Witam,
Głupia sprawa ale nie mogę rozczytać się z mojego licznika impulsów wodomierza. Jaka wartość wpisać w impuls …/m3 ….. bo zgłupiałem
Od licznika odchodzą dwie żyły czy to istotne to podczas podłączania ? Nie są oznaczone mają taki sam kolor ….
Licznik wody
-
duszek
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
duszek
Niewiem gdzie to wyczytałeś ale dziękuję ci sprawdzę 
A ja bym obstawiał 10 000. No chyba że znasz ten licznik z doświadczenia.
Jednak patrząc na podziałkę to odpowiadając na pytanie "Jaka wartość wpisać w impuls …/m3" powinno być 10000 chyba.
10000 impulsów to 1M3 czyli 1000L. Podzielmy to przez 1000 i wychodzi że jeśli w litrach to 10impulsów to litr.
Ale możesz też mieć rację bo na skali widać czwórke czyli tak jak by tarcza była wyskalowana od 1 do 10 czyli wtedy 1000 tak jak mówisz. Masz taki licznik?
Last edited by zzrr on Wed Apr 03, 2024 8:06 pm, edited 1 time in total.
Ten licznik, zdaje się, podaje jeden sygnał na litr, a w cloud-zie ustawiasz ilość impulsów na m³. Chyba, że ten czujnik "patrzy" na tę zębatkę na środku i wtedy chyba należałoby ustawić x10000.
edit; @zzrr odpowiedział już w międzyczasie. Mam pytanie; którą tarczę "śledzi" ten czujnik?
edit; @zzrr odpowiedział już w międzyczasie. Mam pytanie; którą tarczę "śledzi" ten czujnik?
Last edited by RomanG on Wed Apr 03, 2024 8:11 pm, edited 1 time in total.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
10 impulsów na litr to na 100% nie będzie miał. Bynajmniej ja nie widziałem tak dokładnych wodomierzy.
Najprościej puścić wodę do wiaderka i sprawdzić, co ile dostajemy impuls.
Nie napisałeś, do czego podłączasz ten impulsator.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Jak zobaczyłem tą czwórkę na skali to jednak będzie chyba 1000impulsów na 1M3. A skoro Robert jeszcze mówi że taka dokładność to by było za wiele, to myślę że tak nie mierząc dokładnie np wiaderkiem to będzie faktycznie 1000 impulsów na 1M3.Robert Błaszczak wrote: Wed Apr 03, 2024 8:08 pm 10 impulsów na litr to na 100% nie będzie miał. Bynajmniej ja nie widziałem tak dokładnych wodomierzy.
Chyba sobie w domu też coś takiego lub podobnego zrobię
jak teraz przeglądam net za licznikiem to przy tych które patrzyłem jest napisane "Wodomierz impulsowy 10 litrów/impuls"
...ale widzę że są i takie co mają 1 impuls na 1L.
Ja mam taki licznik (jako podlicznik). Był stosunkowo tani.
Założyłem też jakiś tani czujnik indukcyjny i robi, co ma robić.
Problemy są, jak resetuję esp, bo wtedy sam dolicza impuls, ale to chyba nie do przeskoczenia.
Problemy są, jak resetuję esp, bo wtedy sam dolicza impuls, ale to chyba nie do przeskoczenia.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ja myślę że wszystko jest do przeskoczenia. Ale tak twierdzę być może dlatego że nie zagłębiałem się w ten temat wcześniej.RomanG wrote: Wed Apr 03, 2024 8:36 pm Ja mam taki licznik (jako podlicznik). Był stosunkowo tani.
Jeśli chodzi o licznik to raczej patrzyłbym za jakimś takim który ma jakiś fabryczny mechanizm dający jakieś zwarcie = 1impuls. Nawet nie wiem jeszcze czy takie są. Wtedy można by liczyć na podstawie zmiany wg zbocza narastającego albo opadającego i tak nie analizując dogłębnie pewnie nie było by problemów.
Zaciekawiło mnie to co napisałeś że dolicza jakiś impuls. Czy to problem jakiś ogólny przy tym rozwiązaniu?