Witam wszystkich.
Jestem nowy na forum.
Chciałbym prosić o pomoc w takim temacie, mianowicie posiadam małą instalację PV oraz licznik energii MEW-01 w domku letniskowym.
Chciałbym utworzyć taką reakcję, że gdy PV produkuje prąd i przekroczy określoną moc np 2kw, to zostanie włączone dane urządzenie. Gdy moc spadnie poniżej 2kw, to urządzenie zostanie wyłączone. Chodzi mi o to, by w móc wykorzystywać do podgrzewania letniego domku w okresach przejściowych wyłącznie energię z PV, a nie z sieci.
Czy jest możliwa taka konfiguracja?
MEW-01 reakcja na produkcję PV
-
Tak, jest taka możliwość. Musisz utworzyć dwie reakcje. Jedną włączającą, a drugą wyłączającą.
-
Tylko pamiętaj, aby reakcji włączającej nie ustawiać na "< -2 kW", a reakcji wyłączającej na "> -2 kW".
Właczenie grzałki np. 1 kW sposowduje, że z tych -2 kW zrobi się -1 kW i od razu by się wyłączyła.
Reakcje trzeba ustawiać z histerezą zależną od mocy grzałki + jakiś margines np. 30%.
Właczenie grzałki np. 1 kW sposowduje, że z tych -2 kW zrobi się -1 kW i od razu by się wyłączyła.
Reakcje trzeba ustawiać z histerezą zależną od mocy grzałki + jakiś margines np. 30%.
-
Dziękuję za odpowiedź.
Nie wpadłem na to, że można podać dane z "-"
Nie wpadłem na to, że można podać dane z "-"
-
+ oznacza, że konsumujesz energię z sieci.
- oznacza, że oddajesz energię do sieci.
- oznacza, że oddajesz energię do sieci.
-
Cześć.
Podłączę się do tematu. Mam taką samą sytuację. Ustawiłem reakcję na włączenie i wyłączenie.
Włącza się poprawnie tak jak w załączniku "ON" ale nie wyłącza się jak w załączniku "OFF".
Mógłbym prosić o sugestie co musiałbym poprawić?
Dodam, że włączam grzałkę i w ustawieniach mam już korektę na jej moc.
Dziękuję za pomoc
Podłączę się do tematu. Mam taką samą sytuację. Ustawiłem reakcję na włączenie i wyłączenie.
Włącza się poprawnie tak jak w załączniku "ON" ale nie wyłącza się jak w załączniku "OFF".
Mógłbym prosić o sugestie co musiałbym poprawić?
Dodam, że włączam grzałkę i w ustawieniach mam już korektę na jej moc.
Dziękuję za pomoc
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Właśnie problem w tym, że nie wyłącza. Nawet jak spadnie grubo poniżej tego minusa, a nawet jak już leci na plusie pobór energii
-
Zmień "Wyłącz" na powiadomienie PUSH i obserwuj czy reakcja działa.
-
Powiadomienia mam ustawione na "włącz" i "wyłącz".
Przychodzą tylko na włączenie.
Dodatkowo mam ustawione powiadomienie na Włączeni i wyłączenie tej grzałki. Przychodzi tylko włączenie.
Przychodzą tylko na włączenie.
Dodatkowo mam ustawione powiadomienie na Włączeni i wyłączenie tej grzałki. Przychodzi tylko włączenie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.