Witam wszystkich,
Mam następującą zagwostkę
Moduł Yunshan z GG
Firmware: GG v7.14.33
Na GIP05 Kontrakton informujący o zamknięciu/otwarciu bramy wjazdowej
Ustawiona reakcja informująca o otwarciu bramy i teraz z jakiegoś powodu reakcja wywoływana jest również kiedy stan zmienia się z otwartego na zamknięty
jeszcze jako ciekawostkę musiałem zastosować odwróconą logikę na czujniku zamknięcia, ale to raczej nie powinno mieć wpływu.
Wszelkie uwagi i pomysły mile widziane
P.s.
mam na jednym Yunshanie wgrane jeszcze legendarne oprogramowanie by Zybi i tam nie ma problemu z dublującymi się powiadomieniami.
Help !
dublujące sie powiadomienia
-
Mały update,
Powiadomienia na podłączonym Yunshanie na stole działaja bez problemu, dopiero po podłaczeniu do napedu bramy komunikat o reakcja na otwarcie bramy wywoływana jest również przy jej zamknięciu.
Any ideas ?
Powiadomienia na podłączonym Yunshanie na stole działaja bez problemu, dopiero po podłaczeniu do napedu bramy komunikat o reakcja na otwarcie bramy wywoływana jest również przy jej zamknięciu.
Any ideas ?
-
Mozliwe że kontaktron przy zamknieciu daje bardzo szybko sygnal zamkniete-otwarte-zamkniete. Możesz spróbować poprawić jego mocowanie albo dać zwłokę (coś na forum chyba kiedyś było ale szczegółów nie pamietam)enzoaw wrote: Wed May 22, 2024 9:25 pm Mały update,
Any ideas ?
YoMan
-
[/quote]
Mozliwe że kontaktron przy zamknieciu daje bardzo szybko sygnal zamkniete-otwarte-zamkniete. Możesz spróbować poprawić jego mocowanie albo dać zwłokę (coś na forum chyba kiedyś było ale szczegółów nie pamietam)
[/quote]
Sytuacja występuję bez względu na to czy zmiana stanu wywołana jest przez kontaktron czy przez fizycznie zwarty obwód na biurku.
Mozliwe że kontaktron przy zamknieciu daje bardzo szybko sygnal zamkniete-otwarte-zamkniete. Możesz spróbować poprawić jego mocowanie albo dać zwłokę (coś na forum chyba kiedyś było ale szczegółów nie pamietam)
[/quote]
Sytuacja występuję bez względu na to czy zmiana stanu wywołana jest przez kontaktron czy przez fizycznie zwarty obwód na biurku.
-
Tak jak YoMan pisał, prawdopodobnie przy zmianie stanu leci kilka zmian otwarta->zamknięta->otwarta itd i przez to dublują się powiadomienia.
Jest w planach dodanie konfigurowalnego filtru na czujnikach binarnych, aby takie rzeczy odfiltrować, ale jeszcze tego nie ma.
Na chwilę obecną możesz to sobie skorygować robiąć "filtr" na scenie: viewtopic.php?t=13465
Jest w planach dodanie konfigurowalnego filtru na czujnikach binarnych, aby takie rzeczy odfiltrować, ale jeszcze tego nie ma.
Na chwilę obecną możesz to sobie skorygować robiąć "filtr" na scenie: viewtopic.php?t=13465
-
To nie jest kwestia dublowania się powiadomień, a fakt że zmiana stanu otwarta/zamknieta - supla interpretuje jako - zamknięta-otwartaklew wrote: Thu May 23, 2024 7:13 am Tak jak YoMan pisał, prawdopodobnie przy zmianie stanu leci kilka zmian otwarta->zamknięta->otwarta itd i przez to dublują się powiadomienia.
Przepraszam za zamieszanie z dwoma topicami, ale mam wrażenie że z jakiegoś powodu cloud nie rozróżnia komunikatu otwarte/zamknięte i gdzieś w konfiguracji GG popełniam błąd
Dodanie sceny z opóźnieniem - to próbowałem już wczoraj powoduje ten sam efekt, (dla pewności powtórzyłem dzisiaj)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by enzoaw on Thu May 23, 2024 8:12 am, edited 1 time in total.
-
Screen z powiadomieniami
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Jeszcze jako ciekawostkę sprawdziłem historię i mam coś takiego
-
Z tego co przesłałeś jasno wynika to o czym pisali koledzy wyżej. Twój czujnik otwarcia pływa i w krótkim czasie wysyła otwarte->zamknięte->otwarte->zamknięte itd. co skutkuje wysłaniem wielu powiadomień.
-
ok, spróbóję ogarnąć logiką scen, dam znać czy się udało, dziękuję wszystkim za zaangażowanie i wyjaśnienie kwestii. Nie sądziłem że jest aż tak czuły na ruch zamykającej się bramy wjazdowej.