Zasilanie SBW-01 + kontaktrony

djalex
Posts: 514
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Czy można tak podłączyć?
sbw-01.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Jeśli na schemacie łączniki monostabilne to w Twoim przypadku kontaktrony i zasilanie 24V AC/DC na górze to to samo zasilanie co 24V AC/DC na dole schematu, to można. Jeśli to są dwa różne zasilania, to nie zadziała.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
djalex
Posts: 514
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Zasilanie kontaktronów ze sterownika bramy a SBW z osobnego zasilacza.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

No to nie zadziała. Brak odniesienia na wejściach IN1 i IN2.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
djalex
Posts: 514
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

To do czego zwierają kontaktrony?
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Podłącz woltomierz do + z górnego zasilacza i do minusa z dolnego zasilacza. Będziesz miał 24V?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
djalex
Posts: 514
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

No to klops. Brakuje mi jednej żyły w skrętce. Chciałem podłączyć SBW i czujnik poczty. Czujnik potrzebuje 4 żyły a SBW 5. No nic, przy bramie mam podłączony przekaźnik radiowy F&F, będę musiał przekaźnik SBW podłączyć do nadajnika F&F i wtedy 2 żyły się zrobią wolne. Dzięki Robert za informacje.
robertklepacki94
Posts: 1008
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

djalex wrote: Sat May 18, 2024 12:13 pm No to klops. Brakuje mi jednej żyły w skrętce. Chciałem podłączyć SBW i czujnik poczty. Czujnik potrzebuje 4 żyły a SBW 5. No nic, przy bramie mam podłączony przekaźnik radiowy F&F, będę musiał przekaźnik SBW podłączyć do nadajnika F&F i wtedy 2 żyły się zrobią wolne. Dzięki Robert za informacje.
Spokojnie spokojnie. Opisz dokładnie co i jak chcesz podłączyć, czy SBW będzie w napędzie czy w innym miejscu, czy te dwa kontaktrony są do bramy czy jeden ma być do bramy a drugi do poczty?

Coś się może w tej skrętce znajdzie.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
djalex
Posts: 514
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

robertklepacki94 wrote: Sat May 18, 2024 5:52 pm
djalex wrote: Sat May 18, 2024 12:13 pm No to klops. Brakuje mi jednej żyły w skrętce. Chciałem podłączyć SBW i czujnik poczty. Czujnik potrzebuje 4 żyły a SBW 5. No nic, przy bramie mam podłączony przekaźnik radiowy F&F, będę musiał przekaźnik SBW podłączyć do nadajnika F&F i wtedy 2 żyły się zrobią wolne. Dzięki Robert za informacje.
Spokojnie spokojnie. Opisz dokładnie co i jak chcesz podłączyć, czy SBW będzie w napędzie czy w innym miejscu, czy te dwa kontaktrony są do bramy czy jeden ma być do bramy a drugi do poczty?

Coś się może w tej skrętce znajdzie.
To se ne da. Do bramy i furtki idzie tylko 8 żył. SBW zabiera 5 a czujnik mam na Wemosie i cały szkopuł w tym że zapomniałem o fakcie że jest zasilany 5V. Dlatego ze skrzynki muszą iść 4 żyły. Myślałem o takim rozwiązaniu jak na obrazku z mojego pierwszego posta ale skoro tak się nie da to wyjścia są 2: z racji jak wspomniałem przy bramie mam 3 drogi radiowe - oryginalne radio FAAC, HomeLink i F&F można dodać nadajnik F&F i wtedy "uwolnię 2 żyły albo zbudować na nowo czujnik z jakimś modułem na 24V. Choć teraz taka myśl mnie naszła żeby cały układ z 2 kontaktronami i przekaźnikiem zatrzaskującym sygnał zostawić przy skrzynce a wolnymi 3 żyłami posłać sygnał do domu w którym jest SBW i Wemos z czujnika. Ale tego jeszcze nie przemyślalem na 100% i nie wiem czy się tak uda.
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 525
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

Zasil sobie wemosa z przetwornicy step down z 24v ?

Return to “ZAMEL SBW-01”