Sterownik Gfa WS 900

zimnyM
Posts: 6
Joined: Mon Feb 26, 2024 12:51 pm

Post

Witam,
mam w magazynie na hali bramę przemysłową z silnikiem 3f (3x400V) i sterownikiem gfa WS 900. Potrzebuję pomocy w podłączeniu SBW-01 do tego sterownika. Mam do tej bramy podłączone 3 przyciski sterujące (otwieranie z podtrzymaniem, stop, zamykanie bez podtrzymania). Działają one wg schematu- przycisk otwierania powoduje otwarcie bramy do końca. Żeby zamknąć należy trzymać cały czas przycisk zamykania, stop- to stop. Czy da się dołączyć tu sterownik SBW-01 ?
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Obawiam się, że do tego sterownika nie podłączysz SBW. Tam nie ma sterowania "krok po kroku".

Instrukcja: https://www.dopler.pl/media/static/do%2 ... rukcja.pdf
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
zimnyM
Posts: 6
Joined: Mon Feb 26, 2024 12:51 pm

Post

...czyli nie zrobimy tu w żaden sposób sterowania przez WiFi? ...a jakby podpiąć przekaźniki zwierne pod przyciski sterujące bramą? O ile otwieranie potrzebuje tylko jednorazowego sygnału to czy da się zamknąć ją też tylko jednorazowym przyciśnięciem ? Sterowanie w ten sposób nie odbywa się poprzez "Mostek D" ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Możemy dodać do SBW-02 opcje

"Symuluj SBS na dwóch wyjściach z podtrzymaniem",
"Symuluj SBS na dwóch wyjściach bez podtrzymania".
cinas
Posts: 228
Joined: Sun Aug 14, 2022 6:59 am

Post

Zerknij na temat , u mnie działa
viewtopic.php?t=14364
zimnyM
Posts: 6
Joined: Mon Feb 26, 2024 12:51 pm

Post

Kolego pzygmunt, a mógłbyś bardziej rozwinąć temat? Nie miałem jeszcze styczności z SBW-02 i nie wiele mi to mówi. Czy dobrze rozumiem, że podłączamy np. OUT1 do przycisku OTWÓRZ, OUT2 do przycisku zamknij, ustawiamy w apce "Symuluj SBS na 2 wyjściach z podtrzymaniem" i będzie to działać? Tak na marginesie co oznacza SBS ? Przepraszam za swoją niewiedzę ale jak dotąd założyłem kilka prostych napędów bez sterowania WiFi i chciałbym się nauczyć czegoś nowego...
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

W teorii tak.
StepByStep czyli krok po kroku.
zimnyM
Posts: 6
Joined: Mon Feb 26, 2024 12:51 pm

Post

...to jeszcze jedno pytanie. Czy czasy podtrzymania sygnału SBS można sobie definiować w aplikacji czy jest to sztywna wartość?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Nie rozumiem pytania.
zimnyM
Posts: 6
Joined: Mon Feb 26, 2024 12:51 pm

Post

Domyślam się, że "Symuluj SBS na dwóch wyjściach z podtrzymaniem" oznacza, że wyjścia OUT1 i OUT 2 będą zwarte przez jakiś okres czasu? Jeśli tak to czy czas podtrzymania można sobie definiować? Moja brama otwiera się aktualnie przez przyciśnięcie przycisku, a zamyka przez przyciskanie przycisku zamykania aż zjedzie do podłogi zatem czas podtrzymania musi trwać pewną wartość, którą muszę zdefiniować. Stąd pytanie czy można ten czas definiować... chyba, że "Symuluj SBS na dwóch wyjściach z podtrzymaniem" działa w zupełnie inny sposób ?

Return to “ZAMEL SBW-01”