Cześć,
Mam w domu pompę podłączoną do studni, z której podlewam ogródek.
Obecnie korzystam z gniazda sterowanego radiowo Zamela - RWG-01.
Pompa jest w piwnicy, więc używam pilota do jej załączenia w momencie jak podlewania.
Jednakże ręczne podlewanie całego ogródka (pomimo, że nie jest duży) zajmuje mi sporo czasu, więc położyłem przewody do nawadniania kropelkowego (pocące z Cellfastu).
Docelowo każda strefa z wężem ma być podłączona oddzielnie i oddzielnie sterowana. Ale to w "dalekiej" przyszłości.
Na razie będę przełączał ręcznie każdą strefę i podlewał ją w momencie, kiedy jest produkcja energii z paneli fotowoltaicznych, żeby zwiększyć autokonsumpcję.
Ponieważ nie ma mnie w domu, kiedy panele produkują energię elektryczną, chciałbym móc włączać pompę zdalnie, z pracy, i podlewać ogródek.
Po trochę przydługim wstępie, konkrety:
- Jak można przy pomocy urządzeń Zamela sterować pompą radiowo lub przez Wi-Fi. To znaczy, kiedy jestem w pracy, włączam przez Wi-Fi, a kiedy jestem w domu mogę używać pilota radiowego albo Wi-Fi, tak żeby nie było konfliktu.
Dodam tylko, że chciałbym, aby to było maksymalnie proste.
Ma ktoś z Was może podobne rozwiązanie u siebie.
Sterowanie pompą ogrodową - radiowe i Wi-Fi
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Ja bym zaczął od sprawdzenia mocy tej pompy i ile ona energii bierze w trakcie pracy.
Obstawiam że są to znikome ilości i jako zwiększanie autokosumpcji raczej się nie nadaje
Obstawiam że są to znikome ilości i jako zwiększanie autokosumpcji raczej się nie nadaje
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
tnt_gt
Pompa ma ok 1kW i jest to kolejne urządzenie do zwiększenia autokonsumpcji.klew wrote: Mon May 27, 2024 2:59 pm Ja bym zaczął od sprawdzenia mocy tej pompy i ile ona energii bierze w trakcie pracy.
Główna autokonsumpcja pochodzi z grzałek w zbiorniku cwu (3x500W). Sprzawdza się rewelacyjnie, bo ogranicza zużycie gazu.
Zastosowałem przekaźnik prądowy (f&f EPP-619), który mierzy mi prąd wychodzący z falownika i przy wartości prądu ok. 2,3A włącza grzanie wody w zbiorniku. Prąd ustawiłem na 2,3A, tak aby nie było konsumpcji z sieci.
Zaletą przekaźnika EPP-619 jest bezkontaktowy pomiar prądu, bo jest kanał przelotowy na przewód.
Pompa ma być włączana, jak skończy się grzać woda w zbiorniku cwu, na około 2 godziny.
-
tnt_gt
Zastanawiam się nad użyciem dwóch odbiorników: WiFi - ROW-02 (lub 01) i radiowego - ROP-02 (lub 01). Tylko zastanawiam się nad ich podłączeniem, żeby działała komunikacja albo WiFi albo radiowa i żeby nie było konfliktu.
Włączenie odbiornika WiFi (i uruchomienie pompy) powinno zablokować możliwość uruchomienia odbiornika radiowego za pomocą pilota.
Dopiero wyłączenie WiFi powinno umożliwić włączenie sterowania radiowego przy pomocy pilota. No i oczywiście w drugą stronę.
Myślałem o przekaźniku NO/NC i podłączeniu odbiornika radiowego (ROP-01) do styku NC. Czyli komunikacja radiowa będzie połączona ciągle. Podłączenie odbiornika WiFi (ROW-01) do cewki przekaźnika, w momencie podania na nią napięcia zasialjącego, spowoduje przełączenie na styk NO i uruchomienie pompy.
Chyba dobrze myślę?
Włączenie odbiornika WiFi (i uruchomienie pompy) powinno zablokować możliwość uruchomienia odbiornika radiowego za pomocą pilota.
Dopiero wyłączenie WiFi powinno umożliwić włączenie sterowania radiowego przy pomocy pilota. No i oczywiście w drugą stronę.
Myślałem o przekaźniku NO/NC i podłączeniu odbiornika radiowego (ROP-01) do styku NC. Czyli komunikacja radiowa będzie połączona ciągle. Podłączenie odbiornika WiFi (ROW-01) do cewki przekaźnika, w momencie podania na nią napięcia zasialjącego, spowoduje przełączenie na styk NO i uruchomienie pompy.
Chyba dobrze myślę?
-
tnt_gt
1. Chciałem użyć elementów produkowanych w Polsce. Mimo różnicy w cenie z innymi produktami (chińskimi) staram się kupować polskie/europoejskie produkty.
2. Chciałbym użyć tego samego systemu (Supla) i nie bawić się w konfigurowanie innych urządzeń.
Akurat do tego Sonoffa mozesz wgrać Supletnt_gt wrote: Wed May 29, 2024 12:03 pm1. Chciałem użyć elementów produkowanych w Polsce. Mimo różnicy w cenie z innymi produktami (chińskimi) staram się kupować polskie/europoejskie produkty.
2. Chciałbym użyć tego samego systemu (Supla) i nie bawić się w konfigurowanie innych urządzeń.
Ale jak Ci zależy na wspieraniu polskich producentów ( chwała Ci za to), to zobacz coś z Zamela.
-
mareks6
Tylko po co chcesz sobie blokować jedno drugim? Nie lepiej mieć możliwość włączenia z pilota, wyłączenia z supli i na odwrót?
Tak tylko szybko myśląc - można też zastosować jakąś radiówkę do bram podającą impuls po naciśnięciu przycisku pilota. Do tego SBW-01 od Zamela. Wyjścia zmostkować i podać na wejście jakiegoś przerzutnika, który przy każdym impulsie zmienia stan przekaźnika.
Dodatkowo powyższym sposobem i odpowiednim czujnikiem, miałbyś pewność, będą poza domem, że pompa działa, bo sterownik SBW-01 ma wejście na krańcówkę otwarcia bramy. Ty byś to wejście wykorzystał np do sprawdzania jakimś czujnikiem, przepływu wody, lub jakimś innym który sprawdza czy silnik pompy się obraca - z tym akurat opcji jest wiele.
Wtedy miałbyś pełne możliwości, bo poza tym co wyżej pisałem, dodatkowo mógłbyś włączyć/wyłączyć z poziomu harmonogramu itp. Gdybyś miał ta jak piszesz, to włączenie z pilota pozbawiłoby Cię nie tylko sterowania z apki supli, ale i z wspomnianych harmonogramów, reakcji itp
Tak tylko szybko myśląc - można też zastosować jakąś radiówkę do bram podającą impuls po naciśnięciu przycisku pilota. Do tego SBW-01 od Zamela. Wyjścia zmostkować i podać na wejście jakiegoś przerzutnika, który przy każdym impulsie zmienia stan przekaźnika.
Dodatkowo powyższym sposobem i odpowiednim czujnikiem, miałbyś pewność, będą poza domem, że pompa działa, bo sterownik SBW-01 ma wejście na krańcówkę otwarcia bramy. Ty byś to wejście wykorzystał np do sprawdzania jakimś czujnikiem, przepływu wody, lub jakimś innym który sprawdza czy silnik pompy się obraca - z tym akurat opcji jest wiele.
Wtedy miałbyś pełne możliwości, bo poza tym co wyżej pisałem, dodatkowo mógłbyś włączyć/wyłączyć z poziomu harmonogramu itp. Gdybyś miał ta jak piszesz, to włączenie z pilota pozbawiłoby Cię nie tylko sterowania z apki supli, ale i z wspomnianych harmonogramów, reakcji itp
-
and111
Możesz zrobić tak, jak tutaj:tnt_gt wrote: Tue May 28, 2024 4:15 pm Zastanawiam się nad użyciem dwóch odbiorników: WiFi - ROW-02 (lub 01) i radiowego - ROP-02 (lub 01). Tylko zastanawiam się nad ich podłączeniem, żeby działała komunikacja albo WiFi albo radiowa i żeby nie było konfliktu.
Chyba dobrze myślę?
viewtopic.php?p=85505#p85505
Zamiast ROW-01 użyj ROW-01/16A
Zamiast żarówki pompa.