Witam wszystkich!
Chciałbym przedstawić pomysł, o którym ostatnio dużo myślałem, i jednocześnie zapytać społeczność o opinie i możliwości realizacji. Moje doświadczenie w programowaniu nie jest zaawansowane, więc liczę na Wasze wsparcie i wskazówki.
Pomysł dotyczy stworzenia inteligentnego systemu zarządzania domem, który obejmowałby:
Oświetlenie
Grzejniki
Przełączniki
Termostaty
Moje główne założenia to:
Łączniki i termostaty: Chciałbym stworzyć urządzenia, które będą w stanie odczytać stan przekaźników zarówno dla oświetlenia, jak i grzejników. Dla grzejników proponuję użyć styczników o wyższej mocy, które poradzą sobie bez sklejenia styków.
Termostat: Można by stworzyć prosty termostat z możliwością ustawienia temperatury. Idealnie byłoby, gdyby termostat pokazywał temperaturę zadaną, aktualną oraz status przekaźnika (czy to podłogówka, czy głowica termostatyczna na grzejniku itp.).
Sterowanie lokalne: Chociaż kontrola przez smartfon jest wygodna, myślę, że stworzenie małych, dedykowanych urządzeń pozwoliłoby na ograniczenie potrzeby ciągłego korzystania z telefonu.
Kolejna koncepcja, którą chciałbym omówić, to stworzenie sterownika w stylu Ampio, ale opartego na platformie Supla:
Sterownik na szynę TH35 do zabudowy w rozdzielnicy, który wykorzystywałby ESP8266 lub Arduino Mega.
Wersje sterownika:
Lekki wyjściowy: 16 wyjść, w tym 14 niskoprądowych i 2 wysokoprądowe.
Mocny wyjściowy: 16 wyjść, w tym 8 niskoprądowych i 8 wysokoprądowych.
Wejściowy: 32 wejścia, 8 magistral z wspólnym napięciem zasilania.
Wejścia analogowe: od 4 do 20 mA dla termometrów i czujników.
Proszę o porady i pomysły, które pozwolą każdemu rozwinąć swoje umiejętności i pomogą w budowie wspaniałych projektów, rozszerzając tym samym społeczność Supla.
Dziękuję i czekam na Wasze opinie!
Komunikacja dwukierunkowa
-
zakładając, że nie jesteś botem (bo post tak wygląda) .... możesz sprecyzować z czym masz konkretnie problem we wskazanych działaniach? Bo wskazane przez Ciebie problemy wydają się już rozwiązaneCarrex95 wrote: Sun Apr 14, 2024 7:38 pm Witam wszystkich!
Chciałbym przedstawić pomysł, o którym ostatnio dużo myślałem, i jednocześnie zapytać społeczność o opinie i możliwości realizacji. Moje doświadczenie w programowaniu nie jest zaawansowane, więc liczę na Wasze wsparcie i wskazówki.
Pomysł dotyczy stworzenia inteligentnego systemu zarządzania domem, który obejmowałby:
Oświetlenie
Grzejniki
Przełączniki
Termostaty
Moje główne założenia to:
Łączniki i termostaty: Chciałbym stworzyć urządzenia, które będą w stanie odczytać stan przekaźników zarówno dla oświetlenia, jak i grzejników. Dla grzejników proponuję użyć styczników o wyższej mocy, które poradzą sobie bez sklejenia styków.
Termostat: Można by stworzyć prosty termostat z możliwością ustawienia temperatury. Idealnie byłoby, gdyby termostat pokazywał temperaturę zadaną, aktualną oraz status przekaźnika (czy to podłogówka, czy głowica termostatyczna na grzejniku itp.).
Sterowanie lokalne: Chociaż kontrola przez smartfon jest wygodna, myślę, że stworzenie małych, dedykowanych urządzeń pozwoliłoby na ograniczenie potrzeby ciągłego korzystania z telefonu.
Kolejna koncepcja, którą chciałbym omówić, to stworzenie sterownika w stylu Ampio, ale opartego na platformie Supla:
Sterownik na szynę TH35 do zabudowy w rozdzielnicy, który wykorzystywałby ESP8266 lub Arduino Mega.
Wersje sterownika:
Lekki wyjściowy: 16 wyjść, w tym 14 niskoprądowych i 2 wysokoprądowe.
Mocny wyjściowy: 16 wyjść, w tym 8 niskoprądowych i 8 wysokoprądowych.
Wejściowy: 32 wejścia, 8 magistral z wspólnym napięciem zasilania.
Wejścia analogowe: od 4 do 20 mA dla termometrów i czujników.
Proszę o porady i pomysły, które pozwolą każdemu rozwinąć swoje umiejętności i pomogą w budowie wspaniałych projektów, rozszerzając tym samym społeczność Supla.
Dziękuję i czekam na Wasze opinie!
YoMan
-
Witaj
Nie jestem botem przepraszam za oficjalność
Na początek problem nie problem potrzebuje wskazówki jeżeli da się.
Chciałbym aby ESP8266 mógł odebrać dane z serwera supli z wybranych urządzeń i wysyłać dane na serwer jako urządzenie.
A wyraźniej na początek mam już jeden esp dodany jako przekaźnik teraz chciałbym zrobić przełącznik oświetlenia który będzie także odbierał stan z serwera przekaźnika na przykład przez zmianę koloru plus wyświetlacz z daną temperaturą w pomieszczeniu.
Nie jestem botem przepraszam za oficjalność
Na początek problem nie problem potrzebuje wskazówki jeżeli da się.
Chciałbym aby ESP8266 mógł odebrać dane z serwera supli z wybranych urządzeń i wysyłać dane na serwer jako urządzenie.
A wyraźniej na początek mam już jeden esp dodany jako przekaźnik teraz chciałbym zrobić przełącznik oświetlenia który będzie także odbierał stan z serwera przekaźnika na przykład przez zmianę koloru plus wyświetlacz z daną temperaturą w pomieszczeniu.
-
Sory... ale może po prostu kup sobie coś takiego... viewtopic.php?t=14849Carrex95 wrote: Mon Apr 15, 2024 10:41 am ...Chciałbym aby ESP8266 mógł odebrać dane z serwera supli z wybranych urządzeń i wysyłać dane na serwer jako urządzenie.
Może w tym urządzeniu odnajdziesz drogę której szukasz
-
O coś takiego mi chodzi tylko zmniejszone ,podzielone i współpracujące z arduino.zzrr wrote: Mon Apr 15, 2024 3:12 pmSory... ale może po prostu kup sobie coś takiego... viewtopic.php?t=14849Carrex95 wrote: Mon Apr 15, 2024 10:41 am ...Chciałbym aby ESP8266 mógł odebrać dane z serwera supli z wybranych urządzeń i wysyłać dane na serwer jako urządzenie.
Może w tym urządzeniu odnajdziesz drogę której szukasz
Widzę że jest możliwość na androidzie i rapisberry z otwartym kodem źródłowym.
Co prawda nie wkręcałem się w to jedynie odpaliłem orginalną apke na tablecie w domu jako jednostka główna
Chciałbym też z poziomu arduino odbierać dane że sterownika kotła po RS ale to już nie supla i nie to forum
-
Znaczy sterownik ST37 nie mam dostępnych danych więc planuje nasłuchiwać ramki przez wiresharka mam też moduł ethernetowy jednak wolę poszerzyć magistrale rs ponieważ po oryginalnym st5005 nie mogę zmienić Np. Parametrów podawanie praca co przy jakości paliwa czyli węgla sam przekonałem się jest istotne
Można to zrobić ręcznie to dodam pracuje na delegacji a żona jak ma zmienić coś przy piecu to w strachu żyje
Jest wiele za dlatego też fascynujemy się inteligentnymi domami ja jak już zaznaczyłem pracuje w delegacjach i dodam zajmuje się energetyką średniego i wysokiego napięcia a więc chciałbym budować swój system w oparciu na supli w taki sposób aby był wygodny dla mnie a i także może dla innych być zalążkiem na kolejne pomysły
Poza tematem mogli by w supli dodać urządzenie w stylu potencjometru/suwaka czyli wartość od do i przeskok o wartość jako zdalne termostaty lub wartość otwarcia rolet/oddymiaczy a może coś takiego jest ?
Można to zrobić ręcznie to dodam pracuje na delegacji a żona jak ma zmienić coś przy piecu to w strachu żyje
Jest wiele za dlatego też fascynujemy się inteligentnymi domami ja jak już zaznaczyłem pracuje w delegacjach i dodam zajmuje się energetyką średniego i wysokiego napięcia a więc chciałbym budować swój system w oparciu na supli w taki sposób aby był wygodny dla mnie a i także może dla innych być zalążkiem na kolejne pomysły
Poza tematem mogli by w supli dodać urządzenie w stylu potencjometru/suwaka czyli wartość od do i przeskok o wartość jako zdalne termostaty lub wartość otwarcia rolet/oddymiaczy a może coś takiego jest ?
-
NIestety takicjh luksusów to my tu nie mamy Jak zawsze pozostaje kombinowanie. Z działających sterowników "analogowych" masz rolety (oddymiacze chyba pod to podpadną) i dimmery (oraz nie wiem czy juz działa okno dachowe) i jeżeli jesteś w stanie podpasować sterowanie pod to to jest jakaś proteza.Carrex95 wrote: Mon Apr 15, 2024 6:57 pm Poza tematem mogli by w supli dodać urządzenie w stylu potencjometru/suwaka czyli wartość od do i przeskok o wartość jako zdalne termostaty lub wartość otwarcia rolet/oddymiaczy a może coś takiego jest ?
YoMan
-