Sterowanie oświetlenia czujką ruchu

MIRO
Posts: 5
Joined: Sat May 04, 2024 1:50 pm

Post

Zadanie pewnie jest banalnie proste, lecz nie mogę sobie z nim poradzić. Czujka ruchu wyzwala przełącznik Zamel RNW-01, ten podaje sygnał do Zamela ROW-02 który ma uruchomić oświetlenie na 2minuty, lecz tylko w nocy. i to ostatnie "tylko po zmierzchu" nie jestem w stanie zrealizować. Na RNW-01 mam ustawiony wyzwalacz akcji (włącz scenę - (akcja 2min) - włącz oświetlenie, opóźnienie 2 minuty, wyłącz) na ROW-02 mam ustawioną reakcję (kiedy urządzenie zostanie włączone wtedy uruchom scenę (2minuty) warunki aktywności, kryterium oparte o długość dnia. I jak bym nie kombinował czujka działa poprawnie, długość łączenia oświetlenia jest ok, lecz działa przez cały dzień. mógłbym wykorzystać czujkę zmierzchową w czujce ruchu, lecz na nią pada światło i fałszuje
.może ktoś wie ja poprawnie napisać scenę, reakcję i harmonogram
User avatar
pzygmunt
Posts: 18526
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Aby miało to sens musielibyśmy dodać jakieś warunki czasowe do wyzwalaczy akcji. Jest to do zrobienia ale nie od ręki.
Dlaczego nie podłączysz czujki bezpośrednio pod ROW ?
MIRO
Posts: 5
Joined: Sat May 04, 2024 1:50 pm

Post

to było by ok, lecz brak jest kabli między czujką a oświetleniem które chcę załączać
MIRO
Posts: 5
Joined: Sat May 04, 2024 1:50 pm

Post

nie wiem czy dobrze myślę, czy zamiana RNW na ROW daje inne możliwości?
czy chodzi o to by bezpośrednio podłączyć czujkę i oświetlenie do ROW?
wsosniak
Posts: 731
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Post

pzygmunt wrote: Sat May 04, 2024 4:12 pm Aby miało to sens musielibyśmy dodać jakieś warunki czasowe do …..
….Scen . Generalnie brakuje warunków do scen w tym warunków czasowych ,i to by rozwiązało wszystkie takie problemy.

Ja mam ten problem rozwiązany poprzez wirtualny kanał on/off. Skonfigurowane to mam tak
1) wyzwalacz na Rnw-01 załącza ten wirtualny kanał
2) na tym wirtualnym kanale mam dwie reakcje , obie na włączenie : jedna wyłącza ten wirtualny kanał , druga wywołuje scenę w której mam włączenie docelowego światła , odczekanie 2 minut , wyłączenie tego światła . No i na tej drugiej reakcji mam włączone warunki czasowe .

I chodzi bez problemów 🙂 jakoś sobie trzeba radzić naokoło 🙂
wsosniak
Posts: 731
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Post

A ile się trzeba nakombinować żeby zrealizować inny banalny tamat : włącz światła w domu pod warunkiem że dom jest „otwarty” (ktoś jest w domu ) .Da się ale też naokoło . A gdyby były warunki w scenach to w prosty sposób w harmonogramie , o zachodzie słońca uruchamiałbym scenę w której w warunku sprawdzałbym np stan rolet , czy są otwarte ( czyli że jestem w domu ). Jeśli tak to scena się wykonuje i światła się zapalają , jeśli nie to scena się nie wykonuje i światła się nie zapalają
MIRO
Posts: 5
Joined: Sat May 04, 2024 1:50 pm

Post

Dzięki za podpowiedź, spróbuję tak zrobić i zobaczymy, mam nadzieję że u mnie też będzie działać
wsosniak
Posts: 731
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Post

MIRO wrote: Sat May 04, 2024 9:27 pm Dzięki za podpowiedź, spróbuję tak zrobić i zobaczymy, mam nadzieję że u mnie też będzie działać
zeby byc bardziej precyzyjnym , to wyłączenie tego wirtulanego kanału robie tez przez z scenę z 30 sek opóźnieniem (juz nie pamietam czemu ale jakiś tam powód miałem ):

1) wyzwalacz na Rnw-01 załącza ten wirtualny kanał
2) na tym wirtualnym kanale mam dwie reakcje , obie na włączenie : jedna (bez warunków czasowych) wyłącza ten wirtualny kanał (uruchamia scenę jako PRZERWIJ I WYKONAJ , w ktorej najpierw jest opóznienie 30 sekund a potem wyłączenie tego wirtualnego kanału) , druga wywołuje scenę jako PRZERWIJ I WYKONAJ w której mam włączenie docelowego światła , odczekanie 2 minut , wyłączenie tego światła . No i na tej drugiej reakcji mam włączone warunki czasowe .
MIRO
Posts: 5
Joined: Sat May 04, 2024 1:50 pm

Post

ja zrobiłem wegdług tej pierwszej instrukcji i wszystko dobrze działa, może u Ciebie były inne parametry wejściowe. Ja na wszelki wypadek skopiowałem i to drugie rozwiązanie.
Bardzo dziękuję za rozwiązanie problemu. Miło, że na tym forum można się dowiedzieć rzeczy, które są z pozoru nie do rozwiązania

Return to “ZAMEL RNW-01”