Otwieranie drzwi
-
Witam. Chciałbym zrobić otwieranie zamka typu łucznik z aplikacji supla. Czy jest możliwość montażu jakiegoś siłownika który sterowalny ryglami drzwi bo opcja elektrozaczepu mnie nie satysfakcjonuje. Pozdrawiam
-
Co to jest "zamek typu łucznik"?pawel-babi wrote: Wed Apr 03, 2024 9:09 am Witam. Chciałbym zrobić otwieranie zamka typu łucznik z aplikacji supla. Czy jest możliwość montażu jakiegoś siłownika który sterowalny ryglami drzwi bo opcja elektrozaczepu mnie nie satysfakcjonuje. Pozdrawiam
Najlepiej kupić nowe drzwi z ryglami sterowanymi elektronicznie Np. coś w stylu Winkhous Bluematic EAV3. Ale to nie są tanie zabawki
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Tutaj jest zamek (podobny do tych "typu łucznik") ale sterowany elektrycznie. Może dałoby się coś wykombinować...? Ale też niestety nie jest to tania rzecz.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Mam kilka takich zamków u siebie (warsztat, dwie szopki i będzie jeszcze jeden warsztat).
Do zwykłego użytkowania wystarczy Ci sterownik bramowy, który podaje impuls na otwarcie. Do tego zewnętrzna krańcówka byś miał powiadomienie że zamek jest otwarty.
Ja u siebie dorobiłem dodatkową płytkę z przekaźnikiem bistabilnym i mikrokontrolerem ATTiny13 (program pisany w, bascom AVR). Dzięki temu uzyskałem dodatkową funkcjonalność na której mi zależało. Po otwarciu impulsem zamka i otwarciu drzwi, po 10s przekaźnik bistabilny odcina zasilanie całości by drzwi pozostały odryglowane aż do ponownego podania impulsu. Użyłem małego dwucewkowego przekaźnika by oszczędzać energię na czas gdy drzwi mają być (przez cały dzień) odryglowane. Zwykły przekaźnik wraz z elektroniką go otaczającą ciągnął by cały czas energię a tak pobór jest zerowy.
Mogę Ci udostępnić wszystko jeśli zechcesz ale musisz się uzbroić w cierpliwość bo jestem prawie non stop za granicą a że 3msc temu urodziła mi się córeczka to w domu też mam Armageddon
Do zwykłego użytkowania wystarczy Ci sterownik bramowy, który podaje impuls na otwarcie. Do tego zewnętrzna krańcówka byś miał powiadomienie że zamek jest otwarty.
Ja u siebie dorobiłem dodatkową płytkę z przekaźnikiem bistabilnym i mikrokontrolerem ATTiny13 (program pisany w, bascom AVR). Dzięki temu uzyskałem dodatkową funkcjonalność na której mi zależało. Po otwarciu impulsem zamka i otwarciu drzwi, po 10s przekaźnik bistabilny odcina zasilanie całości by drzwi pozostały odryglowane aż do ponownego podania impulsu. Użyłem małego dwucewkowego przekaźnika by oszczędzać energię na czas gdy drzwi mają być (przez cały dzień) odryglowane. Zwykły przekaźnik wraz z elektroniką go otaczającą ciągnął by cały czas energię a tak pobór jest zerowy.
Mogę Ci udostępnić wszystko jeśli zechcesz ale musisz się uzbroić w cierpliwość bo jestem prawie non stop za granicą a że 3msc temu urodziła mi się córeczka to w domu też mam Armageddon
-
Ja też chętnie bym zrobił plagiat tego urządzenia
Już kiedyś myślałem jakby tu zrobić powiadomienie o otwarciu zamka.
W szczególności chodzi mi o pomieszczenie gospod gdzie mam kosiarki, rowery itp oraz o drzwi wejściowe jak nikogo nie ma w domu.
Już kiedyś myślałem jakby tu zrobić powiadomienie o otwarciu zamka.
W szczególności chodzi mi o pomieszczenie gospod gdzie mam kosiarki, rowery itp oraz o drzwi wejściowe jak nikogo nie ma w domu.
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.