Sterowanie głosowe Home assistant

krzys4m

Witajcie,
Mam Supla docker połączone z Home Assistant (MQTT) i uruchomiłem dziś sterowanie głosowe przez Google Assistant.
Niestety zauważyłem, że komenda "Otwórz bramę" nie działa. Natomiast "Włącz bramę" działa i brama skrzydłowa otwiera się (SBW-02, brak kontaktronu).
Komenda "Zamknij bramę" również nie działa. Działa natomiast "Włącz bramę" - brama zamyka się.
Czy może mi ktoś pomóc to ogarnąć tak, by brama otwierała się na komendę "Otwórz bramę" i zamykała się na komendę "Zamknij bramę"?
Coś czuję, że taki stan spowodowany jest brakiem kontaktronu, ale to tylko moje przypuszczenie.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Dobrze przypuszczasz!
Skąd logika supli (GA) miałaby wiedzieć, w jakiej pozycji jest brama, żeby mogła wykonać odpowiednie polecenie.
krzys4m

Jasne. A czy ktokolwiek wie dlaczego nie działa polecenie "Otwórz", a działa polecenie "Włącz"?
Gitman

Stwórz sobie scenę otwórz/zamknij bramę następnie użyj rutyn w GH a jako polecenie wywołujące dodaj to co chcesz czyli "otwórz bramę", "zamknij bramę". Ja osobiście lubię krótkie polecenia np. "brama" bo prawie zawsze GH rozpoznaje komendę. Oczywiście bez czujnika na bramie, bramę otworzy i zamknie ta sama komeda czyli powiedzenie dwa razy np. "otwórz bramę" raz otworzy a raz zamknie ale dodanie drugiej i używanie naprzemiennie już tak głupio nie brzmi że mówisz otwórz bramę a ona się zamyka, dlatego też mi wystarczy samo "brama" jest krótko i uniwersalnie w dwie strony
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ja ogólnie nie rozumiem jak działa GH. On różne rzeczy różnie interpretuje i czasem to też się zmienia. Ale ogólnie nie używam gh - sprawdzam tylko czasem testowo.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krzys4m

Gitman wrote: Sun Apr 21, 2024 7:38 am Stwórz sobie scenę otwórz/zamknij bramę następnie użyj rutyn w GH a jako polecenie wywołujące dodaj to co chcesz czyli "otwórz bramę", "zamknij bramę". Ja osobiście lubię krótkie polecenia np. "brama" bo prawie zawsze GH rozpoznaje komendę. Oczywiście bez czujnika na bramie, bramę otworzy i zamknie ta sama komeda czyli powiedzenie dwa razy np. "otwórz bramę" raz otworzy a raz zamknie ale dodanie drugiej i używanie naprzemiennie już tak głupio nie brzmi że mówisz otwórz bramę a ona się zamyka, dlatego też mi wystarczy samo "brama" jest krótko i uniwersalnie w dwie strony
Bingo! Działa. Serdeczne dzięki. Jak wyjdzie słońce, dołożę kontaktron żeby to miało ręce i nogi.
krzys4m

Próbuję to samo zrobić z drzwiami garażowymi, w których mam kontaktron, ale google assistant odpowiada
To działanie wymaga podania kodu pin ale nie został on skonfigurowany w aplikacji w urządzeniu.
O co chodzi?
Kod pin dla mojego konta google już utworzyłem. W scenach dopisałem. Nadal nie działa.
Działa natomiast jeśli w działaniach w automatyzacji wybiorę "Włącz"
Jednak w przypadku posiadania kontaktronu chciałbym mieć możliwość wydawania poleceń Otwórz i zamknij. Jeśli wybiorę włącz, to wiecie dobrze, że niezależnie czy drzwi będą otwarte czy zamknięte komenda będzie traktowana jak naciśnięcie przycisku pilota. Ja chciałbym mieć pewność, ze jak zechcę zamknąć drzwi, to te będąc zamknięte nie otworzą się.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

krzys4m wrote: Sun Apr 21, 2024 12:04 pm Próbuję to samo zrobić z drzwiami garażowymi, w których mam kontaktron, ale google assistant odpowiada
To działanie wymaga podania kodu pin ale nie został on skonfigurowany w aplikacji w urządzeniu.
O co chodzi?
Kod pin dla mojego konta google już utworzyłem. W scenach dopisałem. Nadal nie działa.
Działa natomiast jeśli w działaniach w automatyzacji wybiorę "Włącz"
Jednak w przypadku posiadania kontaktronu chciałbym mieć możliwość wydawania poleceń Otwórz i zamknij. Jeśli wybiorę włącz, to wiecie dobrze, że niezależnie czy drzwi będą otwarte czy zamknięte komenda będzie traktowana jak naciśnięcie przycisku pilota. Ja chciałbym mieć pewność, ze jak zechcę zamknąć drzwi, to te będąc zamknięte nie otworzą się.
Kod pin dla GH można ustawić przy kanale bramy w Supla Cloud
krzys4m

A co w przypadku serwera w domu?
klew

krzys4m wrote: Sun Apr 21, 2024 12:37 pm A co w przypadku serwera w domu?
Ustawiasz to w takim razie na swoim lokalnym cloud ;)

Return to “Pomoc”