Urządzenie Sonoff Basic R2 z termometrem. Ciężko było to uruchomić. W końcu się udało, ale nie do końca.
Nie działa z routerem TP-Link AC70 Archer C20. Nie może się z nim połączyć po WiFi.
Po wielu próbach i doświadczeniach odkryłem co następuje. Urządzenie łączy się bez żadnych problemów w czterema innymi różnymi routerami. Nie ma znaczenia, czy mają tylko nadajniki 2,4 GHz, czy razem z 5 GHz.
Nie ma znaczenia, czy jest nadawana taka sama nazwa SSID dla obydwu częstotliwości.
Nie ma znaczenia, czy w haśle do wifi są tylko małe, czy również duże litery.
We wszystkich badanych urządzenie ma przydzielone IP i jest widoczne w spisie klientów DHPC.
Problem jest tylko z tym jednym routerem TP-LINK AC750 ARCHER C20. Nie ma opcji, by się z nim urządzenie skomunikowało. I teraz mam pytanie odnośnie w jakim systemie i jakie protokoły używa urządzenie oraz czy jest jakiś sposób zmiany w ustawieniach routera, by te protokoły akceptował. Sieć 2,4 GHz jest ustawiona na mix b/g/n itp. Firmware jest aktualny.
Na Elektrodzie drążymy ten temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4049961.html
Supla Sonoff Basic R2 nie łączy się z routerem TP-Link AC750 Archer C20
-
DoomiGloom
Last edited by DoomiGloom on Tue Apr 23, 2024 8:53 am, edited 1 time in total.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
ESP pracują przede wszystkim na Wi-Fi b/g/n.
Przełącz tego sonofa w tryb konfiguracyjny i zobacz co jest w "last state" widoczne.
Jeśli router pracuje na dwóch pasmach, to spróbuj wyłączyć sieć 5 GHz. Możesz też patrzeć, czy nawiązuje połączenie z WiFi i czy dostaje adres IP z DHCP (w logach routera gdzieś to powinno być widoczne).
Możesz też sprawdzić czy nie masz jakichś firewalli ustawionych. Supla używa portów 2015 i 2016 do komunikacji - może one są zablokowane?
Jaki soft masz na Sonofie?
Przełącz tego sonofa w tryb konfiguracyjny i zobacz co jest w "last state" widoczne.
Jeśli router pracuje na dwóch pasmach, to spróbuj wyłączyć sieć 5 GHz. Możesz też patrzeć, czy nawiązuje połączenie z WiFi i czy dostaje adres IP z DHCP (w logach routera gdzieś to powinno być widoczne).
Możesz też sprawdzić czy nie masz jakichś firewalli ustawionych. Supla używa portów 2015 i 2016 do komunikacji - może one są zablokowane?
Jaki soft masz na Sonofie?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
DoomiGloom
Wyłączałem nadajnik 5GHz, ustawiałem różne szyfrowania, również i te wyłączałem. Pierwszy i podstawowy problem tkwi z połączeniem się z samym routerem. Ten nie widzi urządzenia i tym samym nie przydziela adresu IP.
A to sc z urządzenia:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by DoomiGloom on Tue Apr 23, 2024 9:59 am, edited 1 time in total.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Co masz na myśli? Chodzi o to, że router widzi, że sonoff się łączy, ale problem jest z przydzieleniem adresu przez DHCP?DoomiGloom wrote: Tue Apr 23, 2024 8:59 am Ten widzi urządzenia i tym samym nie przydziela adresu IP.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Patryk
Spróbuj ustawić tylko g (choć nie wiem, czy jest taka możliwość) lub b/g, gdyż GG używa (nie pamietam już od od jakiej wersji) tylko g.DoomiGloom wrote: Mon Apr 22, 2024 12:10 pm Sieć 2,4 GHz jest ustawiona na mix b/g/n itp. Firmware jest aktualny.
Na Elektrodzie drążymy ten temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4049961.html
Edit:
Coś podobnego:
viewtopic.php?p=172095#p172095
-
Patryk
A przypadkiem jeżeli wpisujesz nazwę sieci/hasło (z telefonu), nie dodaje Ci się na końcu "spacja".
Tego na pierwszy rzut oka nie widać.
Tego na pierwszy rzut oka nie widać.
-
DoomiGloom
Spacja się nie zapisuje - zarówno kopiuj i wklej, czy pisane ręcznie. Poza tym identyczne hasło jak to TP-Linka ustawiałem na innych routerach i działało.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zaktualizuj soft na tym sonofie. Może wersja 6.0.4 nie radzi sobie z tym routerem. Masz jakieś inne sterowniki Supla, np. Zamel? Sprawdź, czy inne urządzenia się łączą do tej sieci Wi-Fi.
Pokaż też konfigurację serwera DHCP na tym routerze.
Pokaż też konfigurację serwera DHCP na tym routerze.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
dydyrydy
To jeszcze sprawdź w ruterze czy Sonoff nie został przypadkiem dodany do zablokowanych urządzeń.