MEW-01 i PV

Lomax1983

Mam pytanie w kwestii miejsca montażu przekładników:
schemat-PV-on-grid.jpg
Prośba o poradę gdzie najlepiej zamontować przekładniki. Dodam, że najważniejszym dla mnie pomiarem jest moc pobierana przez rozdzielnice RG. Na podstawie tej mocy chce zoptymalizować autokonsumpcje produkowanej energii. Czyli wydaje się że miejsce 2 będzie najlepszym miejscem. Czy dobrze myślę?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Zgadza się
Lomax1983

pzygmunt wrote: Wed May 08, 2024 8:10 amZgadza się
Dzięki za odp.
A jak powinny być zamontowane przekładniki, mam namyśli kierunek? Strzałka do "L" skierowana powinny być w kierunku rozdzielnicy RG czy licznika operatora?
pzygmunt

Przekładniki powinieneś założyć tak by moc czynna w aplikacji była na plusie przy poborze.
klew

Ja bym tutaj dodał, że z reguły MEW montuje się w punkcie "3", czyli duplikujesz to mierzy licznik operatora.

Dzięki temu na MEW widzisz czy oddajesz do sieci, czy nie i możesz sobie optymalizować autokonsumpcję. W Supli masz mechanizm "Reakcji", który pozowli Ci tutaj dodać jakieś zdefiniowane zachowania.

Jak podłączysz MEW w punkcie "2", to widzisz tylko to co aktualnie zużywa cały dom/budynek. Nie wiesz czy energia pochodzi z pv, czy z siecia, ani nie wiesz, czy oddajesz czy pobierasz. Aby dowiedzieć się czy oddajesz prąd do sieci czy nie, musiałbyś mieć dodatkowo odczyt z punktu "1" lub "3". Ewentualną logikę i zachowanie nie zaprogramujesz w samej "Supli", bo Supla nie pozwala na tworzenie Reakcji na podstawie stanu dwóch różnych pomiarów/liczników. Mógłbyś to dodać np. w scripts.supla.io ale to jest trochę trudniejszy temat.

Także ja bym rekomendował jednak podłączenie w punkcie "3". Chyba, że chcesz robić jakieś bardziej zaawansowane rzeczy, których przy takim podłączeniu nie da się zrealizować.
Lomax1983

klew wrote: Wed May 08, 2024 9:41 am Ja bym tutaj dodał, że z reguły MEW montuje się w punkcie "3", czyli duplikujesz to mierzy licznik operatora.

Dzięki temu na MEW widzisz czy oddajesz do sieci, czy nie i możesz sobie optymalizować autokonsumpcję. W Supli masz mechanizm "Reakcji", który pozowli Ci tutaj dodać jakieś zdefiniowane zachowania.

Jak podłączysz MEW w punkcie "2", to widzisz tylko to co aktualnie zużywa cały dom/budynek. Nie wiesz czy energia pochodzi z pv, czy z siecia, ani nie wiesz, czy oddajesz czy pobierasz. Aby dowiedzieć się czy oddajesz prąd do sieci czy nie, musiałbyś mieć dodatkowo odczyt z punktu "1" lub "3". Ewentualną logikę i zachowanie nie zaprogramujesz w samej "Supli", bo Supla nie pozwala na tworzenie Reakcji na podstawie stanu dwóch różnych pomiarów/liczników. Mógłbyś to dodać np. w scripts.supla.io ale to jest trochę trudniejszy temat.

Także ja bym rekomendował jednak podłączenie w punkcie "3". Chyba, że chcesz robić jakieś bardziej zaawansowane rzeczy, których przy takim podłączeniu nie da się zrealizować.
Mam HA i wszystkie sterowania realizuje w NodRed. Suple mam spiętą z HA po MQTT. Produkcje odczytam z inwertera, dlatego najbardziej zależy mi na mocy jaką pobiera dom. W punkcie 3 niestety nie będę miał tej informacji.
klew

Lomax1983 wrote: Wed May 08, 2024 9:58 am Mam HA i wszystkie sterowania realizuje w NodRed. Suple mam spiętą z HA po MQTT. Produkcje odczytam z inwertera, dlatego najbardziej zależy mi na mocy jaką pobiera dom. W punkcie 3 niestety nie będę miał tej informacji.
To jest równianie w stylu A=B+C.
Mając dowolne dwie wartości, trzecią zawsze bez problemu wyliczysz.
Także jeśli używasz zewnętrznego systemu, gdzie takie przeliczenia można robić i stosować bardziej zaawansowaną logikę, niż w Supli, to luz.
W takiej sytuacji nie ma znaczenia, czy podłączasz się w punkcie 2 czy 3.

Podłączenie "2" wymaga jedynie, aby przewody w rozdzielni były odpowiednio rozdzielone, aby dało się wyizolować "zasilanie domu" od inwertera i zasilania z sieci.

Return to “ZAMEL MEW-01”