Wyświetlacz temperatury pobierający dane z linku bezpośredniego i wyświetlający odczyt na module 7-segment 4-digit. Zamiast odczytywać temperaturę w aplikacji, można zbudować sobie taki wyświetlacz i umieścić w dowolnym miejscu. Projekt zrobiłem do odczytywania temperatury wody w bojlerze. Jako fizyczny termometr działa u mnie Sonoff TH10 z oprogramowaniem Supla wraz z sondą DS18B20.
Co potrzebne?
- NodeMCU (Wemos D1 Mini lub pokrewne na ESP8622),
- wyświetlacz LCD oparty na TM1637.
Wyświetlacz zasilić można zarówno 3.3 jak i 5V (spokojnie 3.3V wystarcza), dodatkowo jasność można ustawić programowo. Podłączenie oprócz masy i zasilania:
CLK - D2
DIO - D3
Wyświetlanie temperatury wybrałem w taki sposób: " 42°8 ", gdzie po znaku stopnia wyświetlane jest miejsce po przecinku. Po prostu ten wyświetlacz pomimo tego, że posiada kropki oraz dwukropek, nie obsługuje wyświetlania kropek. Jeśli ktoś chciałby mieć kropkę, trzeba wybrać wyświetlacz z samymi kropkami, bez dwukropka. Później tylko zmienić kolejność wyświetlania, żeby było " 42.8° "
Temperatura z linku bezpośredniego na wyświetlaczu LED
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Bardzo fajny projekt, miałem w szufladzie wyświetlacz i wypróbowałem, wszystko śmiga tylko coś chyba nie tak z zaokrąglaniem, np. temperatura na urządzeniu z serwera 43,0625, w apce 43,1 a na wyświetlaczu 43,0?
-
-
Sprawdziłem u siebie i jest poprawnie. Mam też drugi termometr pokazujący temperaturę na zewnątrz. Jako czujnik zastosowałem BME280 odczytujący także wilgotność. Można na wyświetlaczu 6-digit (6 cyfr) podawać równocześnie temperaturę i wilgotność.
Co do dodania do GG, też się zastanawiałem czemu nie ma tego popularnego wyświetlacza. Skoro nie ma, to musiałem sam stworzyć projekt.
-
Kurcze, przydałaby się opcja użycia tego typu wyświetlaczy w GG. Mam w domu kilka sztuk gotowych modułów i kilka samych układów, bo chciałem kiedyś zrobić kilku calowy wyświetlacz na tych układach.
Oczywiście tm1637 to tylko jeden (najbardziej popularny) rodzaj z całej rodziny tych układów, bo jest ich więcej rodzai różniących się możliwościami - różna liczba wyświetlaczy, klawiatura itp
W wersjach z klawiaturą można by było za pomocą dwóch Gpio układu esp wysterować wyświetlacz i klawisze do przełączania np między różnymi czujnikami temperatury itp
Oczywiście tm1637 to tylko jeden (najbardziej popularny) rodzaj z całej rodziny tych układów, bo jest ich więcej rodzai różniących się możliwościami - różna liczba wyświetlaczy, klawiatura itp
W wersjach z klawiaturą można by było za pomocą dwóch Gpio układu esp wysterować wyświetlacz i klawisze do przełączania np między różnymi czujnikami temperatury itp
-
Mam wyświetlacz z kropkami i nie mogę sobie poradzić , możesz podać co dokładnie zmienić w kodzie żeby wyświetlało " 42.85 "roman106 wrote: ↑Sat Mar 16, 2024 4:50 pm
Wyświetlanie temperatury wybrałem w taki sposób: " 42°8 ", gdzie po znaku stopnia wyświetlane jest miejsce po przecinku. Po prostu ten wyświetlacz pomimo tego, że posiada kropki oraz dwukropek, nie obsługuje wyświetlania kropek. Jeśli ktoś chciałby mieć kropkę, trzeba wybrać wyświetlacz z samymi kropkami, bez dwukropka. Później tylko zmienić kolejność wyświetlania, żeby było " 42.8° "
-
Kropkę w drugim segmencie włączasz:
segments[1] |= 0b10000000;
segments[1] |= 0b10000000;