Żaluzje fasadowe

zycho

Temat na czasie ;)

Przymierzam się do montażu żaluzji fasadowych, dwa okna, osobne pokoje. Napędy "sterowane klawiszowo" produkcji Geiger lub Somfy. Sterowanie planuję poprzez dwa mSRW-01.
Na jakim typie (monostabilne/bistabilne) przełączników oprzeć sterowanie lokalne?
pzygmunt

Zależy od preferencji. Ja bym zastosował monostabilne.
klew

Wg mnie monostabilne są wygodniejsze.

Jakie napędy chcesz użyć? Nie wiem co masz na myśli przez "sterowane klawiszowo", ale do mSRW (i wszystkich innych sterowników rolet), napędy mają być sterowane przez podanie napięcia L na jeden z dwóch przewodów. Napęd ma się kręcić tak długo, jak faza jest podana, i przerywać, gdy faza znika.
W zasadzie jeśli napęd podłącza się przewodami: L (góra), L (dół), N, PE - to będzie dobrze.
Natomiast jeśli napęd ma podłączenie: L, N, PE, oraz dodatkowo dwa przewody na przyciski, to z reguły mogą być z tym problemy.
zycho

Póki co nie mam żadnych preferencji -- to będzie eksperyment w bloku z lat 60. a zarazem moje pierwsze zetknięcie ze sterownikiem typu SRW i nie wiem jak się zachowuje sterowany lokalnie.
"Sterowane klawiszowo" miałem na myśli, że nie będą miały "radia i pilota" a sterowane będą przez podanie fazy tak jak kolega napisał: L (góra), L (dół), N, PE.
Czy należy brać pod uwagę skalę obrotu lameli? Widziałem obracające się o 90 stopni (Z90 i C80) i obracające się o 180 stopni (C80).
klew

zycho wrote: Fri May 17, 2024 9:29 am Póki co nie mam żadnych preferencji -- to będzie eksperyment w bloku z lat 60. a zarazem moje pierwsze zetknięcie ze sterownikiem typu SRW i nie wiem jak się zachowuje sterowany lokalnie.
"Sterowane klawiszowo" miałem na myśli, że nie będą miały "radia i pilota" a sterowane będą przez podanie fazy tak jak kolega napisał: L (góra), L (dół), N, PE.
Czy należy brać pod uwagę skalę obrotu lameli? Widziałem obracające się o 90 stopni (Z90 i C80) i obracające się o 180 stopni (C80).
Przy fasadówkach w Supli możesz ustawić zakres sterowania lamelami. Także te 180 stopni i 90 będą ok. Są też różne tryby sterowania.
Tak to obecnie w Cloud wygląda:
2024-05-17_11-44.png
Te etykiety "Kąt nachylenia 0%" oraz "Kąt nachylenia 100%" będą zmienione na: "Kąt lameli ustawiany podczas otwierania" i "Kąt lameli ustawiany podczas zamykania", aby było to trochę łatwiejsze do zrozumienia.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
bajdzok

Udało mi się przetestować nowy soft do fasadówki i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony, ale jest jedno "ale". Otóż zmiana kąta nachylenia lamelek w aplikacji nie działa przy niewielkich zmianach ustawień. Tzn. jeżeli zmieniam z 0° na 180°, nie ma problemu, ale już zmiana z 0° na 90° nie zawsze działa — sterownik nie zawsze wysyła sygnał do napędu (u mnie Somfy J4). Mam wrażenie, że impulsy wysyłane ze sterownika są za krótkie albo ich brak.

Jeśli chodzi o sterowanie lokalne z przycisków, wszystko działa jak należy.

Pytanie 1:
W ustawieniach Supla Cloud jest opcja "dodatkowy margines czasu" — na jakiej zasadzie działa ta funkcja?

Pytanie 2:
Czy jest możliwość sterowania lokalnie przyciskami monostabilnymi grupami żaluzji? Mam u siebie między puszkami pod sterowanie żaluzjami poprowadzony przewód UTP (połączone w szereg) i chciałbym z punktu początkowego sterować całością.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

bajdzok wrote: Mon May 27, 2024 12:38 pm Udało mi się przetestować nowy soft do fasadówki i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony, ale jest jedno "ale". Otóż zmiana kąta nachylenia lamelek w aplikacji nie działa przy niewielkich zmianach ustawień. Tzn. jeżeli zmieniam z 0° na 180°, nie ma problemu, ale już zmiana z 0° na 90° nie zawsze działa — sterownik nie zawsze wysyła sygnał do napędu (u mnie Somfy J4). Mam wrażenie, że impulsy wysyłane ze sterownika są za krótkie albo ich brak.

Jeśli chodzi o sterowanie lokalne z przycisków, wszystko działa jak należy.
Jaki masz pełen model tych silników Somfy J4? W internecie widzę kilka wariantów i w żadnym nie widziałem opcji podłączania przycisków. Te które oglądałem, miały L+N+PE, czyli w ogólności nie nadają się zbytnio do podłączania innych sterowników. Ale nie przeglądałem instrukcji wszystkich silników J4.

mSRW steruje lamelami poprzez podanie napięcia na jeden z kierunków góra/dół przez czas zależny od aktualnej pozycji i skonfigurowanego pełnego czasu obrotu. Dodatkowo mSRW ma detekcję poboru prądu i koryguje ten czas o czas braku poboru prądu przez napęd.

Niestety z silnikami, które mają wbudowaną automatykę i sterowanie nie odbywa się tam bezpośrednio poprzez podanie napięcie na silnik, może to nie działać poprawnie.

Przykładowo, jeśli masz ustaiwony zakres 0-180 stopni, a czas pełnego obrotu to 2s, i zmieniasz nachylenei o 10 stopni, to napięcie będzie podane przez około 110 ms. Czas ten będzie zwiększony o zwłokę napędu (czas w którym nie pobiera on prądu - o ile jest włączona autokalibracja w mSRW).
bajdzok wrote: Mon May 27, 2024 12:38 pm
Pytanie 1:
W ustawieniach Supla Cloud jest opcja "dodatkowy margines czasu" — na jakiej zasadzie działa ta funkcja?

Pytanie 2:
Czy jest możliwość sterowania lokalnie przyciskami monostabilnymi grupami żaluzji? Mam u siebie między puszkami pod sterowanie żaluzjami poprowadzony przewód UTP (połączone w szereg) i chciałbym z punktu początkowego sterować całością.
ad. 1 to jest czas dodawany do ruchu rolet, gdy osiągają skraje pozycje, czyli całkowicie otwartą lub całkowicie zmakniętą. Jest to robione, aby wyrównać ewentualne rozjechanie pozycji rolety/żaluzji z tym co wyliczyła Supla. Domyślnie ten czas wynosi tyle co czas całkowitego zamknięcia/otwarcia i wielu osobom to przeszkadzało, więc teraz można to sobie samemu ustawić.

ad. 2 możesz ustawić sobie wyzwalacze akcji, ale nie wiem na ile to będzie wygodne do sterowania fasadówkami, bo możesz tam dać albo "otwórz", albo "zamknij", albo ustawić konkretne wartości lub deltę.
bajdzok

Mój model silnika to J410 WT. Przesyłam też zdjęcie tabliczki znamionowej. W innych oknach mam mniejsze żaluzje i tam też jest słabszy silnik (chyba J406 WT). Wszystkie pozostałe żaluzje są podłączone do przycisków bistabilnych, można regulować kąt nachylenia (kwestia wprawy, ponieważ przycisk należy zwolnić w odpowiednim momencie). Więc za bradzo nie rozumniem dlaczego tym silnikem nie można sterować?
klew

bajdzok wrote: Tue May 28, 2024 11:02 am Mój model silnika to J410 WT. Przesyłam też zdjęcie tabliczki znamionowej. W innych oknach mam mniejsze żaluzje i tam też jest słabszy silnik (chyba J406 WT). Wszystkie pozostałe żaluzje są podłączone do przycisków bistabilnych, można regulować kąt nachylenia (kwestia wprawy, ponieważ przycisk należy zwolnić w odpowiednim momencie). Więc za bradzo nie rozumniem dlaczego tym silnikem nie można sterować?
Nigdzie nie pisałem, że Twoim silnikiem nie można tak sterować, tylko że problem jest ze sterowaniem silnikami, które mają już wbudowane sterowniki.
Sprawdziłem dokumentację modeli J410 WT i J406 WT i jak najbardziej się do sterowania nadają.

Czy masz włączoną automatyczną kalibrację mSRW? Czy może ustawiałeś czasy otwarcia i zamknęcia ręcznie? Jeśli nie jesteś pewien o co pytam, to wrzuć screena z ustawieniami problmatyczneog kanału w Cloud.
bajdzok

Czasy wpisywałem ręcznie bo kalibracja nie działała (nawet chciałem wysłać moduł do Zamela) ale po wgraniu softu pod fasadówki kalibracja działa (przynajmniej tak mi się wydaję). Po wybraniu "kalibruj" i potwierdzeniu otrzymuję komunikat "kalibracja udana" ale czasy które wpisałem ręczne są bez zmian. Sama kalibracja trwa chwilę (dosłownie kilka sekund) i jeżeli żaluzja jest zamknięta to podczas kalibracji się sama zamyka, natomiast jeżeli jest otwarta to nic się nie dzieje poza komunikatem o udanej kalibracji.

Return to “ZAMEL mSRW-01”