Cześć, czy jest możliwość aby moduły Zamela przy połączeniu po MQTT podawały siłę sygnału WiFi (RRSI i %) oraz udostępniały przycisk do przejścia w tryb config?
Chciałbym wykorzystać większą ilość modułów Zamela w mojej instalacji, ale te dwie rzeczy są dla mnie kluczowe.
Siła sygnału WiFi po MQTT
-
Wydaje mi się że rssi jest publikowane po MQTT.
Natomiast nie ma zdalnego owsianka przełączania do trybu cfg.
Kiedyś był pomysł aby to dodać, ale leży daleko w kolejce i prawie nikt o to nie pyta
Kiedyś był pomysł aby to dodać, ale leży daleko w kolejce i prawie nikt o to nie pyta
-
W moich ROW-01 nie widzę RRSI, czy w najbliższym czasie MQTT będzie zaktualizowane do funkcji dostępnych w Cloudzie?klew wrote: Mon Apr 15, 2024 7:20 pm Wydaje mi się że rssi jest publikowane po MQTT.
Chciałbym zakupić dodatkowe moduły do bram ale bez trybu config będzie ciężko (nie będę miał później możliwości ich wyjęcia w razie w.)
PS. Przy aktualizacji, fajnie by było aby moduły podawały swój model produktowy (w MQTT).
-
Używasz MQTT przez serwer Supli, czy wariant "lokalny" (bez połączenia z serwerem Supli, tylko bezpośrednio z brokerem)?Safrad wrote: Tue Apr 16, 2024 9:40 amW moich ROW-01 nie widzę RRSI, czy w najbliższym czasie MQTT będzie zaktualizowane do funkcji dostępnych w Cloudzie?klew wrote: Mon Apr 15, 2024 7:20 pm Wydaje mi się że rssi jest publikowane po MQTT.
Chciałbym zakupić dodatkowe moduły do bram ale bez trybu config będzie ciężko (nie będę miał później możliwości ich wyjęcia w razie w.)
PS. Przy aktualizacji, fajnie by było aby moduły podawały swój model produktowy (w MQTT).
SBW na chwilę obecną nie mają jeszcze wsparcia dla lokalnego MQTT.
-
Lokalny... zatem czy (i kiedy) pojawi się takie wsparcie?klew wrote: Tue Apr 16, 2024 9:45 amUżywasz MQTT przez serwer Supli, czy wariant "lokalny" (bez połączenia z serwerem Supli, tylko bezpośrednio z brokerem)?Safrad wrote: Tue Apr 16, 2024 9:40 amW moich ROW-01 nie widzę RRSI, czy w najbliższym czasie MQTT będzie zaktualizowane do funkcji dostępnych w Cloudzie?klew wrote: Mon Apr 15, 2024 7:20 pm Wydaje mi się że rssi jest publikowane po MQTT.
SBW na chwilę obecną nie mają jeszcze wsparcia dla lokalnego MQTT.
Zamel ma naprawdę fajne moduły a przy okazji wspieram Suple (która jest fajnym projektem) ale potrzebuję lokalnego MQTT.
-
W planach jest od dawna. Leży w kolejce. Brakuje presji/pytań o tą funkcję .Safrad wrote: Tue Apr 16, 2024 9:51 am Lokalny... zatem czy (i kiedy) pojawi się takie wsparcie?
Zamel ma naprawdę fajne moduły a przy okazji wspieram Suple (która jest fajnym projektem) ale potrzebuję lokalnego MQTT.
Nie potrafię powiedzieć kiedy to będzie. Na kiedy byś tego potrzebował?
-
Urządzenia w lokalnym MQTT publikują RSSI w topicu np. supla/devices/zamel-row-02-d6ec86/state/rssi
Chyba w nowych urządzeniach tego brakuje (przeoczenie), ale ROW-01 powinien to mieć.
Chyba w nowych urządzeniach tego brakuje (przeoczenie), ale ROW-01 powinien to mieć.
-
Na już:), mam kilka bram do podłączenia, przydałaby się tabela z wskazaniem, które moduły wspierają MQTT (bo od rolet też kilkunastu chciałbym użyć, za jakiś czas).klew wrote: Tue Apr 16, 2024 10:11 amW planach jest od dawna. Leży w kolejce. Brakuje presji/pytań o tą funkcję .Safrad wrote: Tue Apr 16, 2024 9:51 am Lokalny... zatem czy (i kiedy) pojawi się takie wsparcie?
Nie potrafię powiedzieć kiedy to będzie. Na kiedy byś tego potrzebował?
Topics dla ROW-01 (2.8.59):
zamel/supla/devices/zamel-row-01-id/channels/0/state/on
zamel/supla/devices/zamel-row-01-id/state/connected
-
@pzygmunt @klew Czy coś się zmieni w tym temacie?
-
Sprawdziłem jeszcze raz co publikuje ROW i tam jest informacja o RSSI: Jeśli u Ciebie jest inaczej, to proszę wrzuć screen z MQTT explorer i pokaż co u siebie widzisz.
Odnośnie SBW i lokalnego MQTT, to na razie temat jeszcze nie ruszył. Raczej w przeciągu najbliższego miesiąca nie uda się tego zrobić.
A co będzie dalej, to ciężko przewidzieć. Natomiast mam go na uwadze, bo to w zasadzie ostatnie urządzenie, które nam pozostało na liście do zrobienia MQTT.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.