W styczniu pojawiła się nowa wersja oprogramowania do central Satel serii Integra. Opisali to lakonicznie jako obsługa "Wejść IP". Na próżno szukać informacji w internecie, aktualnie nie wydali jeszcze instrukcji z opisem konfiguracji nowości, jednak po kilku testach udało mi się zmusić to coś do działania.
Wersja 1) Wymagania sprzętowe dla rozwiązania z kamerą HIKVISION:
Satel Integra w wersji 1.22
Satel ETHM-1 Plus w wersji 2.10
Kamera Hikvision z opcją "Nasłuchiwanie HTTP" w zakładce ZAAWANSOWANE.
W zakładce Dane -> Struktura i Sprzęt -> Sprzęt -> Manipulatory -> ETHM-1 Plus -> wybieramy Wejścia IP
1. Ustawiamy port działania np. 7095
2. Ustawiamy nr wejścia np. 64
3. Generujemy małym kwadratem klucz komunikacji (kopiujemy go PPM).
4. Zaznaczamy X powrotu
5. Ustawiamy czas powrotu (Jest to czas liczony od wysłania komendy, po którym wejście zmieni stan na przeciwny).
Dajemy Zapisz w dolnej części okna.
Na moment przechodzimy do konfiguracji kamery.
1. W tym polu podajemy adres IP modułu ETHM-1 Plus.
2. W tym polu wklejamy wygenerowany prześniej klucz.
3. W tym polu wprowadzamy ustawiony port.
Wracamy do konfiguracji Satela w zakładce Wejścia.
1. W polu nazwy 64 ustawiamy naszą nazwę
2. Wybieramy typ wejścia NO.
3. Ustawiamy czułość na 320ms
4. Ustawiamy Typ rekacji (zgodnie z preferencjami). Jeśli kamera ma działać jako czujnik ruchu wybieramy typ reakcji ZWYKŁA. Spowoduje to wygenerowanie alarmu o detekcji ruchu w przypadku wykrycia ruchu przez kamerę w czasie uzbrojenia systemu alarmowego.
5. Jest to opcjonalna wartość która liczy ile czasu upłyneło od ostatniego "naruszenia" wejścia / detekcji ruchu z kamery. Jeśli wartość zostanie przekroczona to Satel odnotuje informacje o usterce (dawno nie było detekcji ruchu).
Wersja 2) Wymagania sprzętowe dla rozwiązania z modułem ESP8266:
Satel Integra w wersji 1.22
Satel ETHM-1 Plus w wersji 2.10
Dowolny ESP8266 lub podobny.
Tutaj sprawa wygląda podobnie jak powyżej, ale zamiast kamery do klucz wklejamy do kodu poniżej:
Uwaga! Kod jest fragmentem większej części kodu, bez logowania do WIFI itp. Tutaj pokazana jest tylko idea.
Code: Select all
void loop() {
String SATEL_IP = "192.X.X.X"; //Adres IP modułu ETHM-1 Plus
int SATEL_port = YYYY; //Port modułu ETHM-1 Plus
String SATEL_key = "Wygenerowany klucz"; //Klucz - Uwaga w kluczu musi być znak ukośnika
WiFiClient client;
if (client.connect(SATEL_IP.c_str(), SATEL_port)) {
client.println("POST " + SATEL_key + " HTTP/1.1");
client.println("Host: " + SATEL_IP);
client.println("Connection: close");
client.println("Content-Type: text/plain");
client.stop();
}
delay(20000);
}
Ja zamiast detekcji z kamery bardziej wykorzystam to kontroli działania moich urządzeń WIFI. Jeśli w określonym czasie Satel nie dostanie naruszenia (choćby raz) to wygeneruje mi usterkę i będę wiedział że jest z czymś problem.
Udanej Integracji.