bajdzok wrote: Mon May 27, 2024 12:38 pm
Udało mi się przetestować nowy soft do fasadówki i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony, ale jest jedno "ale". Otóż zmiana kąta nachylenia lamelek w aplikacji nie działa przy niewielkich zmianach ustawień. Tzn. jeżeli zmieniam z 0° na 180°, nie ma problemu, ale już zmiana z 0° na 90° nie zawsze działa — sterownik nie zawsze wysyła sygnał do napędu (u mnie Somfy J4). Mam wrażenie, że impulsy wysyłane ze sterownika są za krótkie albo ich brak.
Jeśli chodzi o sterowanie lokalne z przycisków, wszystko działa jak należy.
Jaki masz pełen model tych silników Somfy J4? W internecie widzę kilka wariantów i w żadnym nie widziałem opcji podłączania przycisków. Te które oglądałem, miały L+N+PE, czyli w ogólności nie nadają się zbytnio do podłączania innych sterowników. Ale nie przeglądałem instrukcji wszystkich silników J4.
mSRW steruje lamelami poprzez podanie napięcia na jeden z kierunków góra/dół przez czas zależny od aktualnej pozycji i skonfigurowanego pełnego czasu obrotu. Dodatkowo mSRW ma detekcję poboru prądu i koryguje ten czas o czas braku poboru prądu przez napęd.
Niestety z silnikami, które mają wbudowaną automatykę i sterowanie nie odbywa się tam bezpośrednio poprzez podanie napięcie na silnik, może to nie działać poprawnie.
Przykładowo, jeśli masz ustaiwony zakres 0-180 stopni, a czas pełnego obrotu to 2s, i zmieniasz nachylenei o 10 stopni, to napięcie będzie podane przez około 110 ms. Czas ten będzie zwiększony o zwłokę napędu (czas w którym nie pobiera on prądu - o ile jest włączona autokalibracja w mSRW).
bajdzok wrote: Mon May 27, 2024 12:38 pm
Pytanie 1:
W ustawieniach Supla Cloud jest opcja "dodatkowy margines czasu" — na jakiej zasadzie działa ta funkcja?
Pytanie 2:
Czy jest możliwość sterowania lokalnie przyciskami monostabilnymi grupami żaluzji? Mam u siebie między puszkami pod sterowanie żaluzjami poprowadzony przewód UTP (połączone w szereg) i chciałbym z punktu początkowego sterować całością.
ad. 1 to jest czas dodawany do ruchu rolet, gdy osiągają skraje pozycje, czyli całkowicie otwartą lub całkowicie zmakniętą. Jest to robione, aby wyrównać ewentualne rozjechanie pozycji rolety/żaluzji z tym co wyliczyła Supla. Domyślnie ten czas wynosi tyle co czas całkowitego zamknięcia/otwarcia i wielu osobom to przeszkadzało, więc teraz można to sobie samemu ustawić.
ad. 2 możesz ustawić sobie wyzwalacze akcji, ale nie wiem na ile to będzie wygodne do sterowania fasadówkami, bo możesz tam dać albo "otwórz", albo "zamknij", albo ustawić konkretne wartości lub deltę.