Gniazdko sp111

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
maly1241
Posts: 4
Joined: Fri Apr 19, 2024 3:57 pm

Post

Witam kolegów proponował bym aby w oprogramowaniu dodać możliwość ustawienia czasu, po jakim wyłączy się gniazdko ,w opcji załączania w ustawieniu napięcia 250v.Tak jest w tasmocie i moim zdaniem jest bardzo dobre rozwiązanie.
User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

maly1241 wrote: Fri Apr 19, 2024 4:04 pm Witam kolegów proponował bym aby w oprogramowaniu dodać możliwość ustawienia czasu, po jakim wyłączy się gniazdko ,w opcji załączania w ustawieniu napięcia 250v.Tak jest w tasmocie i moim zdaniem jest bardzo dobre rozwiązanie.
Jest taka opcja. Automat schodowy
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
maly1241
Posts: 4
Joined: Fri Apr 19, 2024 3:57 pm

Post

Możesz nakierować gdzie to ustawie ,dopięto zaczynam z supla
User avatar
Lector
Posts: 1428
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

W cloud, zmienisz typ kanału na automat schodowy.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
maly1241
Posts: 4
Joined: Fri Apr 19, 2024 3:57 pm

Post

Znalazłem ale jak wpisze przykładowo 120sekund to zadziałało to też w harmonogramie gdzie mam ustawione że powinno działać 2h a to działa tylko 120s.I tu pasowało by poprawić
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

maly1241 wrote: Wed Apr 24, 2024 2:10 pm Znalazłem ale jak wpisze przykładowo 120sekund to zadziałało to też w harmonogramie gdzie mam ustawione że powinno działać 2h a to działa tylko 120s.I tu pasowało by poprawić
Tzn? Ustawienia harmonogramu nie mają wpływu na ustawienia czasu w automacie schodowym
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
maly1241
Posts: 4
Joined: Fri Apr 19, 2024 3:57 pm

Post

Sprawdzałem teraz i wychodzi że w harmonogramie jednak włączenie działa tylko przez 120s .
User avatar
lesny8
Posts: 2841
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

maly1241 wrote: Fri Apr 19, 2024 4:04 pm Witam kolegów proponował bym aby w oprogramowaniu dodać możliwość ustawienia czasu, po jakim wyłączy się gniazdko ,w opcji załączania w ustawieniu napięcia 250v.Tak jest w tasmocie i moim zdaniem jest bardzo dobre rozwiązanie.
Kolega @YoMan chyba źle zrozumiał to co napisałe i chyba udzielił Ci odpowiedzi wprowadzającej w błąd. Sam się zastanawiam czy dobrze rozumiem Twój wpis :)
Późniejsze posty to już pokłosie pierwszej odpowiedzi.

Nie znam tasmoty i nie wiem co tam jest i jak się to tam ustawia, ale jeśli dobrze rozumiem to co napisałeś(potwierdź proszę), to chcesz sprawdzać napięcie na sp111 i po przekroczeniu 250v odliczyć czas (120s) i je wyłączyć?
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
djack2017
Posts: 689
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Post

lesny8 wrote: Sat Apr 27, 2024 8:01 am Nie znam tasmoty i nie wiem co tam jest i jak się to tam ustawia, ale jeśli dobrze rozumiem to co napisałeś(potwierdź proszę), to chcesz sprawdzać napięcie na sp111 i po przekroczeniu 250v odliczyć czas (120s) i je wyłączyć?
Nie grzebiąc w oprogramowaniu SP111, można to łatwo zrealizować na dowolnym, tanim sterowniku z raspbianem, za pomocą skryptu i linków bezpośrednich. W/w wartości można ustawić jako parametry skryptu i łatwo je zmieniać.
__________________________________________________________
Specjalizowane oprogramowanie do sterowników Sonoff, Gosund, Blitzwolf, Shelly i innych:
https://djack.com.pl/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=54
User avatar
lesny8
Posts: 2841
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

djack2017 wrote: Sat Apr 27, 2024 1:57 pm
lesny8 wrote: Sat Apr 27, 2024 8:01 am Nie znam tasmoty i nie wiem co tam jest i jak się to tam ustawia, ale jeśli dobrze rozumiem to co napisałeś(potwierdź proszę), to chcesz sprawdzać napięcie na sp111 i po przekroczeniu 250v odliczyć czas (120s) i je wyłączyć?
Nie grzebiąc w oprogramowaniu SP111, można to łatwo zrealizować na dowolnym, tanim sterowniku z raspbianem, za pomocą skryptu i linków bezpośrednich. W/w wartości można ustawić jako parametry skryptu i łatwo je zmieniać.
Ja wiem, że można to zrobić na kilka sposobów, ale czy to chce osiągnąć autor tematu?
Z rozwiązań online to można to zrobić przy użyciu reakcji i sceny bez grzebania w sofcie i angażowania dodatkowych urządzeń.
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍

Return to “Pomysły i koncepcje”