Supla a pomiary elektryczne

inhuman
Posts: 2
Joined: Wed May 08, 2024 9:14 am

Post

Do wykonania mam pomiary elektryczne budynku, a w puszkach całkiem sporo sterowników Zamel.
Niestety z elektrykiem wykonującym instalację "kontakt się urwał", a jeszcze na etapie wykonawczym mówił coś o tym, że na czas wykonania pomiarów będzie trzeba odłączyć wszystkie sterowniki w puszkach.
Biorąc pod uwagę ilość sterowników u mnie i to z jakim trudem były "upychane" w puszkach trochę mnie to przeraża, a o samej metodologii wykonywania takich pomiarów akurat niestety niewiele wiem.
Czy rzeczywiście trzeba odłączyć wszystkie sterowniki na czas wykonywania pomiarów elektrycznych, aby nie uległy uszkodzeniu?

Przy okazji mam pytania:
- czy istnieje jakiś sprawdzony sposób na sterowanie zwykłym zaworem kulowym odcinającym wodę przez Supla?
- czy planowane jest wprowadzenie produktów typu czujniki gazu, dymu i czadu działającymi w systemie Supla?
- czy dostępny jest lub planowany do wprowadzenia przekaźnik beznapięciowy, czyli zasilanie 230V, ale nie puszcza napięcia jak ROW, tylko steruje obwodem na napięcie stałe lub zmienne przez styk beznapięciowy (coś jak SBW, tylko na 230V).

Pozdrawiam
Sebastian
User avatar
pzygmunt
Posts: 18526
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Co to za pomiary i na czym mają polegać ?

inhuman wrote: Wed May 08, 2024 9:31 am - czy istnieje jakiś sprawdzony sposób na sterowanie zwykłym zaworem kulowym odcinającym wodę przez Supla?
https://www.smartvalve.pl/
inhuman wrote: Wed May 08, 2024 9:31 am - czy planowane jest wprowadzenie produktów typu czujniki gazu, dymu i czadu działającymi w systemie Supla?
Pracowaliśmy jakiś czas temu z jednym z producentów tego typu sprzętu aby zaadoptować go dla Supli. Niestety zastosowany układ wymagał poniesienia dodatkowych opłat licencyjnych, które spowodowały, że ten projekt przestał mieć sens. Jeśli pojawi się ktoś kto produkuje tego typu urządzenia, a sprzęt będzie pozwalał na integrację to chętnie podejmiemy temat.
inhuman wrote: Wed May 08, 2024 9:31 am - czy dostępny jest lub planowany do wprowadzenia przekaźnik beznapięciowy, czyli zasilanie 230V, ale nie puszcza napięcia jak ROW, tylko steruje obwodem na napięcie stałe lub zmienne przez styk beznapięciowy (coś jak SBW, tylko na 230V).
Do czego ma to służyć ?
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1832
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Nie jestem mega doświadczony w pomiarach, ale tutaj zapewne chodzi o pomiar rezystancji izolacji. Wtedy wszystkie odbiorniki muszą na danym obwodzie być odłączone lub można zewrzeć przewody czynne i rezystancję mierzy się wtedy pomiędzy tymi przewodami zwartymi a przewodem uziemiającym na danym obwodzie. Przy tej drugiej opcji nie trzeba rozłączać całej automatyki. Elektryk przeprowadzający takie pomiary powinien to wiedzieć.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
djalex
Posts: 511
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

inhuman wrote: Wed May 08, 2024 9:31 am - czy dostępny jest lub planowany do wprowadzenia przekaźnik beznapięciowy, czyli zasilanie 230V, ale nie puszcza napięcia jak ROW, tylko steruje obwodem na napięcie stałe lub zmienne przez styk beznapięciowy (coś jak SBW, tylko na 230V).
ROW-01 jest zasilany 230V i ma przekaźnik beznapięciowy.
inhuman
Posts: 2
Joined: Wed May 08, 2024 9:14 am

Post

Dziękuję za odpowiedzi.

Chodziło mi o pomiary, które są rzekomo wymagane w budynkach raz na 5 lat. Niestety nie wiem dokładnie, co jest robione w trakcie.

Takie coś znalazłem:
Przegląd instalacji elektrycznych powinien obejmować:

- oględziny widocznych części przewodów elektrycznych,

- pomiary kontrolne,

- próby eksploatacyjne sprawdzające instalacje elektryczne,

- sprawdzenie ciągłości przewodów ochrony przeciwporażeniowe
Mirosław F. wrote: Wed May 08, 2024 10:12 am Nie jestem mega doświadczony w pomiarach, ale tutaj zapewne chodzi o pomiar rezystancji izolacji. Wtedy wszystkie odbiorniki muszą na danym obwodzie być odłączone lub można zewrzeć przewody czynne i rezystancję mierzy się wtedy pomiędzy tymi przewodami zwartymi a przewodem uziemiającym na danym obwodzie. Przy tej drugiej opcji nie trzeba rozłączać całej automatyki. Elektryk przeprowadzający takie pomiary powinien to wiedzieć.
Dzięki, poszukam jakiegoś elektryka, zaznaczając, że mam sterowniki.

Co do zaworu - bardziej chodziło mi o sterowanie dźwignią już istniejącego zaworu. Coś takiego już znalazłem, ale miało wadę, że po odcięciu zasilania przestawia się na pozycję zamkniętą i nie pamięta stanu.

Z czujnikami szkoda. Znalazłem jakieś na wifi Tuya, ale musze jescze poczytać komentarze użytkowników, no i to zawsze dodatkowy osobny system...

Dzięki djalex za wskazówkę. Myślałem wcześniej, że ROW01 działa na tej samej zasadzie co ROW02, a tutaj mam to czego szukam.
Używać tego chciałem do załączania kotła i mam jeszcze parę innych pomysłów, gdzie potrzebny jest styk beznapięciowy.
maly_13
Posts: 95
Joined: Fri Oct 28, 2016 3:55 am
Location: Wlkp.

Post

pętla zwarcia czas i prąd RCD ale to powinno wyjść przy włączonych sterownikach,
rezystancja izolacji .... :) :lol: :lol: :lol:
mieszkam w kamienicy i ostatnio się dowiedziałem że u mnie w mieszkaniu były pomiary ...... albo byłem tak pijany :lol: że nie pamiętam, choć może są teraz jakieś nowe metody zdalne.
A to co pisałem dotyczy gniazdek i zasilania np. boilera, oświetlenie tylko rezystancja izolacji
napisz na prv.
w użyciu: supla, nettemp...

Return to “Ogólna dyskusja”