Zamel ROW-2 problem z połączeniem

Sterownik dwukanałowy
Aroag

Witam,
Od kilku dni pojawiał mi sie problem z połączeniem modułu. Po kilku właczneich i wyłaćzenich jakoś się udawło go uruchoomić.
Dziś niestety - nic. Ale po koleji. Próbowałem podłączyć go innej "bliższej" sieci Wi-Fi ale z tej samej puli adresów - bez efektu.
Kolejno zmieniłem na Wi-Fi z t-mobile i to samo. Dodatkowa zmiana to zmiana (próby w kazdej sieci) w pozycji serwer z "nazwy" srv23.supla.org na IP: 23.88.102.226. dla tego modułu bez rezultatu. FW modułu to 2.8.58.
Ponieważ urządzeń Zamela posiadam ~25, powyższe zmiany dokonałem testwo na innych modułach - i jest OK.
Czy zatem urządzenie padło i tylko "śmietnik", z przycisków działa i wifi w trybie konfiguracji jest też działa. Problem doytyczy jedynie połączenia po konfiguracji.

Pozdrawiam
Arkadiusz Grochala
pzygmunt

Jak zachowuje się dioda. Co jest w LAST STATE na 192.168.4.1 ?
Mirosław F.

Aroag wrote: Fri Mar 08, 2024 11:09 am Witam,
Od kilku dni pojawiał mi sie problem z połączeniem modułu. Po kilku właczneich i wyłaćzenich jakoś się udawło go uruchoomić.
Dziś niestety - nic. Ale po koleji. Próbowałem podłączyć go innej "bliższej" sieci Wi-Fi ale z tej samej puli adresów - bez efektu.
Kolejno zmieniłem na Wi-Fi z t-mobile i to samo. Dodatkowa zmiana to zmiana (próby w kazdej sieci) w pozycji serwer z "nazwy" srv23.supla.org na IP: 23.88.102.226. dla tego modułu bez rezultatu. FW modułu to 2.8.58.
Ponieważ urządzeń Zamela posiadam ~25, powyższe zmiany dokonałem testwo na innych modułach - i jest OK.
Czy zatem urządzenie padło i tylko "śmietnik", z przycisków działa i wifi w trybie konfiguracji jest też działa. Problem doytyczy jedynie połączenia po konfiguracji.

Pozdrawiam
Arkadiusz Grochala
Nawet jeżeli urządzenie padło to nie możesz go wrzucać do "śmietnika". Jak co to prześlij do nas to coś poradzimy.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Aroag

Z tym śmietnikiem to żart, z przycisków działa , więc jest jak podwójny przekaźnik bistabilny :)
Ale wysyłka godna rozważenia.
Aroag

w last state po zmianie na ip jest wifi connecting, wcześniej (na srv23....) było domain not found.
dioda miga jak podczas łączenia do wifi/logowania.
nawet na chwilę sie zaświeca, lecz po króciotkiej chwili ponownie miga.
pzygmunt

Próbowałeś podpiąć tymczasowo pod hotspot ?
Aroag

Witam,

Z hotspotu poszło bez problemu.
Skłoniło mnie to zatem do szukania winy po stronie mojej sieci, i... znalazłem.
Problem był z adresacją statyczną po MAC, adres IP: ...201 był w zakresie VPN po PPTP, o którym już dawno zapomniałem.
Z siecią z t- mobile mi się nie połączył, ponieważ w na tym routerze mam wyłączone DHCP, a adres IP jest i tak pobierany z ruotera od dostawcy lokalnego. Inny "Zamelek" zadziałał, ponieważ nie było konfliktu z adresem z PPTP. (to wprowadziło w złą diagnozę)
Router z t-mobile "przesyła po lan" sygnał do TV z t-mobile (IP ustawione na statycznie) dlatego jest wpięty w instalację kablową, ale aby nie było dwóch serwerów DHCP w sieci dlatego jest na tym serwerze DHCP wyłączone. Po włączniu DHCP i wypięciu kabla LAN, Zamelek oczywiście zadziałał prawidłowo.
Tak więc, sam sobie narobiłem problemów.
Przypomnięcie sobie o PPTP tez nie nastąpiło od razu. Najpierw "wadliwego" Zamelka przypisałem di innego IP, ale do IP ...201, przypisałem działającego wcześniej, i ... problem się powtórzył. Dopiero wtedy zaświatało mi o ustwieniach VPN.
Nie mniej dzięki za pomoc - hotspot (a myślałem o tym już wcześniej, niestety wybrałem sieć "bez DHCP") otworzył mi oczy.
Jeszcze raz dziekuję.
Na przyszłość: Hotspot to dobre rozwiazanie do diagnozy połączenia.

Pozdrawiam.

Return to “ZAMEL ROW-02”