RPI 0W Sterowanie oswietleniem

kamild90

Witam!

Jestem nowy na forum oraz dopiero zaznajamiam się z SUPLA. Dodam również, że początkujący ze mnie programista :)

Mam RPI0W zainslowałem i uruchomiłem supla-dev. Chciałbym sterować oświetleniem zewnętrzym domu, natomist stanąłem w martwym punkcie ponieważ dostępne typy wyjść w /etc/supla-dev/supla.cfg nie pozwalają mi na wybranie dłużego podrzymania stanu przekaźnika w Supla Cloud (tylko do 120s dla otwarcia furtki)?

Code: Select all

Available types: SENSORNO,RELAYHFD4,RELAYG5LA1A,2XRELAYG5LA1A,THERMOMETERDS18B20,DHT11,DHT22,AM2302
Co dalej? Czy mogę to zrealizować z RPI?

Z góry dziękuję za pomoc.
pzygmunt

Te ustawienia są niezależne od urządzenia. Czym potrzebujesz sterować ?
kamild90

Panie Zygmuncie,

tak naprawdę modułem przekaźników, który będzie załączał zasilnie na oświetlenie.
pzygmunt

To może zmień funkcję w cloud na wyłącznik schodowy ?
kamild90

To wszystkie opcje jakie widzę!

Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Używasz bardzo starej biblioteki, która ma tylko kilka funkcji na krzyż. Możesz przejść na supla-device ale tam nie ma gotowego obrazu dla RBPI albo można probować skompilować inną wersję tej starej biblioteki tak by umożliwiała wybór automatu schodowego.
kamild90

Panie Zygmuncie, supla-dev zainstalowalem z https://github.com/SUPLA/raspberry.
Uprzejma prośba, czy może mnie Pan pokierować co dalej z tym zrobić aby korzystać najnowszej supla-device?

Dzięki!!
pzygmunt

Kolega @klew może będzie mógł coś w tym temacie pomóc.
klew

Niestety nawet nie wiem co w tych starych repozytoriach jest, więc zacznę od podstaw :)

1. Zainstaluj na malince jakiś aktualny Linux (w zasadzie dowolna wersja - nie wiem jakie są dostępne, ale ważne aby była w miarę aktualna i abyś znał podstawy tego Linuxa).
2. Ogarnij w jaki sposób z linii poleceń można sterować GPIO na tej malinie.
3. Zainstaluj https://github.com/SUPLA/supla-device/t ... ples/linux (tam jest instrukcja).
4. Potem dodajesz sobie kanały w pliku konfiguracyjnym yaml typu CmdRelay i w nich jest miejsce na wpisanie komendy, która powinna zmieniać GPIO (patrz punkt 2).

Maliny nigdy sam nie używałem i znam tylko z tego co czytałem, ale na forum były już te tematy poruszane - włącznie z tym jak ustawić sterowanie GPIO na SuplaDevice.
Jakby co to pisz na czym utknąłeś, to pomożemy.
kamild90

klew,

dziękuję za pomoc. Ogarnięte :).
Natomiast mam poboczne pytanie. Jak wygląda kwestia zabezpieczeń przy połączeniu z supla-cloud? Przy konfiguracji podawałem jedynie adres email i adres serwera.

Return to “Pomoc”