Integracja z TTN (LoraWAN) przez MQTT

macwojs

Cześć
Mam nadzieję, że dobry dział 😉.
Chciałbym użyć Supli do wyświetlania danych z czujnika wpiętego do sieci TTN. Sieć wystawia brokera MQTT i ładnie widzę komunikaty z niej w MQTT Explorerze. Chciałbym przesyłać te dane do Supli i niby na stronie jest informacja, że suple można podłączyć do brokera MQTT, ale z tego co widzę w ustawieniach po założeniu konta Supla wystawia na świat swojego brokera i oczekuje danych od klienta. Jest możliwe, żeby Supla działała jakoś subscriber wiadomości od innego broker? Dane które chciałbym wizualizować to temperatura, wilgotność i waga, a całość danych przychodzi jako rozbudowany json.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

macwojs wrote: Sun Apr 21, 2024 5:44 pm Cześć
Mam nadzieję, że dobry dział 😉.
Chciałbym użyć Supli do wyświetlania danych z czujnika wpiętego do sieci TTN. Sieć wystawia brokera MQTT i ładnie widzę komunikaty z niej w MQTT Explorerze. Chciałbym przesyłać te dane do Supli i niby na stronie jest informacja, że suple można podłączyć do brokera MQTT, ale z tego co widzę w ustawieniach po założeniu konta Supla wystawia na świat swojego brokera i oczekuje danych od klienta. Jest możliwe, żeby Supla działała jakoś subscriber wiadomości od innego broker? Dane które chciałbym wizualizować to temperatura, wilgotność i waga, a całość danych przychodzi jako rozbudowany json.
Nie, to działa w drugą stronę ,Supla ->mqtt
macwojs

To kiepsko, przynajmniej dla mnie.

Jest opcja, żeby wysłać dane po prostu po API, bez ESP, jakaś komunikacja bezpośrednio do serwera?
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

macwojs wrote: Sun Apr 21, 2024 7:25 pm To kiepsko, przynajmniej dla mnie.

Jest opcja, żeby wysłać dane po prostu po API, bez ESP, jakaś komunikacja bezpośrednio do serwera?
Nie do końca ,można wykorzystać supla virtual device na Linuxie , bo API do przesyłania danych jest w postaci biblioteki na ESP lub jako kod w C++ ale z tym to powodzenia ...
macwojs

No właśnie wszędzie widzę tylko opcje przez ESP. No cóż, to chyba jak będę miał za dużo czasu
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

macwojs wrote: Sun Apr 21, 2024 7:36 pm No właśnie wszędzie widzę tylko opcje przez ESP. No cóż, to chyba jak będę miał za dużo czasu
Można też uruchamiać usługę na Linuxie. Soft praktycznie ten sam co na ESP, tylko konfigurację przez yaml się robi
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”