licznik energii gama 350 typ G35

duszek

Witam jest jakaś możliwość zdalnego odczytu takiego licznika energii ?? Macie jakieś patenty ? czy tylko przez onemeter .....
Na liczniku pisze m-bus erites dlms czy to znaczy że z domu mogę odczytać wskazania mając odpowiednie kody do mojego typu licznika ??
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

duszek wrote: Sat Apr 20, 2024 10:41 am Witam jest jakaś możliwość zdalnego odczytu takiego licznika energii ?? Macie jakieś patenty ? czy tylko przez onemeter .....
Na liczniku pisze m-bus erites dlms czy to znaczy że z domu mogę odczytać wskazania mając odpowiednie kody do mojego typu licznika ??
Jeśli jest napisane "m-bus", to pewnie wspiera "meter bus". To czy pakiety lecą szyfrowane, czy nie, to zależy od tego czy energetyka to szyfruje czy nie ;).
Możesz spróbować poszukać w sieci, czy ktoś z Twojej okolicy tego typu licznik odczytywał. Jeśli nie, to sprawdź czy jest wspierany przez wmbusmeter. Jeśli jest, to można spróbować odpalić jakieś radio do odczytu i spróbować odczytać ramki, jakie przychodzą.
Jeśli dane nie są szyfrowane i jest wsparcie na wmbusmeter, to powinno się udać, ale to nie jest trywialny temat. Odpalenie tego radia na linuxie, skompilowanie źródeł z kilku różnych miejsc. Potem to raz działa, raz nie - ogólnie trzeba się w to mocno wgryźć, aby załapać jak to działa i się w tym połapać.
U mnie na linuxie wmbusmeter nie chciał działać. Próbowałem na ślepo kilku różnych instrukcji, aż ruszyło i od tego momentu tego nie ruszam :D
Jest jeszcze możliwość czytania tego na ESP32 z dodatkowym radiem. Jest wątek w dziale GG na ten temat.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”