Siła sygnału WiFi po MQTT

Sterownik jednokanałowy
Safrad

Cześć, czy jest możliwość aby moduły Zamela przy połączeniu po MQTT podawały siłę sygnału WiFi (RRSI i %) oraz udostępniały przycisk do przejścia w tryb config?
Chciałbym wykorzystać większą ilość modułów Zamela w mojej instalacji, ale te dwie rzeczy są dla mnie kluczowe.
klew

Wydaje mi się że rssi jest publikowane po MQTT.
Natomiast nie ma zdalnego owsianka przełączania do trybu cfg.
Kiedyś był pomysł aby to dodać, ale leży daleko w kolejce i prawie nikt o to nie pyta
Safrad

klew wrote: Mon Apr 15, 2024 7:20 pm Wydaje mi się że rssi jest publikowane po MQTT.
Kiedyś był pomysł aby to dodać, ale leży daleko w kolejce i prawie nikt o to nie pyta
W moich ROW-01 nie widzę RRSI, czy w najbliższym czasie MQTT będzie zaktualizowane do funkcji dostępnych w Cloudzie?
Chciałbym zakupić dodatkowe moduły do bram ale bez trybu config będzie ciężko (nie będę miał później możliwości ich wyjęcia w razie w.)
PS. Przy aktualizacji, fajnie by było aby moduły podawały swój model produktowy (w MQTT).
klew

Safrad wrote: Tue Apr 16, 2024 9:40 am
klew wrote: Mon Apr 15, 2024 7:20 pm Wydaje mi się że rssi jest publikowane po MQTT.
W moich ROW-01 nie widzę RRSI, czy w najbliższym czasie MQTT będzie zaktualizowane do funkcji dostępnych w Cloudzie?
Chciałbym zakupić dodatkowe moduły do bram ale bez trybu config będzie ciężko (nie będę miał później możliwości ich wyjęcia w razie w.)
PS. Przy aktualizacji, fajnie by było aby moduły podawały swój model produktowy (w MQTT).
Używasz MQTT przez serwer Supli, czy wariant "lokalny" (bez połączenia z serwerem Supli, tylko bezpośrednio z brokerem)?
SBW na chwilę obecną nie mają jeszcze wsparcia dla lokalnego MQTT.
Safrad

klew wrote: Tue Apr 16, 2024 9:45 am
Safrad wrote: Tue Apr 16, 2024 9:40 am
Używasz MQTT przez serwer Supli, czy wariant "lokalny" (bez połączenia z serwerem Supli, tylko bezpośrednio z brokerem)?
SBW na chwilę obecną nie mają jeszcze wsparcia dla lokalnego MQTT.
Lokalny... zatem czy (i kiedy) pojawi się takie wsparcie?
Zamel ma naprawdę fajne moduły a przy okazji wspieram Suple (która jest fajnym projektem) ale potrzebuję lokalnego MQTT.
klew

Safrad wrote: Tue Apr 16, 2024 9:51 am Lokalny... zatem czy (i kiedy) pojawi się takie wsparcie?
Zamel ma naprawdę fajne moduły a przy okazji wspieram Suple (która jest fajnym projektem) ale potrzebuję lokalnego MQTT.
W planach jest od dawna. Leży w kolejce. Brakuje presji/pytań o tą funkcję :).
Nie potrafię powiedzieć kiedy to będzie. Na kiedy byś tego potrzebował?
klew

Urządzenia w lokalnym MQTT publikują RSSI w topicu np. supla/devices/zamel-row-02-d6ec86/state/rssi

Chyba w nowych urządzeniach tego brakuje (przeoczenie), ale ROW-01 powinien to mieć.
Safrad

klew wrote: Tue Apr 16, 2024 10:11 am
Safrad wrote: Tue Apr 16, 2024 9:51 am Lokalny... zatem czy (i kiedy) pojawi się takie wsparcie?
W planach jest od dawna. Leży w kolejce. Brakuje presji/pytań o tą funkcję :).
Nie potrafię powiedzieć kiedy to będzie. Na kiedy byś tego potrzebował?
Na już:), mam kilka bram do podłączenia, przydałaby się tabela z wskazaniem, które moduły wspierają MQTT (bo od rolet też kilkunastu chciałbym użyć, za jakiś czas).

Topics dla ROW-01 (2.8.59):
zamel/supla/devices/zamel-row-01-id/channels/0/state/on
zamel/supla/devices/zamel-row-01-id/state/connected
Safrad

@pzygmunt @klew Czy coś się zmieni w tym temacie?
klew

Safrad wrote: Sat Apr 27, 2024 11:57 am @pzygmunt @klew Czy coś się zmieni w tym temacie?
Sprawdziłem jeszcze raz co publikuje ROW i tam jest informacja o RSSI:
2024-04-29_10-48.png
Jeśli u Ciebie jest inaczej, to proszę wrzuć screen z MQTT explorer i pokaż co u siebie widzisz.

Odnośnie SBW i lokalnego MQTT, to na razie temat jeszcze nie ruszył. Raczej w przeciągu najbliższego miesiąca nie uda się tego zrobić.
A co będzie dalej, to ciężko przewidzieć. Natomiast mam go na uwadze, bo to w zasadzie ostatnie urządzenie, które nam pozostało na liście do zrobienia MQTT.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “ZAMEL ROW-01”