Moduł ESP12F 4xRelay oraz 8xRelay - wsad Generic

Fryga
Posts: 54
Joined: Tue Oct 13, 2020 5:57 pm
Location: Mińsk Mazowiecki

Post

Typowy moduł chińczyka bazujący na ESP12F nie loguje się do Wifi po wgraniu wsadu "GUI-Generic builder" z konfiguracją

Rozgłasza sieć fajnie, po dostaniu się do konfiguracji - ustawiam parametry zgodne z konfiguracją.
https://templates.blakadder.com/ESP12F_Relay_X4.html
templatka ustawiona na:
{"NAME":"ESP12F_Relay_X4","GPIO":[1,1,1,1,1,320,1,1,226,227,225,224,1,1],"FLAG":0,"BASE":18}
dla GUID: 00334f85-2863-881e-2e7a-b87352d33fb2

Efekt: nie loguje się do sieci WIFI po skonfigurowaniu, nie rozgłasza sieci, LED miga 1s/1s:
Z konsoli:
09:09:25.451 -> Key: 98 Value:
09:09:25.451 -> Key: 99 Value:
09:09:25.451 -> Key: 100 Value:
09:09:25.451 -> Key: 101 Value:
09:09:25.451 -> addConditionsElement:functionClient: 0, nrClient: 0, functionSensor: 0, nrSensor : 0
09:09:25.451 -> addConditionsExecutive: functionClient: 0, nrClient: 0
09:09:25.451 -> readStorage: 8; Read: [53 55 50 4C 41 1 0 1 ]
09:09:25.451 -> readStorage: 7; Read: [3 1A 0 62 E6 62 E6 ]
09:09:25.498 -> readStorage: 4; Read: [0 0 0 0 ]
09:09:25.498 -> readStorage: 1; Read: [0 ]
09:09:25.498 -> readStorage: 4; Read: [0 0 0 0 ]
09:09:25.498 -> readStorage: 1; Read: [0 ]
09:09:25.498 -> readStorage: 4; Read: [0 0 0 0 ]
09:09:25.498 -> readStorage: 4; Read: [0 0 0 0 ]
09:09:25.498 -> readStorage: 4; Read: [0 0 0 0 ]
09:09:25.498 -> readStorage: 4; Read: [0 0 0 0 ]
09:09:29.454 -> WiFi station disconnected
09:09:33.321 -> WiFi station disconnected
09:09:37.136 -> WiFi station disconnected
09:09:40.999 -> WiFi station disconnected
09:09:44.866 -> WiFi station disconnected
09:09:48.691 -> WiFi station disconnected
09:09:52.546 -> WiFi station disconnected
09:09:56.414 -> WiFi station disconnected
09:10:00.236 -> WiFi station disconnected
09:10:04.093 -> WiFi station disconnected
09:10:07.967 -> WiFi station disconnected
09:10:11.791 -> WiFi station disconnected
09:10:15.661 -> WiFi station disconnected
09:10:19.513 -> WiFi station disconnected
09:10:23.368 -> WiFi station disconnected
09:10:27.213 -> WiFi station disconnected
09:10:31.034 -> WiFi station disconnected
09:10:34.900 -> WiFi station disconnected
09:10:35.040 -> WiFi: resetting WiFi connection
09:10:39.150 -> WiFi station disconnected


To samo w module 8 przekazników: https://templates.blakadder.com/ESP12F_Relay_X8.html

Macie jakiś pomysł jak to ożywić?
User avatar
YoMan
Posts: 2340
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Możliwych przyczyn jest kilka i ciężko podać receptę. Najczęstszym błędem są złe dane do wifi (mała/duża litera, niewidoczna spacja/podkreślnik, etc.) Czasami router już nie przyjmuje więcej urządzeń, czasami ma za słaby sygnał, czasami jest wadliwy układ esp, czasami źle wgrane oprogramowanie .. itd. Musisz szukać.
Zrób sobie hotspota na telefonie z prostym ssid i hasłem (np. 12345) i zobacz czy się zaloguje. Wykluczysz już część przyczyn. I tak dalej po nitce do kłębka.
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
Fryga
Posts: 54
Joined: Tue Oct 13, 2020 5:57 pm
Location: Mińsk Mazowiecki

Post

Wsad poszedł w konfiguracji 4MB flash na Generic 8266. Może spróbuję ustawić 1MB flash.
Router ma dużo urządzeń, ale każde przyjmuje, klasa adresowa duża - też nie powinna być problemem.

Juz drugi czy trzeci raz wrzucam wsad - bo nawet nie pozwala mi wejść to trybu serwisowego z klawiatury (D2 do GND, 10 razy).
Dziwne.

Return to “Pomoc”