Cloud - zapisanie ustawień modułu

iM@rek
Posts: 267
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

Witam,
Czy jest możliwość zapisania danych ustawionych na stronie interface'u Cloud na dysk lokalny?
Mam kilka kanałów na danym module i do każdego pracowicie wprowadzone:
- indywidualne funkcje kanałów (np: licznik gazu czy wody),
- indywidualne nazwy kanałów (np: "Ogród" czy "Deszczówka"),
- ew. dodatkowe ustawienia (jednostki, prefiksy, sufiksy itp.),
- plus ikonki

Super by było zapisać te dane na dysku i przy powtórnym wgraniu kanałów z modułem odtworzyć te, które już zostały spersonalizowane/skonfigurowane.
Coś jak istniejący już backup konfiguracji modułu z poziomu strony konfiguracji modułu (/Narzędzia), tyle, że w tym przypadku dane wprowadzane na stronie interface'u Cloud.
kurus
Posts: 1095
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Niestety każde dodanie urządzenia na nowo do cloud więżę się z całą ponowną konfiguracją.. sam nie raz to przechodziłem..
User avatar
klew
Posts: 8774
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Ogólnie prawie wszystkie te rzeczy da się, albo niedługo będzie się dało, zapisać na urządzeniu i rejestrując się może to wszystko domyślnie ustawić.

Tylko nie wiem na ile GG udostępnia te wszystkie opcje, ale jak robisz własny soft, to nie ma problemy.

Aktualnie funkcję domyślną ustawiasz:

Code: Select all

relay1->getChannel()->setDefaultFunction(...);
Nazwy będą do ustawienia (jeszcze tego nie ma):

Code: Select all

relay1->getChannel()->setInitialCaption("Deszczówka");


Jednostki, prefixy, sufxy -> KPOP i KLOP.

Ikonki, będzie można wybrać inną domyślną ikonę, ale tylko z zestawu ikon dostępnych domyślnei w Cloud dla danej funkcji. Tego też jeszcze nie ma, ale już niedługo :D :

Code: Select all

relay1->getChannel()->setDefaultIcon(jakiś_numerek);
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
iM@rek
Posts: 267
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

Dzięki za odpowiedź.
Ja się chętnie pobawię, ale opcja zapisu ustawień ze strony cloud byłaby wygodniejsza.
Może jednak warto rozwinąć tę opcję?
Coś jakby zgrywanie ustawień routera przez stronę konfiguracyjną...
W sumie, to znacząca większość suplowiczów korzysta z GG online lub gotowych softów, nie wchodzi głębiej.

I jeszcze do Twojej odpowiedzi:
A jak z ustawieniem/zmianą jednostek dla kanałów poza KLOP/KPOP?
Np. dla starego dobrego licznika impulsów i gazu, wody - różne jednostki itp.?
User avatar
klew
Posts: 8774
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

iM@rek wrote: Sun Mar 10, 2024 7:57 pm Dzięki za odpowiedź.
Ja się chętnie pobawię, ale opcja zapisu ustawień ze strony cloud byłaby wygodniejsza.
Może jednak warto rozwinąć tę opcję?
Coś jakby zgrywanie ustawień routera przez stronę konfiguracyjną...
W sumie, to znacząca większość suplowiczów korzysta z GG online lub gotowych softów, nie wchodzi głębiej.
Opisz/narysuj jakby to miało działać, bo nie do końca rozumiem ideę.

iM@rek wrote: Sun Mar 10, 2024 7:57 pm I jeszcze do Twojej odpowiedzi:
A jak z ustawieniem/zmianą jednostek dla kanałów poza KLOP/KPOP?
Np. dla starego dobrego licznika impulsów i gazu, wody - różne jednostki itp.?
Chyba można to dodać, ale nawet nie próbuję zgadywać kiedy
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
iM@rek
Posts: 267
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

klew wrote: Sun Mar 10, 2024 8:05 pm Opisz/narysuj jakby to miało działać, bo nie do końca rozumiem ideę.
Po wejściu do Cloud, do zakładki "Moja SUPLA" i wybraniu konkretnego urządzenia pokazują się kanały tego urządzenia/ modułu
I w tym miejscu przydałaby się możliwość zapisania ustawień kanałów w obrębie wybranego modułu.
Mam np. 5 kanałów dla tego urządzenia i każdy kanał ma swoją nazwę, niektóre mają dodatkowe ustawienia (np. funkcję jak dla licz. imp.), jednostki, ikonę.
Zapisane dane pozwalałyby sprawnie odtworzyć dane dla modułu.
Nasunęła mi się analogia z routerem i backupem ustawień, bo funkcjonalnie jest to podobne: kiedy aktualizujemy jakieś ustawienia w routerze lub wgrywamy nowy FRMW, możemy odtworzyć poprzednie ustawienia.
Mam nadzieję, że teraz to lepiej wyjaśniłem.
User avatar
klew
Posts: 8774
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

iM@rek wrote: Mon Mar 11, 2024 8:05 am Po wejściu do Cloud, do zakładki "Moja SUPLA" i wybraniu konkretnego urządzenia pokazują się kanały tego urządzenia/ modułu
I w tym miejscu przydałaby się możliwość zapisania ustawień kanałów w obrębie wybranego modułu.
Mam np. 5 kanałów dla tego urządzenia i każdy kanał ma swoją nazwę, niektóre mają dodatkowe ustawienia (np. funkcję jak dla licz. imp.), jednostki, ikonę.
Ale do czego chcesz to użyć?
Mam np. urządzenie X z kanałami A, B, C. Rozumiem, że robię zrzut konfiguracji urządzenia X i potem na urządzenie X mogę to wgrać ponownie?
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to sytuacja, gdy chcę sobie poprzestawiać nazwy/funkcje/ustawienia i potem móc je przywrócić, bo "coś zepsułem", albo po prostu robiłem sobie zmiany testowo i chcę przywrócić konfigurację.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
iM@rek
Posts: 267
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

klew wrote: Mon Mar 11, 2024 8:12 am
iM@rek wrote: Mon Mar 11, 2024 8:05 am Po wejściu do Cloud, do zakładki "Moja SUPLA" i wybraniu konkretnego urządzenia pokazują się kanały tego urządzenia/ modułu
I w tym miejscu przydałaby się możliwość zapisania ustawień kanałów w obrębie wybranego modułu. (ciach...)
Ale do czego chcesz to użyć?
Mam np. urządzenie X z kanałami A, B, C. Rozumiem, że robię zrzut konfiguracji urządzenia X i potem na urządzenie X mogę to wgrać ponownie?
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to sytuacja, gdy chcę sobie poprzestawiać nazwy/funkcje/ustawienia i potem móc je przywrócić, bo "coś zepsułem", albo po prostu robiłem sobie zmiany testowo i chcę przywrócić konfigurację.
Tak, masz rację, chodzi o różnego rodzaju testy i aktualizacje.
I np. wymianę modułu na inny, bo coś nie działa i nie bardzo wiadomo dlaczego.
Ostatnio robiłem malutką stację pogodową i funkcję odczytu kierunku wiatru na czujniku AS5600.
Korzystałem z GG Krychy88 i kompilowałem różne dodatkowe moduły (DS, BME, impulsy) oraz AS5600 na GPM.
No i tak poprawiałem, kompilowałem, wgrywałem i tak w kółko. No i pracowicie wpisywałem te nazwy, ustawienia, ikony itd. żeby zobaczyć finalny efekt i móc się jakoś połapać co i jak się pokazuje w aplikacji.
Pomogłaby możliwość zapisu/odczytu danych z tych kanałów.
User avatar
klew
Posts: 8774
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

iM@rek wrote: Mon Mar 11, 2024 8:35 am Tak, masz rację, chodzi o różnego rodzaju testy i aktualizacje.
I np. wymianę modułu na inny, bo coś nie działa i nie bardzo wiadomo dlaczego.
Ostatnio robiłem malutką stację pogodową i funkcję odczytu kierunku wiatru na czujniku AS5600.
Korzystałem z GG Krychy88 i kompilowałem różne dodatkowe moduły (DS, BME, impulsy) oraz AS5600 na GPM.
No i tak poprawiałem, kompilowałem, wgrywałem i tak w kółko. No i pracowicie wpisywałem te nazwy, ustawienia, ikony itd. żeby zobaczyć finalny efekt i móc się jakoś połapać co i jak się pokazuje w aplikacji.
Pomogłaby możliwość zapisu/odczytu danych z tych kanałów.
Ok, ale ogólnie nie trzeba usuwać urządzenia z Clouda, o ile nie zmieniasz kolejności i typów kanałów. A jeśli zmienasz kolejność i typy, to i tak taka zapisana konfiguracja niewiele da, bo jeśli kanał #2 był relayem, a jest binary sensor, to takiej konfiguracji i tak nie wczytasz z pliku.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
lukasz06
Posts: 881
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

Proste, zapisujesz wszystko w Cpoud do jakiegoś pliku i urządzenie zaciąga całą konfigurację z chmury lub własnego dysku nie wiem.
W GG @Krycha często robi aktualizację, nie zawsze wszystko działa. Czasami moduł padnie i trzeba wgrywać od nowa.
Przeklepywanie tysiące razy tego samego to jakieś nieporozumienie. Już dawno o tym była mowa.😉

Return to “CLOUD”