Sterownik bramowy SBW-02 pod tracker FV

bartlomiej1987

Witam,
Mam taki pomysł żeby zrobić tracker do fotowoltaiki. Chodzi o to że platforma będzie postawiona na kółkach na takiej półokrągłej szynie , mniej więcej jak na poniższym obrazku. I chciałbym podpiąć do tego silnik bramowy. Następnie chciałbym wykorzystać sterownik do bram, żebym mógł tym silnikiem przesuwać tą konstrukcje , tzn co 10 minut żeby silnik uruchomił się powiedzmy na kilka sekund i to lekko przepchał
O 22 gdy już słońca nie będzie żeby powrócił bramą na miejsce początkowe czyli maksymalnie w lewo , i tak codziennie. Będzie się dało coś takiego osiągnać przy pomocy sterownika supla ? Widze że jest tam możliwość ustawienia harmonogramów , ale nie wiem czy będzie można co 10 minut ustawić taki przesuw... Dzięki za informacje !

Image
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Tu masz proste urządzenie do sterowania obrotem paneli: https://www.elektrobim.pl/sklep/solar-t ... cy-slonce/
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
bartlomiej1987

Robert Błaszczak wrote: Mon Apr 01, 2024 2:14 pm Tu masz proste urządzenie do sterowania obrotem paneli: https://www.elektrobim.pl/sklep/solar-t ... cy-slonce/
Po części sie zgadza , tylko ze ja potrzebuje sterować silnikiem 230V , a po drugie panel jest co chwile w cieniu , wiec chciałem to troche inaczej rozwiązać.
Duch__
Been thanked: 6 times

Jak sens montować panele skoro są w cieniu?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

@ bartlomiej1987, jeśli już koniecznie chcesz wykorzystać jakiś gotowy sterownik, to ewentualnie sterownik do rolet SRW-01. Ale pamiętaj, że:
- to jest sterownik do rolet i w aplikacji będziesz widział sterowanie roletą (oknem), a nie zrobisz animacji obrotu paneli,
- harmonogramy będziesz musiał modyfikować raz na n dni aby dostosować się do zmieniającej się długości dnia,
- jesteś zależny od działania Internetu (no chyba że masz własny serwer Supla).

Może jednak warto zainteresować się produktami dedykowanymi do tego celu. Może ten sterownik https://www.elektrobim.pl/sklep/solar-t ... dnoosiowy/ będzie dla Ciebie odpowiedniejszy. Spróbuj skontaktować się z tą firmą i przedstawić swoje potrzeby. Sterowanie silnikiem 230V zrealizujesz dodatkowymi przekaźnikami (zresztą to samo musiałbyś zrobić w przypadku SBW-02).

Ps. Nie mam z tą firmą żadnych zależności - to pierwszy link z wyszukiwarki. Mimo całej mojej sympatii do Supli uważam, że w tym przypadku zastosowanie rozwiązań "suplowych" jest równoważne do "zawracania kijem Wisły". Sterownik do obrotu paneli ma działać autonomicznie ani nie ma potrzeby ręcznego sterowania panelami.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Ogólna dyskusja”