ma fazy na masie ESP sprawdzone i obrócone 2 razy.
Po wylutowaniu DS. Niestety nie działa przekaźnik. Niby w aptece wszystko działa, natomiast przekaźnik fizycznie nie przełącza się. W związku z tym nie da rady sprawdzić kalibracji.
Po wyłączeniu termostatu i odlutowaniu DS - tak można skalibrować watomierz. Ale błąd jest z działającym termostatem.
Co jeszcze zauważyłem- nie zapisują się dane zużycia energii - brak wykresów. - Dobra wskoczyły wykresy
Ps.
Ale dzięki temu zauważyłem małą literówkę
Wynik: nie ma fazy na masie ESP sprawdzone i obrócone 2 razy.
Po wylutowaniu DS. Niestety nie działa przekaźnik. Niby w aptece wszystko działa, natomiast przekaźnik fizycznie nie przełącza się. W związku z tym nie da rady sprawdzić kalibracji.
Po wyłączeniu termostatu i odlutowaniu DS - tak można skalibrować watomierz. Ale błąd jest z działającym termostatem.
Co jeszcze zauważyłem- nie zapisują się dane zużycia energii - brak wykresów. - Dobra wskoczyły wykresy
Ps.
Ale dzięki temu zauważyłem małą literówkę
Last edited by puszkow on Mon Feb 26, 2024 3:58 pm, edited 1 time in total.
-
puszkow
[/quote]
Pomysłów jest wiele
dziękuję temu ludzkość jest tam gdzie jest 
[/quote]
Pomysłów jest wiele