Sterowanie przekaźnikiem w zależności od mocy

harryohara

Jako, że to mój pierwszy post i dopiero rozpoznaję możliwości Supli, witam się z wszystkimi użytkownikami forum.
Potrzebuję zrealizować zadanie i szukam pomysłu za pomocą jakiego sprzętu to zrealizować.
Scenariusz wygląda następująco.
Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii zasila budynek. Chcę, aby w momencie, gdy nadmiar mocy przekracza określoną, ustawioną wartość nastąpiło uruchomienie przekaźnika grzałki. Jeśli nadmiar mocy (w stosunku do zapotrzebowania budynku i ładowania magazynu) spadnie poniżej ustawionego parametru, to przekaźnik się wyłącza. Przydałaby się też jakaś nastawa czasowa, np. 2 minuty lub histereza, aby przekaźnik nie uruchamiał się co kilka sekund jeśli moc będzie oscylować w pobliżu nastawionej wartości.

Czyli, przykładowo ustawiam parametr przekroczenia mocy na 2kW, fotowoltaika pracuje z mocą 10kW, budynek zużywa na bieżące potrzeby w danym momencie 3kW, magazyn ładuje się z mocą np. 3kW, więc jej nadmiar wynosi 4kW, w takim przypadku przekaźnik załącza grzałkę. Po jakimś czasie fotowoltaika podaje 7,5kW a budynek zużywa dalej to samo i magazyn jest ładowany z tą samą mocą, nadwyżka wynosi już 1,5kW a więc poniżej nastawionych 2kW, to przekaźnik się rozłącza.
Chciałbym to zrealizować za pomocą licznika MEW-01 Zamela na przyłączu do budynku i jakiegoś przekaźnika obsługiwanego z poziomu Supli, który załączy/wyłączy grzałkę.
Pytanie, czy da się taki scenariusz ustawić w Supli? Jeśli tak, to czy wymaga to specjalnych zabiegów, czy można to zrobić w standardowych ustawieniach tej platformy?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Da się używając reakcji w cloud
YoMan

Return to “Pomoc”