Witam,
Czy jest możliwość zapisania danych ustawionych na stronie interface'u Cloud na dysk lokalny?
Mam kilka kanałów na danym module i do każdego pracowicie wprowadzone:
- indywidualne funkcje kanałów (np: licznik gazu czy wody),
- indywidualne nazwy kanałów (np: "Ogród" czy "Deszczówka"),
- ew. dodatkowe ustawienia (jednostki, prefiksy, sufiksy itp.),
- plus ikonki
Super by było zapisać te dane na dysku i przy powtórnym wgraniu kanałów z modułem odtworzyć te, które już zostały spersonalizowane/skonfigurowane.
Coś jak istniejący już backup konfiguracji modułu z poziomu strony konfiguracji modułu (/Narzędzia), tyle, że w tym przypadku dane wprowadzane na stronie interface'u Cloud.
Cloud - zapisanie ustawień modułu
-
Niestety każde dodanie urządzenia na nowo do cloud więżę się z całą ponowną konfiguracją.. sam nie raz to przechodziłem..
-
Ogólnie prawie wszystkie te rzeczy da się, albo niedługo będzie się dało, zapisać na urządzeniu i rejestrując się może to wszystko domyślnie ustawić.
Tylko nie wiem na ile GG udostępnia te wszystkie opcje, ale jak robisz własny soft, to nie ma problemy.
Aktualnie funkcję domyślną ustawiasz:
Nazwy będą do ustawienia (jeszcze tego nie ma):
Jednostki, prefixy, sufxy -> KPOP i KLOP.
Ikonki, będzie można wybrać inną domyślną ikonę, ale tylko z zestawu ikon dostępnych domyślnei w Cloud dla danej funkcji. Tego też jeszcze nie ma, ale już niedługo
:
Tylko nie wiem na ile GG udostępnia te wszystkie opcje, ale jak robisz własny soft, to nie ma problemy.
Aktualnie funkcję domyślną ustawiasz:
Code: Select all
relay1->getChannel()->setDefaultFunction(...);
relay1->getChannel()->setInitialCaption("Deszczówka");
Jednostki, prefixy, sufxy -> KPOP i KLOP.
Ikonki, będzie można wybrać inną domyślną ikonę, ale tylko z zestawu ikon dostępnych domyślnei w Cloud dla danej funkcji. Tego też jeszcze nie ma, ale już niedługo

relay1->getChannel()->setDefaultIcon(jakiś_numerek);
-
Dzięki za odpowiedź.
Ja się chętnie pobawię, ale opcja zapisu ustawień ze strony cloud byłaby wygodniejsza.
Może jednak warto rozwinąć tę opcję?
Coś jakby zgrywanie ustawień routera przez stronę konfiguracyjną...
W sumie, to znacząca większość suplowiczów korzysta z GG online lub gotowych softów, nie wchodzi głębiej.
I jeszcze do Twojej odpowiedzi:
A jak z ustawieniem/zmianą jednostek dla kanałów poza KLOP/KPOP?
Np. dla starego dobrego licznika impulsów i gazu, wody - różne jednostki itp.?
Ja się chętnie pobawię, ale opcja zapisu ustawień ze strony cloud byłaby wygodniejsza.
W sumie, to znacząca większość suplowiczów korzysta z GG online lub gotowych softów, nie wchodzi głębiej.
I jeszcze do Twojej odpowiedzi:
-
Opisz/narysuj jakby to miało działać, bo nie do końca rozumiem ideę.iM@rek wrote: Sun Mar 10, 2024 7:57 pm Dzięki za odpowiedź.
Chyba można to dodać, ale nawet nie próbuję zgadywać kiedyiM@rek wrote: Sun Mar 10, 2024 7:57 pm I jeszcze do Twojej odpowiedzi:
-
Po wejściu do Cloud, do zakładki "Moja SUPLA" i wybraniu konkretnego urządzenia pokazują się kanały tego urządzenia/ modułuklew wrote: Sun Mar 10, 2024 8:05 pm Opisz/narysuj jakby to miało działać, bo nie do końca rozumiem ideę.
I w tym miejscu przydałaby się możliwość zapisania ustawień kanałów w obrębie wybranego modułu.
Mam np. 5 kanałów dla tego urządzenia i każdy kanał ma swoją nazwę, niektóre mają dodatkowe ustawienia (np. funkcję jak dla licz. imp.), jednostki, ikonę.
Zapisane dane pozwalałyby sprawnie odtworzyć dane dla modułu.
Nasunęła mi się analogia z routerem i backupem ustawień, bo funkcjonalnie jest to podobne: kiedy aktualizujemy jakieś ustawienia w routerze lub wgrywamy nowy FRMW, możemy odtworzyć poprzednie ustawienia.
Mam nadzieję, że teraz to lepiej wyjaśniłem.
-
Ale do czego chcesz to użyć?iM@rek wrote: Mon Mar 11, 2024 8:05 am Po wejściu do Cloud, do zakładki "Moja SUPLA" i wybraniu konkretnego urządzenia pokazują się kanały tego urządzenia/ modułu
I w tym miejscu przydałaby się możliwość zapisania ustawień kanałów w obrębie wybranego modułu.
Mam np. 5 kanałów dla tego urządzenia i każdy kanał ma swoją nazwę, niektóre mają dodatkowe ustawienia (np. funkcję jak dla licz. imp.), jednostki, ikonę.
Mam np. urządzenie X z kanałami A, B, C. Rozumiem, że robię zrzut konfiguracji urządzenia X i potem na urządzenie X mogę to wgrać ponownie?
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to sytuacja, gdy chcę sobie poprzestawiać nazwy/funkcje/ustawienia i potem móc je przywrócić, bo "coś zepsułem", albo po prostu robiłem sobie zmiany testowo i chcę przywrócić konfigurację.
-
Tak, masz rację, chodzi o różnego rodzaju testy i aktualizacje.klew wrote: Mon Mar 11, 2024 8:12 amAle do czego chcesz to użyć?iM@rek wrote: Mon Mar 11, 2024 8:05 am Po wejściu do Cloud, do zakładki "Moja SUPLA" i wybraniu konkretnego urządzenia pokazują się kanały tego urządzenia/ modułu
I w tym miejscu przydałaby się możliwość zapisania ustawień kanałów w obrębie wybranego modułu. (ciach...)
Mam np. urządzenie X z kanałami A, B, C. Rozumiem, że robię zrzut konfiguracji urządzenia X i potem na urządzenie X mogę to wgrać ponownie?
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to sytuacja, gdy chcę sobie poprzestawiać nazwy/funkcje/ustawienia i potem móc je przywrócić, bo "coś zepsułem", albo po prostu robiłem sobie zmiany testowo i chcę przywrócić konfigurację.
I np. wymianę modułu na inny, bo coś nie działa i nie bardzo wiadomo dlaczego.
Ostatnio robiłem malutką stację pogodową i funkcję odczytu kierunku wiatru na czujniku AS5600.
Korzystałem z GG Krychy88 i kompilowałem różne dodatkowe moduły (DS, BME, impulsy) oraz AS5600 na GPM.
No i tak poprawiałem, kompilowałem, wgrywałem i tak w kółko. No i pracowicie wpisywałem te nazwy, ustawienia, ikony itd. żeby zobaczyć finalny efekt i móc się jakoś połapać co i jak się pokazuje w aplikacji.
Pomogłaby możliwość zapisu/odczytu danych z tych kanałów.
-
Ok, ale ogólnie nie trzeba usuwać urządzenia z Clouda, o ile nie zmieniasz kolejności i typów kanałów. A jeśli zmienasz kolejność i typy, to i tak taka zapisana konfiguracja niewiele da, bo jeśli kanał #2 był relayem, a jest binary sensor, to takiej konfiguracji i tak nie wczytasz z pliku.iM@rek wrote: Mon Mar 11, 2024 8:35 am Tak, masz rację, chodzi o różnego rodzaju testy i aktualizacje.
I np. wymianę modułu na inny, bo coś nie działa i nie bardzo wiadomo dlaczego.
Ostatnio robiłem malutką stację pogodową i funkcję odczytu kierunku wiatru na czujniku AS5600.
Korzystałem z GG Krychy88 i kompilowałem różne dodatkowe moduły (DS, BME, impulsy) oraz AS5600 na GPM.
No i tak poprawiałem, kompilowałem, wgrywałem i tak w kółko. No i pracowicie wpisywałem te nazwy, ustawienia, ikony itd. żeby zobaczyć finalny efekt i móc się jakoś połapać co i jak się pokazuje w aplikacji.
Pomogłaby możliwość zapisu/odczytu danych z tych kanałów.
-
Proste, zapisujesz wszystko w Cpoud do jakiegoś pliku i urządzenie zaciąga całą konfigurację z chmury lub własnego dysku nie wiem.
W GG @Krycha często robi aktualizację, nie zawsze wszystko działa. Czasami moduł padnie i trzeba wgrywać od nowa.
Przeklepywanie tysiące razy tego samego to jakieś nieporozumienie. Już dawno o tym była mowa.
W GG @Krycha często robi aktualizację, nie zawsze wszystko działa. Czasami moduł padnie i trzeba wgrywać od nowa.
Przeklepywanie tysiące razy tego samego to jakieś nieporozumienie. Już dawno o tym była mowa.