Czy na Suple są jakieś czujniki otwarcia okna na baterię? Czy supla nie wspiera urządzeń bateryjnych?
Dodano termostaty, więc teraz przydałby się takie czujniki, które można byłoby wyłączać jak okno będzie otwarte.
Czujnik otwarcia okna
-
Tylko DIY. Supla działa ma wifi a ono jest mono prądożerne dlatego komercyjnie jest bardzo malo czujników bateryjnych tego typu.Sk_uter wrote: Sat Mar 23, 2024 2:14 pm Czy na Suple są jakieś czujniki otwarcia okna na baterię? Czy supla nie wspiera urządzeń bateryjnych?
Dodano termostaty, więc teraz przydałby się takie czujniki, które można byłoby wyłączać jak okno będzie otwarte.
YoMan
-
Bramka Sonoff RF + Sonoff DW2 RF powinno dać radę. Bramkę trzeba delikatnie przerobić, koszt bramki to jakieś 50zł a DW2 widziałem ostatnio na Alii nawet za 8zł.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Mogę wykonać takiego gotowca, ale nie teraz.
Mam u siebie działa w następujący sposób:
Kontaktron rejestruje dwa stany otwarte/ zamknięte okno. Sygnał idzie na przerwanie do procka (ciągle zwarte)
Razem z powiadomieniem o otwartym oknie jest info o baterii.
Układ pracuje z HC12 433mhz jest głęboko uspany 1uA, bateria spokojnie wytrzyma 2-3 lata.
Sygnał jest wysyłany do bramki, która łączy się z Supla.
Jedna bramka spokojnie obsłuży kilkanaście takich czujników.
Protokół radiowy 433mhz komunikuje się w dwie strony nadajnik --->>>odbiornik i odbiornik --->>> nadajnik. W skrócie czujnik czyli nadajnik ma info, że odbiornik odebrał dane i przestaje wysyłać idzie spać oszczędzając baterię.
Czujnik jest w takiej obudowie jak niżej z kontaktronem w wewnątrz, a magnes na skrzydle okna dzięki temu żadnych przewódow nie ma wokół okien.
Mam jeszcze w planach powiązać to z czujnikiem obecności, który po uart będzie komunikował się z ESP i automatycznie uzbroi lub rozbroi powiadomienie żeby w domu gdy otwieram okno nie przychodziło, żeby nie przełączać tego ręcznie.
Narazie w fazie testów i działa jak trzeba, jeszcze parę poprawek muszę zrobić.
Mam u siebie działa w następujący sposób:
Kontaktron rejestruje dwa stany otwarte/ zamknięte okno. Sygnał idzie na przerwanie do procka (ciągle zwarte)
Razem z powiadomieniem o otwartym oknie jest info o baterii.
Układ pracuje z HC12 433mhz jest głęboko uspany 1uA, bateria spokojnie wytrzyma 2-3 lata.
Sygnał jest wysyłany do bramki, która łączy się z Supla.
Jedna bramka spokojnie obsłuży kilkanaście takich czujników.
Protokół radiowy 433mhz komunikuje się w dwie strony nadajnik --->>>odbiornik i odbiornik --->>> nadajnik. W skrócie czujnik czyli nadajnik ma info, że odbiornik odebrał dane i przestaje wysyłać idzie spać oszczędzając baterię.
Czujnik jest w takiej obudowie jak niżej z kontaktronem w wewnątrz, a magnes na skrzydle okna dzięki temu żadnych przewódow nie ma wokół okien.
Mam jeszcze w planach powiązać to z czujnikiem obecności, który po uart będzie komunikował się z ESP i automatycznie uzbroi lub rozbroi powiadomienie żeby w domu gdy otwieram okno nie przychodziło, żeby nie przełączać tego ręcznie.
Narazie w fazie testów i działa jak trzeba, jeszcze parę poprawek muszę zrobić.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Dokładnie tak.YoMan wrote: Sat Mar 23, 2024 2:24 pmTylko DIY. Supla działa ma wifi a ono jest mono prądożerne dlatego komercyjnie jest bardzo malo czujników bateryjnych tego typu.Sk_uter wrote: Sat Mar 23, 2024 2:14 pm Czy na Suple są jakieś czujniki otwarcia okna na baterię? Czy supla nie wspiera urządzeń bateryjnych?
Można to zrobić na ESP wykorzystując protokół ESP Now 2.4Ghz wtedy nie trzeba żadnych radiówek i bateria pociągnie dluuuuugo ale z wykorzystaniem bramki która odbierze dane i popcha do Supli. Oczywiście trzeba wykorzystać sam proc bez osprzętu dodając LDO low Power, żeby zejść ze spaniem na 5-10uA.
-
A powiedz mi dobrze Ci to chodzi z Suplą? Ja niedawno bawiłem się tą komunikacją i wszystko było OK dopóki nie dodałem obsługi Supli, wtedy tylko gdy moduły leżą obok siebie to "gadają" ze sobą,Zibi wrote: Sat Mar 23, 2024 9:38 pm
Można to zrobić na ESP wykorzystując protokół ESP Now 2.4Ghz ...
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4
https://github.com/v33r005
https://github.com/v33r005
-
Tak ponad rok z Supla śmiga bez problemów. Odbiornik należy ustawić jako punkt dostępu.
Spróbuj pomieszać w bibliotece w pliku esp_wifi.h ustawić jako access point.
Spróbuj pomieszać w bibliotece w pliku esp_wifi.h ustawić jako access point.
-
Ja wykorzystuję u siebie obecnie czujniki Parasoll z Ikei na Zigbee. Jeśli ktoś wykorzystuje poza Suplą też inne systemy i integruje ich sterowanie za pośrednictwem np. HA, Alexy lub GH, to może to być też jakieś rozwiązanie. Jednym czujnikiem jestem w stanie monitorować oba skrzydła w oknie. U mnie nie było możliwości przy oknach montażu czujników DIY, a fabryczne bateryjne na WIFI szybko padała bateria.
Poza tym czasem trzeba trochę odciążyć domowe wifi.
Poza tym czasem trzeba trochę odciążyć domowe wifi.